Roberta Metsola îndeamnă tinerii să meargă la vot. „Sunt actori în lume cărora nu le place că există Parlamentul European”
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, i-a îndemnat miercuri pe tinerii din România să voteze la alegerile europarlamentare şi să nu îşi "subestimeze" puterea de a trimite "ambasadori" în PE.
Prezentă la Bucureşti, unde participă la Congresul PPE, Roberta Metsola a menţionat că în lume există actori cărora "nu le place că există" Parlamentul European sau proiectul Uniunii Europene, "un proiect al păcii, al prosperităţii".
„Trebuie să vă asiguraţi că cei 33 de membri ai Parlamentului, din România, care vor fi aleşi în iunie, vă vor apăra, vor spune: asta nu e bine pentru România, trebuie să ripostăm sau vor spune de fapt este perfect pentru România”.
Va trebui să mă lupt cu cei care încearcă să oprească această iniţiativă: există mişcări în Uniunea Europeană care sunt hotărâte să o distrugă.
Sunt actori în lume cărora nu le place că există Parlamentul European, cărora nu le place acest proiect al Uniunii Europene, ca un proiect al păcii, al prosperităţii.
Vorbim aici despre pace, despre valori. Nu subestimaţi puterea voastră de a vă trimite ambasadori către Parlamentul European şi, apoi, încă un pas mai departe: trageţi-i la răspundere, dacă nu vă place ce fac, spuneţi-le, pentru că ei sunt responsabili de fiecare decizie pe care o iau şi trebuie să v-o explice, să v-o descrie.
Dacă nu vă place ce au făcut, trebuie să înveţe din ceea ce le spuneţi", a precizat Roberta Metsola, în cadrul unui dialog cu tineri din România, desfăşurat la Opera Naţională.
Ea a subliniat că „următorii cinci ani nu vor fi uşori”, în contextul „repercusiunilor uriaşe” pe care pandemia de COVID încă le are, precum şi al războiului din Ucraina.
Pe de altă parte, ea a evidenţiat contribuţia UE în asigurarea vaccinurilor şi a echipamentelor medicale, precum şi în ce priveşte sprijinul financiar în vederea redresării economiilor statelor membre.
„Următorii cinci ani nu vor fi uşori. Am venit aici în 2019, cu cinci ani în urmă, când vorbeam despre ce se va întâmpla în Europa. Îmi amintesc că am discutat despre migraţie, despre schimbări climatice, despre mediul digital.
Cine ar fi putut să ne spună că vom avea o pandemie care a închis întreaga lume pentru aproape doi ani, care încă are repercusiuni uriaşe asupra sănătăţii mintale, redresării economice, izolării, marginalizării, discriminării, violenţei în familie - toate având impact direct asupra persoanelor care erau închise în casă. Europa a oferit vaccinuri, ventilatoare pentru toată lumea.
S-a asigurat că nu există diferenţă, indiferent că eşti român, cipriot, portughez sau german. Europa a lansat cel mai mare pachet de redresare economică, PNRR.
Să nu subestimăm impactul unui pachet financiar ca acesta asupra redresării economice a ţării voastre", a spus preşedinta PE.
Roberta Metsola a adăugat că una dintre preocupările sale constă în faptul că tinerii "nu sunt convinşi 100%" de faptul că trebuie să îşi exprime opţiunea la alegerile europarlamentare.
„Toată lumea care are dreptul să voteze trebuie să voteze şi să îşi aleagă liderul. Sunt cetăţeni diferiţi, cu culturi diferite, cu opţiuni politice diferite, dar ne bucurăm să fim împreună în jurul aceleiaşi mese. (...) Mergeţi la vot.
Preocuparea mea cea mai serioasă o constituie tinerii, vizavi de aceste alegeri.
Tinerii nu sunt convinşi sută la sută că trebuie să meargă la vot şi pentru mine asta este o problemă, un motiv de îngrijorare, pentru că dacă nu votezi altcineva va decide în locul tău şi tu nu vei avea ceea ce îţi doreşti.
Sunt foarte mulţi oameni care nu îşi pot alege liderii, dar dumneavoastră nu sunteţi în această situaţie. Nu renunţaţi la dreptul dumneavoastră de a vota, pentru că, dacă nu votaţi, atunci altcineva va vota în locul dumneavoastră", a subliniat ea.
Metsola a menţionat că reţelele de socializare au schimbat „complet” modul în care se derulează campaniile electorale. Totodată, a atras atenţia asupra faptului că "ostilitatea online a ajuns la cote fără precedent".
„Sentimentul meu este că acum suntem în situaţia în care am ajuns atât de departe încât ajungem să credem că implicarea online este de ajuns. Dar nu este. Cred că este diferit dacă vă vorbesc acum, aici, în persoană, faţă de situaţia în care v-aş vorbi de pe un ecran de la Bruxelles. În al doilea rând, ostilitatea online a ajuns la cote fără precedent. Este dificil să faci politică, este mult mai dificil să faci politică dacă eşti femeie.
Trebuie să răspundem la întrebări care ţin de modul în care arătăm. (...) Motto-ul ar trebui să fie să nu renunţăm niciodată. Fac apel la voi să faceţi acelaşi lucru. Am vorbit cu legiuitorii. Avem în UE o dificultate specială... de fapt, peste tot, mai ales dacă ne uităm acum la alegerile din SUA.
Informaţiile care vă vin pe ecran, pe măsură ce daţi scroll, sunt informaţiile pentru care aţi muncit, aţi făcut totul pentru a vă asigura că treceţi de filtrul lucrurilor mai puţin importante.
Dar trebuie să avem şi ajutorul platformelor. Şi în momentul de faţă suntem implicaţi în încheierea unor acorduri cu platformele pentru a sprijini alegerile europene. De ce? Pentru că, dacă un feed de informaţii este plin de dezinformare, de propagandă, de boţi, de troli, atunci cum poţi trece de toate acestea?”, a spus Roberta Metsola.