Reacția Patriarhiei Române după decizia CEDO ca România să recunoască familiile formate din persoane de acelaşi sex
Decizie istorică a Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg: România încalcă dreptul la viață privată și familie cuplurilor de același sex care vor să se căsătorească.
Decizia vine după ce 21 de cupluri s-au plâns că au fost refuzate la starea civilă. Hotărârea nu este încă definitivă, dar dacă va deveni peste trei luni, codul civil va trebui modificat pentru ca și aceste cupluri să se bucure de protecție juridică.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în prima Cameră cu majoritatea a 5 din cei 7 judecători că România le-a încălcat și le încalcă dreptul la viață privată și familie cuplurilor de același sex.
Iustina Ionescu, avocata cuplurilor reclamante: „Este prima dată când o instanță de judecată recunoaște faptul că cele 21 de familii care au adus acest caz la CEDO sunt Familii. E primul pas în recunoașterea lor juridică, recunoaștere care se află acum în mâinile statului român.”
Florin Buhuceanu, reclamant: „E timpul ca statul român să accepte faptul că familiile formate din persoane de același sex sunt Familie și aceste familii trebuie protejate. Îndrăznesc să cred că România nu se va purta ca Federația Rusă, ignorând decizii ale CEDO.”
Cuplurile gay susțin că au nevoie de recunoaștere juridică pentru protecție socială și medicală, pentru a putea lua credite, dar și pentru a avea drepturi succesorale.
Florina Presadă, director executiv ACCEPT: „E timpul ca familiile LGBT să fie recunoscute și protejate de către statul român pentru ceea ce sunt: familii clădite pe iubire, pe respect și încredere. Este ceea ce Asociația ACCEPT a susținut dintotdeauna și anume că este nevoie de un cadru legal care să protejeze și să recunoască aceste familii.”
Cuplu: „Ne dorim ca după această hotărâre extraordinară pe care noi o simțim cu atâta emoție în noi să putem schimba NU-ul primit la starea cvilă, într-un DA rostit de noi din toată inima.”
Hotărârea dată în primă Cameră de CEDO nu este însă definitivă. Guvernul are la dispoziție trei luni să o atace, însă dacă demersul va fi respins, statul român va fi obligat să adopte legislația prin care să recunoască și să protejeze cuplurile de același sex. Altfel, România riscă sancțiuni din partea Consiliului Europei.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a elaborat încă din 2018 un proiect de lege privind parteneriatul civil, care este blocat și acum în Parlament.
Pe de altă parte, Patriarhia Română dezaprobă ideea de parteneriat civil și legiferarea acestuia, pe care îl consideră o sursă toxică de destrămare a autorității familiei.
Sursa: Pro TV
Etichete: cedo, familie, gay, drepturile omului, myimpact,
Dată publicare:
23-05-2023 19:03