Ucigașul din clubul frecventat de persoane gay a fost lovit cu propria armă și imobilizat de patronul localului

club q
Profimedia

Unul din patronii clubului frecventat de persoane gay din Colorado în care 5 oameni au fost uciși și 25 au fost răniți s-a luptat cu atacatorul, căruia i-a smuls o armă cu care l-a lovit apoi și l-a imobilizat până la sosirea poliției.  

În timp ce gloanțele zburau în clubul de noapte gay din Colorado Springs, ucigând cinci persoane și rănind multe altele, unul dintre patroni, care petrecea alături de clienți în momentul atacului, a intrat în acțiune. A reușit să-i smulgă o armă atacatorului, lovindu-l cu ea și ținându-l apoi la pământ până la sosirea poliției, scrie AP.

El a fost astfel unul dintre cei cel puțin doi clienți cărora poliția îi recunosc meritele că l-au oprit pe bărbatul înarmat și au limitat vărsarea de sânge în cadrul împușcăturilor de sâmbătă seara de la Club Q.

”Dacă acel om nu ar fi intervenit, lucrurile ar fi putut fi exponențial mai tragice”, a declarat primarul din Colorado Springs, John Suthers.

Poliția l-a identificat pe atacator ca fiind Anderson Lee Aldrich, în vârstă de 22 de ani. Acesta se află acum în arest și este tratat pentru răni.

Citește și
atac armat sua
Cel puţin două persoane, ucise şi şase rănite într-un atac armat la un liceu din SUA
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Autoritățile au ignorat incidentul din 2021, când atacatorul a fost arestat după ce și-a amenințat mama cu o bombă și arme

Un oficial a spus că suspectul a folosit o armă semiautomată de tip AR-15 în atac, dar au mai fost recuperate și o armă de mână și încărcături suplimentare de muniție.

Club Q a mulțumit pe pagina sa de Facebook pentru ”reacțiile rapide ale clienților eroi, care l-au oprit pe bărbatul înarmat și au pus capăt acestui atac din ură”.

Anchetatorii încă stabilesc un motiv și dacă să-l judece pentru o infracțiune motivată de ură, a declarat procurorul districtual din El Paso, Michael Allen. Acuzațiile împotriva suspectului vor include probabil crimă de gradul I, a spus el.

Au fost ridicate deja întrebări cu privire la motivul pentru care autoritățile nu au încercat să-i ia armele lui Aldrich în 2021, când a acesta fost arestat după ce mama lui a raportat că a amenințat-o cu o bombă făcută în casă și alte arme.

Deși autoritățile au spus că nu au fost găsiți explozivi la acea dată, militanții pentru controlul armelor se întreabă de ce poliția nu a încercat să declanșeze legea „steagul roșu” din Colorado, care ar fi permis autorităților să confiște armele pe care mama lui spunea că le deține.

De asemenea, nu s-a formulat nici măcar o acuzația penală împotriva lui Aldrich după acel incident.

Al șaselea asasinat în masă din SUA numai în luna noiembrie 

Din cei 25 de răniți de la Club Q, cel puțin șapte erau în stare critică, spun autoritățile. Unii au fost răniți încercând să fugă și nu e clar încă dacă toți au fost împușcați, a spus un purtător de cuvânt al poliției.

Atacul armat a reaprins amintirile despre masacrul din 2016 de la clubul de noapte pentru gay Pulse din Orlando, Florida, în urma căruia 49 de persoane au fost ucise. Colorado s-a confruntat cu mai multe crime în masă, precum cea de la Liceul Columbine în 1999, la un cinema din suburbiile Denver în 2012 și la un supermarket Boulder, în 2021.

A fost al șaselea asasinat în masă numai din luna noiembrie și a avut loc într-un an în care națiunea a fost zguduită de moartea a 21 de persoane în atacul armat la o școală din Uvalde, Texas.

Autoritățile au fost chemate la Club Q sâmbătă noaptea, la ora 23:57, când s-au raportat împușcături, iar primul ofițer a sosit la fața locului în doar trei minute.

Joshua Thurman a spus că se afla în club cu alți peste 20 de oameni și dansa când au început împușcăturile. Inițial a crezut că face parte din show, până când a auzit o altă împușcătură și a spus că a văzut fulgerul unui foc de armă.

Patronii clubului au intervenit eroic și au prevenit mai multe morți

Thurman, în vârstă de 34 de ani, a spus că a fugit cu o altă persoană într-un dressing, unde deja se ascundea cineva. Au încuiat ușa, au stins luminile și s-au ghemuit pe podea, dar au putut auzi violența, inclusiv cum a fost imobilizat și bătut bărbatul înarmat, a adăugat el.

„Mi-aș fi putut pierde viața – pentru ce? Care a fost scopul?”, spuse el, în timp ce lacrimile îi curgeau pe obraji. „Doar ne distram. Nu eram să facem rău nimănui. Eram în spațiul nostru, în comunitatea noastră, în casa noastră, ne distram ca toți ceilalți”.

Detectivii cercetează dacă cineva l-a ajutat pe suspect înainte de atac, a spus șeful poliției, Adrian Vasquez. El a spus că patronii care au intervenit în timpul atacului au fost „eroici” și au prevenit mai multe morți.

Club Q oferă un spectacol cu specific drag queen în fiecare sâmbăta, potrivit site-ului său, care include un „show punk și alternativ” premergător unei petreceri de dans pentru ziua de naștere, cu un brunch pentru toate vârstele.

Evenimentele de tip drag queen au devenit recent un punct central al retoricii și protestelor anti-LGBTQ, deoarece oponenții, inclusiv politicienii, au propus interzicerea copiilor în cadrul acestora.

Un bărbat a aflat când ducea flori la club că doi dintre morți erau prietenii săi

Pentru a susține o acuzație de infracțiune motivată de ură împotriva lui Aldrich, procurorii ar trebui să demonstreze că acesta a fost motivat de orientarea sexuală sau identitatea de gen reală sau percepută a victimelor. Până acum, suspectul nu a cooperat la interogatorii și nu le-a oferit încă o perspectivă clară cu privire la motivarea atacului.

Președintele Joe Biden a spus că, deși motivul împușcăturilor nu a fost încă clar, „știm că comunitatea LGBTQI+ a fost supusă unor violențe oribile de ură în ultimii ani”.

„Locurile care ar trebui să fie spații sigure de acceptare și sărbătoare nu ar trebui niciodată transformate în locuri de teroare și violență”, a spus el. „Nu putem și nu trebuie să tolerăm ura”.

Guvernatorul din Colorado, Jared Polis, care a devenit în 2018 primul bărbat declarat gay care a fost ales guvernator în SUA, a numit atacul drept „bolnav”.

„Mi se rupe inima pentru familia și prietenii celor pierduți, răniți și traumatizați”, a spus Polis.

Un altar improvizat a apărut duminică lângă club, cu flori, un animal de pluș, lumânări și o pancartă pe care scria „Iubire peste ură”, lângă o inimă de culoarea curcubeului.

Seth Stang cumpăra flori pentru a le duce la altar când i s-a spus că doi dintre morți sunt prietenii săi. Bărbatul transgender în vârstă de 34 de ani a spus că a fost ca și cum ar fi „o găleată cu apă fierbinte aruncată peste tine. M-am săturat să rămân fără locuri în care putem exista în siguranță”.

Peste 2.700 de oameni uciși în atacuri armate în SUA între 2006-2022

Colorado Springs, un oraș de aproximativ 480.000 de locuitori situat la 112 kilometri sud de Denver, găzduiește Academia Forțelor Aeriene din SUA, Centrul de Antrenament Olimpic din SUA, precum și Focus on the Family, o confesiune creștină evanghelică proeminentă care face lobby împotriva drepturilor LGBTQ. Grupul a condamnat totuși atacul și a spus că „expune răul din interiorul inimii umane”.

În noiembrie 2015, trei persoane au fost ucise și opt rănite la o clinică de planificare familială din oraș, de un bărbat care a vizat clinica pentru că făcea avorturi.

Atacul din Club Q a avut loc în timpul Săptămânii de Conștientizare a Transgenderilor și chiar la începutul Zilei Internaționale de Comemorare a Transgenderilor de duminică, când au avut loc evenimente în întreaga lume în memoria persoanelor transgender moarte în urma violenței.

Din 2006, au existat 523 de crime în masă și 2.727 de decese până pe 19 noiembrie 2022, conform bazei de date Associated Press/USA Today privind crimele în masă din SUA.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Atac armat de Halloween, în Chicago: Cel puțin 15 persoane, inclusiv 3 copii, au fost rănite
Atac armat de Halloween, în Chicago: Cel puțin 15 persoane, inclusiv 3 copii, au fost rănite

Cel puţin 15 persoane, inclusiv trei copii, au fost rănite într-un atac armat care a avut loc în noaptea de Halloween, pe o stradă din Chicago.

 

Cel puţin două persoane, ucise şi şase rănite într-un atac armat la un liceu din SUA
Cel puţin două persoane, ucise şi şase rănite într-un atac armat la un liceu din SUA

Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte şase rănite luni dimineaţa, într-un liceu din Saint-Louis, statul Missouri, centrul SUA, atacatorul fiind împuşcat mortal de forţele de ordine, a declarat poliţia locală, relatează AFP şi Reuters.

Cinci persoane au fost ucise într-un atac armat care a avut loc în Carolina de Nord
Cinci persoane au fost ucise într-un atac armat care a avut loc în Carolina de Nord

Un atacator care a ucis cinci persoane, inclusiv un poliţist în afara serviciului, joi seara, la Raleigh, în sud-estul SUA, a fost prins de poliţie.

Atac armat într-un campus școlar din Oakland, California. Șase persoane au fost rănite. Autoritățile îl caută pe trăgător
Atac armat într-un campus școlar din Oakland, California. Șase persoane au fost rănite. Autoritățile îl caută pe trăgător

Șase persoane au fost rănite într-un atac, miercuri, într-o școală din East Oakland, California, iar autoritățile îi caută pe cei responsabili, a anunțat poliția, informează CNN.

Masacru în SUA. Un tânăr a transmis LIVE cum ucide oameni la întâmplare, pe stradă VIDEO
Masacru în SUA. Un tânăr a transmis LIVE cum ucide oameni la întâmplare, pe stradă VIDEO

Patru persoane au fost ucise, iar alte cel puţin trei au fost rănite într-un atac armat care a durat mai multe ore, miercuri, la Memphis, în statul american Tennessee (sud-est), anunţă poliţia locală, care l-a arestat pe presupusul atacator, relatează AFP.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.