”Dor de doină”, un eveniment dedicat doinei românești, are loc la București. Invitat special: Argatu’. Intrarea este gratuită
”Dor de doină”, un eveniment dedicat doinei românești, va avea loc în 30 septembrie la Grădina Monteoru din București, unde vor fi prezenți Argatu’ și alți invitați.
Agenda evenimentului cuprinde o sesiune de discursuri din partea organizatorilor și specialiștilor etnomuzicologi, materiale audio-video despre doină, prezentate exclusiv în ziua evenimentului, și va continua cu un concert susținut de către Argatu’ și interpretarea doinei folclorice de către un artist contemporan.
Participarea la eveniment este gratuită, în baza înscrierii într-un formular.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Ioana Bogdan-Teașcă, fondator Asociația FRUI VITA: ”Proiectul Dor de Doină este efectiv întoarcerea la noi, dacă-i pot spune așa. Doina, în primul rând, după cum știm, patrimoniu material UNESCO din 2009, nu a fost abordată până în prezent. Ea a fost abordată în momentul în care a fost prezentată ca patrimoniu în acel moment, însă după aceea n-a mai fost abordată de niciun fel decât, ca o știre de presă. Nu a fost adusă în atenția oamenilor.”
Alex Daragiu: Este pe cale dispariție doina?
Ioana Bogdan-Teașcă, fondator Asociația FRUI VITA: ”Da, este. Din păcate, conform și studiilor de la Institutul de Etnografie și Folclor Constantin Brăiloiu (...) reiese foarte clar că, da, ea este pe cale de dispariție din cauza faptului că nu numai că n-a fost readusă, poate, în fața oamenilor, de a fi văzută și ascultată, ca să spun așa, cei care o interpretau s-au pierdut în timp. Adică nu a fost, nu a existat transmiterea asta din strămoși către tineri.”
Andrei Argatu, cunoscut sub numele de scenă Argatu', este un artist ce poartă cu el o lungă istorie pe scenele muzicale „underground” și comerciale din România.
Din anii 2012, Argatu' a adus în peisajul muzical românesc o sonoritate revigorantă, într-o perioadă în care stiluri muzicale precum rasta sau „drum and bass” începeau timid să își facă simțită prezența pe scena muzicală a țării.
Unul dintre aspectele cele mai importante ale contribuției sale constă în promovarea și revigorarea autenticului folclor românesc. Argatu' a devenit un artist recunoscut pentru curajul de a explora genuri muzicale diverse, îmbinând în mod neașteptat folclorul cu hip-hop-ul sau electro-house-ul.
Pe scenă, Argatu' dezlănțuie o energie unică, reușind să mobilizeze întreaga audiență. Cei care au avut ocazia să participe la măcar unul dintre concertele sale înțeleg exact despre ce este vorba. Prin prestația sa, creează o atmosferă de neuitat, iar această vibrație te însoțește acasă, după finalul spectacolului.
De asemenea, datorită abordării sale eclectice și aducerii folclorului în prim-plan, Argatu' joacă un rol esențial în conservarea și popularizarea moștenirii muzicale autentice românești.
„Mă bucur să fiu prezent la evenimentul „Dor de Doină" din 30 septembrie, de la Grădina Monteoru, unde vă aștept cu un show care sunt convins că va fi pe placul vostru. Mulțumesc organizatorilor pentru invitație și sper să ne vedem în număr cât mai mare”, spune Argatu’, potrivit unui comunicat al organizatorilor evenimentului.
Proiectul „Dor de Doină" își propune să creeze o punte vibrantă între trecut și prezent, pentru a redescoperi și a celebra moștenirea muzicală a României - doina folclorică.
Special conceput pentru elevi, studenți și tineri profesioniști, acest proiect cuprinde mai multe etape esențiale, desfășurate cu pasiune și meticulozitate în perioada august - septembrie 2023.