Ce conține „îndrumarul” trimis de asociația Accept instituțiilor implicate în alegerile din România. DOCUMENT
Asociația Accept a trimis instituțiilor statului implicate în procesul de votare un îndrumar privind interacțiunea cu persoanele din comunitatea LGBTQ+.
Reprezentanții asociației vorbesc despre persoanele transgender și despre diferențele care pot apărea între cărțile de identitate și fizionomia persoanei.
„În multe cazuri, în ce priveşte persoanele transgender, datele ce se regăsesc în actele de identitate nu corespund sau nu corespund în totalitate cu înfățișarea persoanei. Astfel, pot exista situații în care prenumele şi menţiunile privind sexul să difere de modul în care persoana se prezintă lumii, ca bărbat sau femeie. De asemenea, pot exista diferențe și în ce priveşte fotografia din cartea de identitate, determinate de faptul că persoana trece printr-o tranziție medicală, cu efecte progresive asupra aspectului său fizic”, se arată în document.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Având în vedere faptul că dreptul de vot este un drept constituțional, garantat tuturor cetățenilor români cu drept de vot, Asociația ACCEPT reaminteşte persoanelor implicate în procesul electoral că au responsabilitatea de a contribui la exercitarea acestui drept de către persoanele transgender, cu respectarea drepturilor şi a libertăților fundamentale ale omului, precum dreptul la viața privată și fără a fi supuse tratamentelor discriminatorii şi degradante.
„Astfel, vă rugăm să tratați cu tact aspectele ce țin de persoana în cauză, pentru a-i proteja dreptul la viață privată, pentru a evita situațiile inconfortabile sau alte comportamente care ar putea instiga la ură şi/sau la săvârşirea unor infracțiuni motivate de aceasta, precum hărţuirea, agresiunile fizice şi/sau verbale”, se mai arată în comunicat.
Calendarul oficial al alegerilor din 2024 este următorul:
► 9 iunie 2024 - alegeri locale
► 9 iunie 2024 - alegeri europarlamentare;
► 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale;
► 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.
Îndrumar privind interacțiunea cu persoanele transgender în context electoral [pdf]