25 de actori geniali care nu au primit Oscar pentru interpretare. Starurile nedreptatite de Academia Americana de Film

actori fara Oscar

Inainte de Leonardo DiCaprio, au fost Charlie Chaplin, Cary Grant sau Peter O'Toole, actori care au murit fara sa primeasca niciodata Oscarul pentru interpretare.

In cei 88 de ani de cand se ofera premiile Oscar, Academia Americana de Film a comis cateva "gafe de neiertat. Iata doar cateva exemple.

Charlie Chaplin

Cel mai haios vagabond al tuturor timpurilor este poate cel mai bun exemplu ca Academia Americana de Film comite greseli inexplicabile. Cel mai mare comediant de film mut al secolului XX ne-a lasat filme celebre ca The Great Dictator (1940), Modern Times (1936), The Gold Rush (1925) si City Lights (1931), insa nu a luat niciodata un Oscar pentru interpretare. A castigat doua Oscaruri onorifice, in 1929 si 1973, si Oscarul pentru cea mai buna coloana sonora cu Limelight, film ce a fost lansat la 20 de ani de la turnare, insa niciodata nu a fost rasplatit pentru interpretare.

Citește și
filme Oscar
8 filme geniale se lupta pentru Oscar, in cea mai surprinzatoare cursa din istoria moderna. Povestile filmelor nominalizate
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Cary Grant


"Everybody would like to be Cary Grant". Unul dintre marile staruri americane ale Hollywood-ului de altadata nu a primit niciodata Oscar pentru interpretare. Cary Grant a fost nominalizat de doua ori la Oscar, actorul primind in 1970 un premiu onorific din partea Academiei Americane de Film. Grant, cunoscut din filmele lui Alfred Hitchcock, a jucat in clasicele North by Northwest si To Catch a Thief.

Richard Burton

Burton era alaturi de Elizabeth Taylor un fel de Brad Pitt si Angelina Jolie al anilor '60. A fost nominalizat de 7 ori la premiile Oscar pentru roluri impresionante in My Cousin Rachel (1952), The Robe (1953), Becket (1964), The Spy Who Came in from the Cold (1965), Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966), Anne of the Thousand Days (1969), Equus (1977), insa nu l-a castigat niciodata pentru interpretare.

Peter O'Toole

Nominalizat de opt ori la Oscar, Peter O'Toole, cunoscut pentru rolurile de rebeli si interpretarile shakespiriene a primit intr-un final, in 2003, o statueta onorifica din partea Academiei Americane de Film. Desi nu a castigat vreun Oscar pentru rolurile la care a fost nominalizat, O'Toole a fost recompensat pentru talentul sau cu alte premii prestigioase. Interpretarea sa din Lawrence of Arabia a fost catalogata mai tarziu de catre Premiere Magazine drept "cea mai buna interpretare din toate timpurile".

 

Clint Eastwood

Starul de film preferat al Americii , Clint Eastwood ramane al doilea actor dupa John Wayne cu cele mai multe aparitii in topul vedetelor de film cel mai bine vandute, insa nu a luat Oscar pentru interpretare. A luat 2 Oscaruri pentru cel mai bun regizor si cel mai bun film cu "Necrutatorul" (1992) si inca 2 la aceleasi categorii pentru "O fata de milioane" (2004) la care se adauga inca un Oscar onorific - un fel de "ne cerem scuze pentru ca nu ti-am dat unul pentru cel mai bun rol masculin".

James Dean

A avut o cariera scurta. A fost numit “copilul rebel al Hollywood-ului" si a lasat o mostenire nemuritoare. Cu doar 3 roluri mari principale, James Dean a devenit o emblema, insa nu a luat Oscar niciodata pentru interpretare. A fost nominalizat pentru doua treimi din filmele sale East of Eden in 1955 si Giant in 1956, un record care nu va putea fi egalat prea usor.

Johnny Depp

Unul dintre actorii cameleonici ai Hollywood-ului, Johnny Depp n-a reusit sa obtina nici un Oscar pana acum, desi a fost nominalizat de trei ori, pentru rolurile din Sweeney Todd (2007), Finding Neverland (2004) si Pirates of the Carribean: The Curse of the Plack Pearl (2003). De la Edward Scissorhands si pana la Piratii din Caraibe, fiecare interpretare a sa a fost uluitoare, reusind sa ofere unele dintre cele mai captivante personaje din istoria filmului.

Leonardo DiCaprio

Al doilea actor preferat al lui Martin Scorsese, dupa Robert De Niro, Leonardo DiCaprio i-a uimit pe critici inca de la 19 ani, cand primea prima nominalizare la Oscar pentru rolul din What’s Eating Gilbert Grape (1993). De atunci, a mai primit doua nominalizari pentru rolurile exceptionale din The Aviator (2004) si Blood Diamond (2006), dar presa straina a scris ca fiecare rol al sau merita o nominalizare la Oscar. In 2014, a obtinut inca o nominalizare la Oscar, pentru rolul genial din The Wolf of Wall Street, insa a pierdut in fata lui Matthew McConaughey.

Edward Norton

Putini actori din generatia sa au dovedit o forta actoriceasca atat de puternica ca cea a lui Edward Norton. Actorul a fost nominalizat prima data in 1997 la Oscar pentru Primal Fear, apoi in in 1999 pentru American History X si a continuat sa isi impresioneze fanii cu rolurile din Fight Club, The Illusionist, The Painted Veil, 25th Hour, insa Academia Americana de Film a ramas indiferenta la prestatiile sale. In 2015, actorul a revenit cu un rol de prima mana in “Birdman”, pentru care a primit a treia nominalizare din Oscar din cariera.

Brad Pitt

Cu fiecare film facut, Brad Pitt dovedeste tot mai mult cat de talentat este. De la Interviu cu un vampir, Legendele toamnei (1994), Sapte ani in Tibet (1997) , Se7en (1995), Fight Club (1999) si Moneyball (2011), Brad Pitt a impresionat de fiecare data cu intepretarile sale. Insa, n-a reusit niciodata sa smulga ravnita statueta. Pana acum, a primit trei nominalizari la Oscar pentru interpretare, in 1996 pentru Armata celor 12 maimute, in 2009 pentru The Curious Case of Benjamin Button si in 2012 pentru rolul din Moneyball. A primit Oscar ca producator cu “12 Years a Slave”, in care a avut si un rol mic. S-a spus de multe ori ca Pitt este unul dintre cei mai nedreptatiti actori de catre Academia Americana de Film.

Jim Carrey

Jim Carrey este unul dintre cei mai versatili actori de la Hollywood, insa n-a reusit nici pana acum sa primeasca macar o nominalizare la Oscar. Cu un talent nemarginit, Carrey a facut roluri comice memorabile in The Mask, Ace Ventura, Liar, Liar, dar a demonstrat cat de usor poate face tranzitia de la comedie la drama cu rolurile din The Truman Show, Eternal Sunshine of the Spotless Mind si Man from the Moon, pentru care trebuia macar nominalizat la Oscar in 2000. Pana acum, nu a primit nicio nominalizare la Oscar.

Willem Dafoe

Si-a facut un renume lucrand cu unii dintre cei mai apreciati regizori din lume: cu Anthony Minghella in The English Patient, film castigator al Premiului Oscar; cu Oliver Stone in Platoon, in rolul Sergentului Elias Grodin; cu Martin Scorsese in The Last Temptation of Christ; cu David Lynch in Wild at Heart; cu Alan Parker in Mississippi Burning sau Lars von Trier in “Antichristul”. Desi a fost nominalizat de 2 ori la Oscar pentru Platoon (1986) si Shadow of the Vampire (2000), actorul american nu a primit niciodata statueta.

Harrison Ford

Cu doua dintre cele mai populare serii de filme din istorie, Indiana Jones si Star Wars, si cu numeroase roluri apreciate in thrillere si drame politice, Harrison Ford este o adevarata legenda a Hollywood- ului. Totusi, pana in acest moment, actorul american n-a reusit sa primeasca decat o singura nominalizare in 1986, pentru rolul din Witness. Ramane unul din cei mai populari actori, iar intrepretarile sale din Air Force One, The Fugitive sau Presumed Innocent raman memorabile. In 2015 a marcat o revenire spectaculoasa in blockbusterul Star Wars: The Force Awakens.

Michelle Pfeiffer

Una dintre cele mai frumoase si talentate actrite, Michelle Pfeiffer a impresionat publicul cu rolurile din Love Field (1992), Dangerous Liasions (1988) si The Fabulous Baker Boys (1989), pentru care a primit cele trei nominalizari la Oscar din cariera. Desi a stralucit in Scarface (1983), Pfeiffer nu a convins Academia Americana de Film si ramane si astazi fara nici un Oscar castigat.



Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson, una dintre cele mai populare vedete de culoare de la Hollywood, a fost declarat de catre Cartea Recordurilor ca fiind cel mai profitabil actor din istorie. Filmele sale au strans in total 7.4 miliarde de dolari. Actorul, in varsta de 64 de ani, a jucat in peste 100 de filme de-a lungul carierei si a fost nominalizat la Oscar pentru rolul sau din Pulp Fiction. Interpretarea din rolul lui Jules Winnfield din Pulp Fiction a fost inclusa pe lista celor mai bune 100 de interpretari din istorie. Din pacate actorul nu a castigat niciodata Oscarul pentru interpretare.

Ray Liotta

Cine-l poate uita pe Ray Liotta in celebrul Goodfellas? Se pare ca Academia Americana de Film, care nici macar nu l-a nominalizat la Oscar pentru rolul lui Henry Vill. Nascut pentru roluri negative, Ray Liotta este unul dintre cei mai buni „bad guys” de la Hollywood.

Robert Downey Jr

Acum 20 de ani Robert Downey Jr. reusea sa obtina prima nominalizare la Oscar pentru rolul din ”Chaplin”, unde il portretiza pe Charlie Chaplin. De atunci, Robert Downey Jr.a demonstrat ca este la fel de talentat si carismatic si in drame impresionante, dar si in blockbustere ca Iron Man, iar astazi a devenit unul dintre cei mai respectati actori de la Hollywood. In 2009, a primit a doua nominalizare la Oscar, pentru rol secundar in Thropic Thunder.

Alan Rickman

In ultimii ani din cariera, Alan Rickman i-a impresionat pe fani cu rolul profesorului Snape din seria Harry Potter. Dar actorul britanic a oferit interpretari memorabile si in Greu de ucis (1988), Rasputin (1996) si a fost votat de revista Empire drept unul din cele mai mari staturi de film din istorie. Totusi, n-a reusit sa obtina nici o nominalizare la Oscar, desi o parte din presa straina a scris ca merita in 2012 sa fie nominalizat pentru rolul din franciza Harry Potter. Din pacate, Alan Rickman a murit la inceputul acestui an, fara sa fie vreodata nominalizat la Oscar.

Liam Neeson

In 1993, Liam Neeson lasa in lacrimi pe toata lumea cu interpretarea sa emotionanta din Lista lui Schindler, cu care a obtinut singura nominalizare la Oscar din cariera. Desi este considerat unul din cei mai mari actori, britanicul n-a fost prea des bagat in seama de Academia Americana de Film desi a mai facut roluri memorabile in filme ca Les Miserables, Rob Roy, Batman Begins. In ultimii ani, actorul s-a specializat pe roluri de actiune, fiind foarte popular in seria “Taken”.


Glenn Close

Pare ireal ca o actrita de talia lui Glenn Close sa nu fi castigat niciodata premiul Oscar pentru interpretare. Actrita de 65 de ani a primit 6 nominalizari la Oscar, inclusiv pentru Fatal Attraction in 1988, Dangerous Liasions in 1989. Dupa 23 de ani, Academia American de Film i-a oferit a sasea nominalizare la Oscar in 2012, pentru rolul din Albert Nobbs, dar ramane un mister cum n-a reusit sa obtina statueta in peste 30 de ani de cariera, in care a oferit roluri memorabile.

Gary Oldman

Pare greu de crezut ca un actor cu o cariera de 30 de ani si care a oferit unele dintre cele mai complexe roluri sa ajunga de abia in 2012 sa primeasca prima nominalizare la Oscar. Gary Oldman a fost poate unul dintre cei mai nedreptatiti actori de catre Academia American de Film, insa in 2012 a reusit sa smulga prima nominalizare cu rolul spionului din “Tinker Tailor Soldier Spy”. A devenit un maestru al rolurilor negative si a cucerit pe toata lumea in “Leon”, “Al cincilea element”, “Dracula” sau “Immortal Beloved”.

Kirk Douglas 

Cu o cariera impresionanta si o viata uimitoare, Kirk Douglas este o legenda a cinematografiei mondiale. Pe numele lui real, Issur Danielovitch, Kirk a uimit lumea in peste 80 de filme, multe devenite clasice. Printre acestea se numara "Spartacus", "The Bad and the Beautiful", "Lust for life", "Paths of Glory". In urma cu 50 de ani era considerat a fi cel mai apreciat actor al lumii, insa in toti acesti ani Academia Americana de Film nu s-a indurat sa ii ofere Oscar pentru interpretare, desi a fost de 3 ori nominalizat, pentru Champion (1949), The Bad and the Beautiful (1952), Lust for Life (1956). In 1996, a primit Oscar onorific pentru intreaga cariera.


Tom Cruise

De la 21 de ani, cand primea primul sau rol principal in Risky Business, Tom Cruise a ajuns in scurt timp unul dintre cei mai iubiti actori de la Hollywood. Carisma, perseverenta si talentul i-au adus in urmatorii 10 ani filme cu un succes fenomenal la public si critici, printre care The Color of Money (1986), Rain Man (1988), Born on the Fourth of July (1989), Days of Thunder (1990), A Few Good Men (1992), The Firm (1993), Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994), Mission: Impossible (1996), Jerry Maguire (1996), dar a jucat si in multe blockbustere ca Minority Report (2002), The Last Samurai (2003), Collateral (2004), War of the Worlds (2005). Desi a primit 3 nominalizari la Oscar si a castigat 3 Globuri de Aur, nu a fost recompensat niciodata cu statueta de catre Academia Americana de Film.


Sigourney Weaver

Actrita care a creat unul din cele mai tari personaje feminine din istorie in seria Alien, Sigourney Weaver a ajuns una dintre cele mai respectate staruri de la Hollywood. A reusit sa obtina trei nominalizari la Oscar, pentru rolurile principale din Aliens (1986) si Gorrilas in the Myst: The Story of Dian Fossey (1988), dar si pentru rol secundar in Working Girl (1988). A fost inclusa in topul celor mai mari 100 de staruri de film alcatuit de revista Empire.

 

Robert Redford

Un adevarat monstru sacru al Hollywood-ului, Robert Redford, n-a primit niciodata Oscarul pentru interpretare. Ba mai mult, a primit o singura nominalizare ca actor, pentru The Sting/Cacealmaua (1974). De atunci, a facut filme formidabile ca All the President's Men, A bridge Too Far, The Great Gatsby, The Natural, Indecent Proposal. In 1994, a castiga Oscarul pentru cel mai bun regizor cu “Ordinary People” (1981), insa criticii au scris ca unul din cele mai mari roluri ale sale este cel din The Candidate (1972) pentru care nici nu a fost nominalizat. Totusi, Academia Americana de Film i-a oferit un Oscar onorific in 2002.

Mentiuni onorabile: Surprinzator foarte multe nume grele de la Hollywood NU au primit niciodata Oscar pentru interpretare. Pe aceasta lista mai sunt inclusi actori ca: Ralph Fiennes, John Malkovich, Richard Gere, Alain Delon, Donald Sutherland, Martin Sheen, Steve Buscemi, Guy Pearce, Mia Farrow, Marcello Mastroianni, Bill Murray, Mel Gibson, John Hurt, Sam Rockwell, Matt Damon. Fred Astaire.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
De ce merita si de ce NU merita Leonardo DiCaprio sa ia Oscarul duminica noapte
De ce merita si de ce NU merita Leonardo DiCaprio sa ia Oscarul duminica noapte

24 de ani de cariera, 37 de filme, 5 nominalizari la Oscar pentru interpretare, niciun trofeu Oscar. Cam asta ar fi un CV scurt, in cifre, al lui Leonardo DiCaprio, dar, care, incepand de duminica noapte s-ar putea schimba.

8 filme geniale se lupta pentru Oscar, in cea mai surprinzatoare cursa din istoria moderna. Povestile filmelor nominalizate
8 filme geniale se lupta pentru Oscar, in cea mai surprinzatoare cursa din istoria moderna. Povestile filmelor nominalizate

Trofeul Oscar isi asteapta cea de-a 88-a poveste nemuritoare castigatoare. Anul acesta, 8 filme impresionante, multe inspirate de cazuri reale, se lupta pentru cel mai ravnit premiu din industria cinematografica: statueta Oscar.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.