Omul care aduce aerul conditionat. Pentru el, canicula inseamna bani iar satisfactia vine din "bucuria clientului multumit"
Visele in masini de lux, cu fotomodele alaturi si muzica de club care tremura in sange nu sunt pentru oameni ca el. N-a vrut niciodata asta. Nu si-a chinuit niciodata somnul cu ganduri pentru care sa nu poata vreodata sa fie 'azi'.
De complicatii ai timp doar daca te plictisesti rau, iar la el nu s-a intamplat prea des. Concluzia pentru o zi buna a fost mereu un zambet. Al omului care poate sa le rezolve celorlalti problemele.
Vara e inca un motiv pentru ca Romania sa se planga. Se transpira si nimeni n-are nevoie de termometru ca sa-si verifice chinul. Cand umbra nu mai poate rezolva nimic, solutia vine de la omul cu zambetul. Omul cu aerul conditionat.
Costel Barbulescu n-are cea mai comuna pasiune din lume. E frigotehnist. Stim, e o meserie. Dar cand o spune el, n-o face sa para deloc un loc de munca: "Imi place! Imi place ce fac, imi place bucuria oamenilor multumiti si felul in care reactioneaza. Asta e cea mai mare satisfactie pe care poti s-o ai, sa vezi ca cel pentru care muncesti e multumit de tine. Cand ai o astfel de meserie, totul se face asa, pe reactie, pe relatia dintre oameni. E foarte, foarte important".
Cum te apuci sa repari aparate de aer conditionat? E asta un vis de copil sau doar o intamplare? Cum si cand incepi sa faci asta?
Pentru Costel, 33 de ani, scenariul a fost simplu. Planul n-a existat. S-a bucurat doar sa lase viata sa-l ia prin surprindere.
"Eram cu un prieten, el isi cauta de munca si am cumparat un ziar. Dupa ce si-a luat niste numere de telefon, i-am spus sa-mi dea si mie sa ma uit peste anunturi. Am gasit un post de frigotehnist la un patron. Am sunat, am mers la interviu si m-am angajat. Singura conditie pe care mi-au pus-o a fost sa am carnet de sofer. Oamenii au fost intelegatori si m-au incurajat cand le-am spus ca vreau sa invat, sa fiu cel mai bun in meseria asta. Si asta vreau chiar si acum, la atatia ani dupa ce am terminat scoala. Vreau sa fiu cel mai bun. M-a ajutat si calificarea pe care am facut-o, am inteles imediat totul, desi nu aveam niciun fel de experienta", isi aminteste Barbulescu.
Lucrurile au evoluat rapid. In doua saptamani, a primit o veste la care nu s-ar fi asteptat: "Am ajuns sef de echipa. Intr-o 'echipa' din care mai facea parte un singur om, dar tot sef de echipa se numea. Am invatat destul de repede, intelesesem de la orele de practica din scoala cam ce ar trebui sa fac. Totul s-a intamplat in cateva zile, oamenii au fost multumiti, au aparut comenzi din ce in ce mai multe. Cazurile pe care le aveam imi luau din ce in ce mai putin timp. Fiecare interventie ma ajuta sa inteleg in ce fel functioneaza totul si cum pot sa fac aerul respirabil pentru oameni. Tot eu faceam si intretinerea aparatelor pe care le montam, asa ca le cunosteam foarte bine. Cel alaturi de care am fost in primele doua saptamani m-a sustinut si el. Ii sunt recunoscator, inceputul a avut o importanta enorma".
Ce inseamna lux in lumea aerului conditionat?
"Aparatele japoneze sunt foarte bune, sunt si unele mai greu de reparat, dar fac tot posibilul sa le rezolv, nu am liniste altfel. Exista si cazuri in care stai ore in sir in casa cuiva si te chinui, sunt si lucruri pe care poti sa le termini in 10 minute. Daca nu merge cu insistenta, te uiti o data, de 5, de 10 ori, pana vezi cum ai putea sa faci. La unele aparate nu merita sa investesti in reparatie, se poate ca piesele sa coste mai mult decat un sistem nou. Atunci, le zici oamenilor si renunti", explica Barbulescu.
O reparatie poate costa de la 50 de lei pana la cateva sute. In lumea aerului conditionat, criza vine atunci cand dispare codul de canicula. O vara fara temperaturi ridicate inseamna si o lista de apeluri redusa drastic. Chiar daca frigotehnistul Barbulescu are site si pagina de Facebook dedicate, cele mai multe comenzi vin tot pe baza recomandarilor pe care le primeste de la fosti clienti. Si ele, mai putine decat in anii trecuti.
"Lumea suna si crede cateodata ca aparatul e distrus, dar nu e vorba decat despre acoperirea filtrelor de praf. Asta duce la o racire proasta sau la mirosuri urate in camera. Un mic truc: oamenii pot sa faca reparatia asta de unii singuri, sa curete filtrul si sa cheme frigotehnistul doar daca problema persista. Filtrele se scot foarte usor, se spala si se pun inapoi. E o intretinere minima, pe care poate sa o faca oricine. Inseamna o economie de 50 de lei, aproximativ. Clientii sunt panicati, cred ca e ceva mai grav. Se intampla des sa nu fie decat filtrul de praf", spune Costel.
Afara e din ce in ce mai cald, asa ca pentru un frigotehnist e tot mai greu sa-si gaseasca locul la umbra. In jumatatea de ora in care si-a spus povestea pentru www.stirileprotv.ro, Costel a respins cel putin 5 apeluri: "Asa e in munca asta, n-ai stare deloc pe caldura. Umbli permanent. E bine, nu ma plang, inseamna ca sunt meserias!"