Statuile de un milion de euro puse in Cetatea Alba Iulia sunt furate pe bucati. Din telescop, a mai ramas doar trepiedul

Ultima actualizare: 20-03-2015 07:08
statui

Peste 30 de monumente amplasate in Cetatea Alba Iulia dupa restaurarea zonei interioare si pentru care s-a platit aproape un milion de euro sunt furate pe bucati, relateaza Mediafax.

Noile monumente si statui amplasate in Cetatea Alba Carolina creeaza si alte probleme administratiei locale, pe langa controversele iscate, deoarece au inceput sa fie furate bucata cu bucata.

Astfel, unele dintre statuile care infatiseaza soldati au ramas fara varfuri de baionete sau manere de sabii, in timp ce din alte grupuri statuare au fost rupte elemente componente mici sau chiar au fost furate in intregime, cum este cazul telescopului.

De altfel, inca de la inceput, telescopul a starnit povesti amuzante din cauza imaginii care se vedea prin el. Astfel, telescopul din bronz, in marime naturala, prin care ar fi trebuit sa se vada observatorul astronomic de la ultimul etaj al Bibliotecii ”Bathyaneum”, a fost orientat spre cateva antene parabolice de pe o cladire din zona, si nu spre obiectivul istoric.

Telescopul a fost una dintre primele opere de arta urbana vandalizate din Cetatea Alba Iulia - initial a fost rupt jumatate din obiectiv, apoi a fost furat. In prezent, din monument a mai ramas doar placa de granit si trepiedul pe care era montat telescopul.
Administratia locala din Alba Iulia a anuntat, inca din urma cu un an, ca vrea sa monteze un sistem performant de supraveghere video in zona cetatii istorice din oras, pentru a combate si descuraja furturile.

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a spus, in repetate randuri, ca administratia locala se confrunta cu tot mai multe acte de vandalism prin care sunt distruse elemente de mobilier urban, locuri de joaca, zone verzi, sisteme de iluminat sau aspersoare din zona istorica a municipiului.

Cel mai scump monument care ar urma sa fie amplasat in cetate - Monumentul Marii Uniri

Printre monumentele care au costat cel mai mult se numara cel infatisandu-i pe Horea, Closca si Crisan, care a costat peste 500.000 de lei, sau fantana cinetica din inox si sticla de Murano, care a costat, in total cu lucrarile de amplasare, peste doua milioane de lei.

Cel mai scump monument care ar urma sa imbogateasca peisajul urban din Alba Iulia ar putea fi insa Monumentul Marii Uniri, pentru care senatorii au aprobat, in aceasta luna, cu majoritate de voturi, alocarea a aproape 15,4 milioane de lei.

Restaurarea zonei interioare a cetatii Alba Iulia a inceput in 2012, lucrarile fiind incheiate la sfarsitul anului trecut. In aceasta perioada, in interiorul cetatii au fost amplasate 31 de statui si monumente noi, intre care Clopotul Unirii, o piramida, monumentul Socrate sau complexul statuar cu telescop, dar si soldati romani, austrieci si personaje din perioada interbelica.

Cele 31 de statui si monumente, care simbolizeaza, potrivit reprezentantilor Primariei Alba Iulia, ”elemente de reintregire a atmosferei cu tematica diferita, ce reflecta atmosfera de epoca” si ”opere de arta urbana”, au costat, in medie, intre 70.000 de lei si 213.000 lei, fara TVA, banii fiind din fonduri europene sau de la bugetul local.

Printre statuile care reflecta ”atmosfera de epoca” se numara soldati austrieci in uniforma anilor 1.600, oraseni, o florareasa, doamna in haine de epoca, cavalerul in uniforma armatei austriece, taranca cu banita, baiatul cu palarie, cetatean cu baston si cu melc sau grupurile statuare - calugarul si copilul, absolventul, scolarii si catelul.

In total, valoarea proiectului de restaurare si amenajare a interiorului cetatii a fost de 33.573.030 lei fara TVA, peste 80% fiind fonduri europene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO