Tudorel Toader susține că nu a confundat ”Lazării”. ”Nu sunt în eroare”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 01 Noiembrie 2018 19:31
Categorie: Stiri Justitie

Conflictul dintre ministrul Justiţiei şi procurorul general al României ia o turnură cu accente comice.

După mai multe insinuări că Augustin Lazăr ar fi clasat un dosar al preşedintelui Ioahannis, Tudorel Toader a aflat că documentul era semnat, de fapt, de un alt procuror, numit Cristian Aurel Lazăr.

Acuzat, că a confundat "Lazării", Toader susţine că oricum este suspect pentru că actul a apărut în mapa profesională a procurorului general.

„O greşeală a unei grefiere", a explicat de partea cealaltă, Augustin Lazăr.

Cei doi s-au întâlnit joi la Consiliul Superior al Magistraturii, dar nu şi-au vorbit. Augustin Lazăr ia în calcul să conteste raportul în baza căruia Toader a cerut revocarea sa.

Foto: Adjunctul şefului secţiei de urmărire penală din Parchetul General, Cristian Lazăr

Din ziua în care Ministrul Justiţiei a anunţat că a declanşat procedura de revocare a procurorului general, intre Augustin Lazăr şi Tudorel Toader are loc un schimb nesfârşit de replici. Mai ales după ce şeful ministerului public a fost acuzat că s-ar fi folosit în procedura de numire de acum doi ani şi jumătate de o ordonanţă de clasare a unei anchete ce îl viza pe actualul preşedinte al României Klaus Iohannis.

Documentul a fost adoptat de un alt procuror pe care îl cheamă tot Lazăr, dar nu Augustin, ci Cristian, şi nu este actualul procuror general al României, ci adjunctul şefului secţiei de urmărire penală din Parchetul General.

Augustin Lazăr, procurorul general al României: "Este o manipulare și o ținere în suspans făcută în mod intenționat pentru a servi unei proceduri vizibil viciate. Au verificat toate condițiile, vechimea, lipsa sancțiunilor și era necesară și condiția de calificativ bun la ultima evaluare. CSM, care este garantul independenței juştiției, a constat că erau îndeplinite. În rest, restul este politică și îmi rezerv dreptul de a acționa conform procedurilor legale în vigoare."

Augustin Lazăr ia în calcul contestarea raportului de evaluare în faţa instanţei de contencios administrativ, dar Tudorel Toader nu pare deloc îngrijorat. Ba chiar spune că dacă era ministru al justiţiei în 2016, nu l-ar fi numit pe Augustin Lazăr în fruntea ministerului public.

Foto: Procurorul general al României, Augustin Lazăr

Tudorel Toader, ministrul Justiției, spune că nu a făcut nicio confuzie între cei doi Lazări şi că mesajul lui a fost altul. În plus, spune că potrivit CCR, sunt limitate motivele pentru care poate fi contestată evaluarea.

Tudorel Toader: ”Nu am fost și nu sunt în eroare cu privire la semnatarul ordonanței. Mesajul a fost cu totul altul.

În mai puţin de două săptămâni, procurorul general Augustin Lazăr va fi audiat de secţia de procurori a CSM care trebuie să dea avizul consultativ propunerii de revocare a sa din funcţie.

Obligat de Curtea Constituţională să îşi formalizeze prerogativele, Preşedintele Klaus iohannis este cel care trebuie să emită apoi decretul de revocare, dacă până atunci raportul de evaluare nu va fi declarat nelegal.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO