Întâlnire de gradul zero între Tudorel Toader și Augustin Lazăr, la CSM. Replici dure transmise înainte de ședință

Ultimul update: Joi 01 Noiembrie 2018 18:57
Data publicarii: Joi 01 Noiembrie 2018 13:07
Categorie: Justitie

Întâlnire de gradul zero la Consiliul Superior al Magistraturii între ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general al României, Augustin Lazăr.

După anunţul revocării din funcţia de şef al Ministerului Public, între cei doi s-a declanşat un război al declaraţiilor legate de un dosar clasat care îl viza pe preşedintele Klaus Iohannis.

Atât procurorul general al României, Augustin Lazăr, cât și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au fost joi la Consiliul Superior al Magistraturii și chiar înainte de a intra în ședința de plen au uzat de noi arme, de noi replici dure.

Declarațiile susținute de Augustin Lazăr la sediul CSM

Pe de o parte, Augustin Lazăr a subliniat faptul că toată această încercare a lui Tudorel Toader de a convinge opinia publică de faptul că numirea lui de acum aproape 3 ani ar fi fost una nelegală nu a fost altceva decât o încercare ”de manipulare” și că afirmațiile făcute de ministrul Justiției ar fi fost interesate. Tocmai de aceea, Augustin Lazăr a reiterat faptul că dosarul său, pus la îndoială de câteva zile bune de Tudorel Toader, este cât se poate de legal, că a îndeplinit toate criteriile cerute de lege, iar că numirea sa a fost făcută cu girul CSM, cel care este, în mod normal, garantul independenței justiției.

Afirmaţia privind pretinsa descoperire a unei fraude, după doi ani şi jumătate în procesul de numire a procurorului general, s-a dovedit total lipsită de suport probator şi mai mult decât atât s-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice, o manipulare şi ţinere în suspans nejustificată faţă de o afirmaţie care a fost făcută în mod interesat, pentru a servi unei proceduri de revocare viciată vizibil. Aş dori să vă spun că, la o simplă lecturare a hotărârii Consiliul Superior al Magistraturii din 21 aprilie 2016, vom putea să vedem că Secţia de procurori a verificat cu meticulozitate fiecare dintre condiţiile legale care erau impuse, pentru candidaţi, respectiv vechime minimă de 10 ani, lipsa sancţiunilor în ultimii 3 ani şi vă rog să observaţi că numai pentru lipsa sancţiunilor se cere termenul de trei ani şi în continuare era necesară condiţia unui calificativ foarte bun la ultima evaluare. Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenţei justiţiei, a constatat că erau întrunite toate condiţiile legale pentru candidaţi. Restul este politică, iar eu îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare”, a declarat Augustin Lazăr la intrarea în sediul CSM.

Tudorel Toader a venit rapid cu o replică

Ministrul Justiției spune că tot ceea ce a afirmat el în toată această perioadă a fost cât se poate de real și spunea că aștepta ca Augustin Lazăr să spună dacă ceea ce afirmase el este sau nu adevărat.

Aş prefera să nu comentez, pentru faptul că domnia sa ar fi trebuit să spună dacă afirmaţiile făcute sunt sau nu adevărate. Adică, noi riscăm să tragem concluzii înainte de a vedea dacă spusele sunt adevărate sau nu şi vă dau numai un exemplu: 15 martie, orele 12,22 - 2016. În condiţiile în care în lege spune care sunt piesele ce trebuie cuprinse în dosar şi la minister se primeşte, prin mail, doar o scrisoare de intenţie şi un CV ataşat, în condiţiile în care pe 16 martie expira termenul - scrie - şi dosarul nu era complet, eu, personal, dacă eram ministru, nu îl primeam în competiţia pentru desemnarea ca procuror general din bunul motiv că dosarul lui nu era complet”, a transmis Toader. 

Cert este că, cel puțin deocamdată, între cei doi va avea loc o confruntare directă la CSM în ședința de plen. Rămâne de văzut dacă subiectul acesta va fi abordat.

În urma cu o săptămână, Tudorel Toader anunța declanșarea procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României, după ce a adus nu mai puțin de 20 de reproșuri. Unul dintre ele se referă la dosarul de candidatură, dosarul în urma a cărui analiză a fost numit în funcția de șef al Ministerului Public.

Dosar în care a fost, spunea ministrul Justiției, regăsită o ordonanță de clasare ce-l privea pe Klaus Iohannis, actualul președinte al României. O ordonanță care a stârnit aprigi și controverse câtă vreme, cel puțin asta lăsa să se înțeleagă ministrul Justiției, ordonanța cu pricina i-ar fi aparținut lui Augustin Lazăr.

În realitate, documentul cu pricina a fost elaborat de un alt procuror din Parchetul General pe care îl cheamă tot Lazăr, dar Cristian, și că practic acest document a ajuns la dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr după ce o grefieră, spunea șeful Ministerului Public, ar fi pus o copie în mod eronat.

Așadar, rămâne de văzut cum vor evolua confruntările dintre cei doi. Un lucru este cert, Augustin Lazăr anunța chiar înainte de a intra în ședința de plen că va acționa potrivit procedurilor legale, arătând că inteționează să conteste acel raport de evaluare pe care l-a făcut ministrul Justiției și care stă la baza cererii de revocare.

O procedură despre care șeful statului, care va decide dacă îl revocă sau nu din funcție pe Augustin Lazăr, anunța că nu o vede cu ochi buni, că nu este bine venită și a profitat de ocazie pentru a-i cere din nou demisia lui Tudorel Toader, ministru al Justiției, care nu are zile prea liniștite, câtă vreme pe scena politică se vorbește tot mai des de faptul că ar putea fi remaniat, asta chiar dacă miercuri a trecut cu bine peste o moțiune simplă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Lazăr: Îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare
Lazăr: Îmi rezerv dreptul de a acţiona conform procedurilor legale în vigoare
VIDEO PROTVPLUS.RO
csm
CSM, reacție după raportul MCV, în care i s-a reproșat că a exercitat presiuni asupra ÎCCJ
Toader, despre MCV: Are iz politic și standarde duble. Recomandările nu sunt obligatorii, ci standardele europene
Danileț: CCR a decis din 2012 că implementarea recomandărilor MCV este obligatorie
Rani Palade are calitate de suspect în dosarul mamei sale. „Sunt o fire paşnică”
Reacția DNA după raportul MCV. Ce spun procurorii anticorupție
CCR a amânat discutarea sesizării privind conflictul pe tema protocoalelor dintre SRI şi Parchetul General
Claudiu Manda
Claudiu Manda, șeful Comisiei de Control al SRI din Parlament, audiat la DNA
Niculae Bădălău, audiat la DNA. ”Am fost ca orice cetăţean normal”
Mitică Dragomir a izbucnit în lacrimi, după ce a aflat că a fost achitat: „Cum să te duci la pușcărie nevinovat?”
Șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, ar putea fi revocată. Solicitarea depusă la CSM
Pedeapsa primită de șoferul din Satu Mare care a provocat un accident în care au murit 4 oameni
Data la care CCR dezbate sesizarea lui Iohannis privind pensia specială pentru Avocatul Poporului