Tudorel Toader: Sunt 300 de dosare la DNA în care sunt cercetaţi magistraţi
Ministrul Justiţiei a aflat informaţia din proiectul unuia dintre candidaţii respinşi pentru şefia DNA, Marius Iacob.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni, referindu-se la existenţa a 300 de dosare la DNA în care sunt cercetaţi magistraţi, că aşa se poate justifica împotrivirea privind înfiinţarea noii secţii în cadrul Ministerului Public.
"Am aflat şi eu că sunt 300 de dosare care trebuie transferate. Într-o cauză pot fi mai mulţi făptuitori, autori, suspecţi, ce or fi dânşii. La momentul în care va avea loc transferul, sigur vom vedea la ce se referă respectivele cauze. Evident că mi se par şi mie foarte multe, evident că nu am ştiut niciunul dintre noi aşa ceva şi tot evident, cred, este faptul că aşa se poate justifica împotrivirea ca respectiva secţie să se înfiinţeze la Ministerul Public", a spus Toader.
Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA, susţine, în proiectul de management depus la Ministerul Justiţiei, că la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt înregistrate aproximativ 300 de dosare în care sunt cercetaţi magistraţi, dosare ce trebuie înaintate noii secţii care va fi înfiinţată în cadrul Parchetului General.
"Înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie duce la modificarea competenţei DNA cu privire la persoanele care deţin calitatea de judecător sau procuror. Legea nr. 207/2018 prevede şi obligaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a înainta cauzele în care sunt cercetaţi magistraţi, la momentul în care secţia devine operaţională. În prezent, la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt înregistrate aproximativ 300 de cauze care se află în această situaţie", se precizează în proiectul de management al lui Marius Iacob.
Legea 207/2018 prevede înfiinţarea în cadrul Parchetului General a unei Secţii pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, care are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
Sursa: Agerpres
Etichete: dna, dosare, procurori, Parchet, tudorel toader, sectie,
Dată publicare:
30-07-2018 12:28