Toader o critică pe Kovesi si caută o cale pentru OUG de revizuire a sentinţelor
Ministrul Justiţiei a dat de înţeles că nu o va propune pe fosta şefă DNA ca procuror din partea României pentru Parchetul European.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi, despre o eventuală candidatură a fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror la Parchetul European, că de principiu nu poate recompensa pe cineva pentru greşelile pe care le-a făcut, adăugând că, totuşi, aceasta nu poate fi scoasă automat din cursă.
"Nu ştiu dacă trebuie să vorbiţi la timpul trecut pentru doamna Kovesi şi că îşi dorea şi ... Eu nu ştiu, dacă ştiţi dumneavoastră că nu îşi mai doreşte... Ce trebuie? Urmăm aceeaşi procedură de selecţie şi desemnare a procurorului european. De principiu, spuneam în interviul precedent că nu pot recompensa pe cineva pentru greşelile pe care le-a făcut, cu speranţa că pe viitor nu le va mai repeta. (...) Categoric nu poate fi scoasă automat din această cursă, după cum nimeni nu poate fi introdus din oficiu de drept în această competiţie. Rămâne o competiţie deschisă", a spus Toader, la România TV, întrebat cum vede o eventuală candidatură a Codruţei Kovesi pentru funcţia de procuror european.
Toader a menţionat că până la finalul acestui an trebuie desemnat procurorul din partea României pentru Parchetul European.
Ministrul Justiţiei a mai declarat marţi că discuţia despre o posibilă ordonanţă pentru revizuirea sentinţelor date pe protocoale va continua, dar vor fi făcute şi anumite clarificări juridice constituţionale necesare.
"Ministrul Justiţiei, vrea - nu vrea, trebuie să respecte exigenţele constituţionale ale statului de drept. (...) Ministrul Justiţiei, ca orice român de altfel, este obligat să respecte un principiu numit stabilitatea raporturilor juridice. Dar, cine cunoaşte amănuntul normelor constituţionale face, sau ar trebui să facă, distincţia între ceea ce Curtea Constituţională spunea, eram şi eu acolo la momentul respectiv, că nu poţi să înfiinţezi o nouă cale de atac de reformare împotriva unei hotărâri judecătoreşti care deja a rămas definitivă. Noi trebuie să vedem dacă suntem în această ipoteză, dacă înfiinţăm ceva nou, sau facem să funcţioneze ceea ce există deja. Ce pot să vă spun e următorul lucru: discuţia va continua, vor fi clarificările necesare juridice constituţionale, vom vedea să nu intrăm în coliziune cu decizia Curţii Constituţionale, să nu intrăm în coliziune cu o decizie pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului într-o problemă similară chiar împotriva României, dar, dacă găsim, identificăm ceva, o nouă dimensiune fără a intra în coliziune cu cele precedente da, putem continua", a spus Toader la România TV, întrebat dacă ministrul Justiţiei vrea să se lanseze în elaborarea unei ordonanţe pentru revizuirea sentinţelor.
El a adăugat că ministrul Justiţiei trebuie să aibă grijă ca cel ce este vinovat să suporte consecinţele legii, dar cel ce nu este vinovat "să nu aibă riscul unei condamnări pe nedrept, unei condamnări pe protocoale, unei condamnări pe interceptări ilegale".
Sursa: Agerpres
Etichete: dna, Laura Codruta Kovesi, procurori, candidati, tudorel toader, oug, revizuire, ministerul justiției, procedura,
Dată publicare:
07-08-2018 22:10