DNA prezintă situaţia delegărilor şi detaşărilor, în replică la solicitarea transmisă de ministrul Justiţiei

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 06 August 2018 23:00
Categorie: Justitie
Anca Jurma, interimar DNA

DNA prezintă situaţia delegărilor şi detaşărilor, în replică la solicitarea transmisă de ministrul Tudorel Toader, precizând că "toţi procurorii din cadrul DNA, delegaţi pe funcţii de execuţie şi pe funcţii de conducere îndeplinesc condiţiile legale". 

"În contextul discuţiilor din spaţiul public privind situaţia delegării/detaşării unor procurori la DNA şi din DNA la alte parchete şi ca urmare a solicitării transmise procurorului şef al DNA de ministrul Justiţiei, cu referire la acelaşi subiect, în cursul zilei de 6 august 2018, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să ofere următoarele informaţii: Toţi procurorii din cadrul DNA, delegaţi pe funcţii de execuţie şi pe funcţii de conducere îndeplinesc condiţiile legale.

Numărul procurorilor delegaţi la DNA de la alte parchete este 12. Numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi în funcţii de conducere este 26. Numărul procurorilor de la alte parchete delegaţi în DNA în funcţii de conducere este 3. Numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi la alte parchete este 2", precizează instituţia, scrie News.ro.

Delegarea s-a făcut în baza art. 57 alin 7 din Legea 303/2004, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Precizăm că, pana la data de 6 august 2018, dintre procurorii delegaţi în funcţii de execuţie de la alte parchete, un număr de 6 procurori aveau o vechime între 6 şi 8 ani", expică DNA.

La şedinţa din data de 1 august a Colegiului de conducere al DNA a fost luată în discuţie situaţia celor 6 procurori, având în vedere că, prin modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, vechimea necesară numirii procurorilor în DNA s-a majorat de la 6 la 8 ani.

Aceste delegări au fost dispuse prin ordine ale procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub imperiul dispoziţiilor legale în vigoare la data emiterii.

"Ca urmare a colegiului de conducere al DNA din data de 1 august 2018, s-a solicitat la PÎCCJ un punct de vedere asupra oportunităţii menţinerii delegărilor procurorilor care au o vechime între 6 şi 8 ani şi, eventual, încetarea delegării acestor procurori", menţionează DNA.

La data de 6 august 2018, deşi PÎCCJ a apreciat că „nu poate fi pusă în discuţie legalitatea delegărilor în cadrul DNA, atâta vreme cât nu este prevăzută o condiţie de vechime pentru delegarea procurorilor în funcţie de conducere şi execuţie”, cu toate acestea „PÎCCJ a dispus încetarea celor şase delegări care nu au o vechime de cel puţin opt ani în funcţie, pentru motive de oportunitate”.

În ceea ce priveşte detaşarea procurorilor la DNA de la alte parchete/instituţii, nu există nicio situaţie de acest fel.

Situaţia nominală a delegărilor din şi la DNA, actualizată la data de 6 august 2018, este postată pe site la www.pna.ro/Despre noi/Resurse umane/Delegări.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a solicitat DNA să îi comunice situaţia delegărilor şi detaşărilor în funcţie şi dacă nu au fost îndeplinite condiţiile legale.

Ministrul Justiţiei a anunţat, sâmbătă dimineaţă, că luni dimineaţă va solicita DNA să îi comunice situaţia delegărilor şi detaşărilor în funcţie şi dacă nu au fost îndeplinite condiţiile legale.

”Luni dimineaţă, voi solicita de la DNA să ne comunice dacă există delegări şi detaşări în funcţie, precum şi situaţia exactă a acestora. Voi solicita să ne comunice dacă au existat situaţii în care, la momentul delegării sau detaşării, nu erau îndeplinite condiţiile legale”, anunţa ministrul Justiţiei pe pagina sa de Facebook.

Tudorel Toader preciza că se va verifica şi dacă este conformă declaraţia unuia dintre procurorii-şefi adjuncţi, în sensul că "doar 7 sau 8 dintre cei 178 procurori DNA sunt delegaţi. În DNA nu există procurori detaşaţi....".

Ulterior, ministrul a precizat tot pe Facebook că, urmare a promptitudinii procurorului-şef adjunct al DNA, constată că sunt 20, şi nu 7 delegări la DNA, dar aşteaptă răspunsul complet.

”Apreciind promptitudinea procurorului-şef adjunct de la DNA, constat că sunt 20 şi nu 7 delegări. Rămânem în aşteptarea unui răspuns complet!”, a scris Toader.

Procurorul general a dispus încetarea delegării în cadrul DNA pentru şase procurori care nu aveau vechimea minimă de opt ani

Procurorul general a dispus încetarea delegării în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru şase procurori care nu aveau vechimea minimă de opt ani, a anunţat luni Parchetul General.

"La data 2 august 2018, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, a solicitat procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie evidenţa nominală a procurorilor delegaţi în cadrul direcţiei şi care nu îndeplinesc condiţia de vechime în funcţie de minim 8 ani.

Situaţia solicitată a fost transmisă în cursul zilei de azi, 6 august 2018, dată la care prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost dispusă încetarea delegării în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru un număr de şase procurori”, a transmis Parchetul General.

Reprezentanţii instituţiei precizează că nu au mai fost făcute delegări ale unor procurori care nu îndeplinesc condiţia de vechime de minimum opt ani, necesară pentru numirea într-o funcţie de procuror la DNA, după intrarea în vigoare a modificărilor şi completărilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Anca Jurma, interimar DNA Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Augustin Lazăr a dispus încetarea delegării în cadrul DNA pentru 6 procurori
Augustin Lazăr a dispus încetarea delegării în cadrul DNA pentru 6 procurori
Lazăr îi îndeamnă pe şefii parchetelor curţilor de apel să participe la selecţia pentru șefia DNA
Lazăr îi îndeamnă pe şefii parchetelor curţilor de apel să participe la selecţia pentru șefia DNA
Ministerul Justiţiei reia astăzi procedura de selecţie pentru funcţia de procuror-şef al DNA
Ministerul Justiţiei reia astăzi procedura de selecţie pentru funcţia de procuror-şef al DNA
Tudorel Toader îl contrazice pe Guido Wolf: ”Nu s-a discutat nimic despre DNA”
Tudorel Toader îl contrazice pe Guido Wolf: ”Nu s-a discutat nimic despre DNA”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Inalta Curte de Casatie si Justitie
Instanţa supremă organizează, joi, o nouă tragere la sorţi a completurilor de 5
Lia Savonea, primele declarații după ce a fost aleasă la conducerea CSM: ”Societatea are nevoie de o justiţie independentă”
CCR amână pronunţarea asupra sesizării lui Iohannis privind pensia specială acordată Avocatului Poporului
Judecătoarea Lia Savonea, noul președinte CSM. Cine preia funcția de vicepreședinte
De ce sunt neconstituţionale modificările aduse Legii ANI privind prescrierea faptelor mai vechi de 3 ani
Judecătorul Cristi Danileț explică de ce nu se poate da OUG doar pe articolele constituționale din Coduri
CCR, Curtea Constitutionala
CCR a amânat decizia privind protocoalele încheiate între SRI şi Parchetul General
Tudorel Toader, anunț despre modificarea Codurilor Penale după ce a participat la ședința PSD
Cum justifică ÎCCJ condamnarea Elenei Udrea la închisoare cu executare în dosarul ”Gala Bute”
Criza completurilor de 5 judecători continuă la instanța supremă. Toate dosarele, amânate
Codul de procedura penală şi OUG privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, pe ordinea de zi a Senatului
Sebastian Ghiţă, plângere penală pentru Laura Codruţa Kovesi. De ce o acuză pe fosta sefă DNA