În prima zi de concediu, Tudorel Toader a verificat procurorii DNA

07-08-2018 21:31


Procurorii care au fost delegați la Direcția Națională Anticorupție fac obiectul unei analize între ministrul Justiției și șefii parchetelor.

Cu toate că luni și-a luat concediu, marţi Tudorel Toader a mers la minister ca să afle dacă legea a fost respectată, iar cei 43 de magistrați delegați la DNA îndeplinesc condițiile cerute de lege - adică să aibă o vechime în muncă mai mare de opt ani.

Procurorul şef al României şi procurorul interimar al DNA au mers la Ministerul justiţiei ca să îi prezinte lui Tudorel Toader situaţia angajaţilor din sistem. Ministrul s-a arătat îngrijorat că sunt procurori delegaţi la DNA care nu au vechimea necesară ca să ocupe o funcţie acolo. Acum o lună a intrat în vigoare statutul magistraţilor, care spune că un procuror poate fi delegat numai dacă are o vechime mai mare de 8 ani.

Din cei 43 aflaţi în această situaţie 6 nu îndeplineau condiţiile.

"Delegarea lor a fost în temeiul legii la momentul în care au fost dispuse ordinele de delegare. Eu i-am găsit în DNA, majoritatea sunt procurori de judiciar, intră în şedinţele de judecată şi a fost o nevoie punctuală de a ocupa acele posturi", a declarat procurorul interimar al DNA, Anca Jurma.

"Am făcut o situaţie şi am observat că există un deficit de 450 de procurori în Ministerul Public. Această situaţie ne-a obligat să delegăm procurori, să suplinească temporar funcţii. Acum vom putea demara procedura de titularizare a acestora pe funcţii. Doresc să vă asigur că toate delegările făcute la DNA şi în Ministerul Public au fost realizate în condiţiile legii în momentul în care s-a dat ordinul de delegare", a spus procurorul general Augustin Lazăr.

La final, ministrul Justiţiei a fost de părere că situaţia s-a clarificat şi că urmează să titularizeze procurori în funcţii, la DNA. "Să facem o clarificare ce avem vacant şi să declanşăm procedurile de ocupare, repet, în condiţiile legii", a declarat Tudorel Toader.

Acelaşi Ministru al Justiţiei a ţinut să spună marţi că şi-a luat concediu ca să muncească mai mult.

VIDEO PROTVPLUS.RO