SUA se pregătesc să ceară extrădarea lui Adrian Mărgărit, un lider al „piraților” din Râmnicu Vâlcea. Reacția acestuia
Un bărbat acuzat că ar fi liderul unei grupări de crimă organizată din Râmnicu Vâlcea este bănuit că ar fi fraudat peste 100 de clienți ai unei mari companii americane de comerţ electronic.
Individul a devenit ținta judecătorilor din Statele Unite care cer încarcerarea lui, peste Ocean. Bărbatul de 40 de ani a apărut joi în fața unui judecător al Curții de Apel București căruia i-a spus că refuză categoric extrădarea.
Autoritățile americane au cerut ca Adrian Mărgărit să fie trimis cât mai repede în Statele Unite după ce un judecător din Virginia de Est a emis pe numele lui, în noiembrie, un mandat de arestare preventivă. Mărgărit este suspectat că ar fi păgubit peste o sută de clienți ai unei mari companii de comerţ online.
Adrian Mărgărit, suspect: „Habar nu am”.
Reporter: Nu v-au explicat care ar fi motivele pentru care trebuie să dați socoteală în state?
Adrian Mărgărit: „Nu. Nu”.
Reporter: Sunteţi sau nu de acord cu extrădarea de bună voie?
Adrian Mărgărit: „Bineînțeles că nu!”.
Suspectul pe care și-l doresc autoritățile judiciare americane pentru a-i cere socoteală în legătură cu această presupusă fraudă de proporții era deja cercetat de procurorii DIICOT din România, pentru același gen de acuzații. Așa că era deja plasat în arest la domiciliu. Motiv pentru care judecătorii Curții de Apel București au decis să nu îi înăsprească măsura preventivă și să nu îl trimită în spatele gratiilor până în momentul în care vor decide dacă îl extrădează sau nu peste Ocean.
Ancheta DIICOT a început acum mai bine de cinci ani, iar bărbatul este suspectat că ar fi implicat într-o rețea care ar fi clonat mailuri emise în numele companiei americane, prin care le-ar fi cerut clienților să comunice datele personale de conectare, iar apoi i-ar fi păgubit cu peste trei milioane de dolari. Pe numele suspectului a fost emis în 2020 chiar un mandat de arestare în lipsă, însă Mărgărit a fost încarcerat abia trei ani mai târziu. Dosarul său și al presupușilor săi complici se află și acum în procedură de Cameră Preliminară, la Tribunalul Ilfov.
Reporter: Ce șanse sunt să împiedicați această cerere de extrădare a domnului Mărgărit? Se justifică ea? Au argumente americanii?
Adrian Hărătău, avocatul lui Mărgărit: „Cererea de extrădare nu este încă depusă”.
Reporter: Dar la nivel de principiu ?
Adrian Hărătău: „La nivel de principiu, există motive să fie respinsă”.
Curtea de Apel București va decide dacă îl extrădează sau nu doar după ce Departamentul American de Justiţie va trimite la București o cerere oficială.