A început "procesul" disciplinar al șefei DNA. Kovesi va fi audiată pe 9 mai

×
Codul embed a fost copiat

A început "procesul" disciplinar al șefei DNA. Este vorba despre raportul aflat pe masa CSM, care trebuie să decidă dacă Laura Codruța Kovesi a avut abateri disciplinare și dacă va fi sancționată.

Asta după ce Inspecția Judiciară a ajuns la concluzia că șefa direcției anticorupție ar fi încălcat de 3 ori statutul magistraților când, de exemplu, ar fi folosit cuvinte jignitoare la adresa subordonaților.

Este important de menționat faptul că atunci când ministrul justiției Tudorel Toader a solicitat revocarea din funcție a procirorului șef al DNA Codruța Kovesi, a prezentat un raport cu 20 de puncte care, potrivit afirmațiilor sale, arătau necesitatea acestei măsuri, de înlocuire a șefei DNA.

Unul din aceste 20 de puncte este acest raport întocmit de Inspecția Judiciară, care, însă, nu este finalizat. La acea vreme, spuneau multe voci, ministrul Justiției ar fi dat sentința de ”vinovată”, deși procesul nu începuse. Acum este acel moment, când procesul a început, chiar dacă nu este vorba despre o audiere propriu-zisă.

Kovesi a stat în sala secției de procurori a CSM mai puțin de 30 de minute și a cerut administrarea unui probatoriu, prin care să-și dovedească nevinovăția.

Citește și
Tudorel Toader
Tudorel Toader, despre motivarea CSM: Ce a susţinut doamna Kovesi au cosmetizat şi au zis "este bine aşa"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Este o procedură care nu este publică. Ne-am prezentat. Vom prezenta cereri pentru administrare de probe, cereri de apărare şi o să vedem rezultatul. O să ne prezentăm probele în apărare, o să ne facem apărările, o să vedem decizia", a declarat Laura Codruţa Kovesi la intrarea în sediul CSM.

Audierea propriu-zisă va avea loc pe 9 mai.

În ceea ce privește raportul Inspecției Judiciare, de la care a pornit toată această tevatură, inspectorii judiciari au concluzionat că Laura Codruța Kovesi ar fi încălcat de 3 ori statutul magistraților.

Ea a fost acuzată, printre altele, că ar fi trimis email-uri subordonaților prin care îi jignea, folosind cuvinte precum ”lași”, ”infractori” sau ”bârfitori” și că ar fi folosit cuvinte inadecvate și la adresa judecătorilor CCR, dar și că ar fi folosit un ton agresiv cu procurorii subordonați, cărora le-ar fi cerut să instrumenteze urgent unele dosare cu miniștri.

Cei care vor decide dacă Laura Codruța Kovesi a încălcat statutul magistraților și dacă a comis abateri disciplinare sunt judecătorii de la CSM.

O acţiune similară a fost declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA, pentru "nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa..” constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală".

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Băsescu: Eu nu aş revoca-o pe Kovesi din cauza urletului public
Băsescu: Eu nu aş revoca-o pe Kovesi din cauza urletului public

Traian Băsescu, spune că dacă ar mai deţine funcţia de şef de stat nu ar revoca-o pe Laura-Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, din cauza "urletului public", dar i-ar cere, până la finalul mandatului, să facă ordine în instituţie.

Tudorel Toader, despre motivarea CSM: Ce a susţinut doamna Kovesi au cosmetizat şi au zis
Tudorel Toader, despre motivarea CSM: Ce a susţinut doamna Kovesi au cosmetizat şi au zis "este bine aşa"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a comentat, vineri seară, motivarea avizului negativ dat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cererii sale de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Revocarea lui Kovesi. CSM a demontat acuzaţiile aduse de Ministrul Justiţiei
Revocarea lui Kovesi. CSM a demontat acuzaţiile aduse de Ministrul Justiţiei

Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a motivat avizul negativ pe care l-a dat solicitării Ministrului Justiției de a o demite pe Codruța Kovesi de la șefia DNA.

Hans Klemm: Avem o încredere deplină în DNA şi în conducerea sa
Hans Klemm: Avem o încredere deplină în DNA şi în conducerea sa

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a afirmat, sâmbătă, că în cadrul Parteneriatului Strategic dintre SUA şi România sunt realizate foarte multe lucruri bune, precizând, totodată, că are "încredere deplină" în DNA şi în conducerea sa.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.