A început "procesul" disciplinar al șefei DNA. Kovesi va fi audiată pe 9 mai


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 21 Martie 2018 07:20
Categorie: Stiri Justitie

A început "procesul" disciplinar al șefei DNA. Este vorba despre raportul aflat pe masa CSM, care trebuie să decidă dacă Laura Codruța Kovesi a avut abateri disciplinare și dacă va fi sancționată.

Asta după ce Inspecția Judiciară a ajuns la concluzia că șefa direcției anticorupție ar fi încălcat de 3 ori statutul magistraților când, de exemplu, ar fi folosit cuvinte jignitoare la adresa subordonaților.

Este important de menționat faptul că atunci când ministrul justiției Tudorel Toader a solicitat revocarea din funcție a procirorului șef al DNA Codruța Kovesi, a prezentat un raport cu 20 de puncte care, potrivit afirmațiilor sale, arătau necesitatea acestei măsuri, de înlocuire a șefei DNA.

Unul din aceste 20 de puncte este acest raport întocmit de Inspecția Judiciară, care, însă, nu este finalizat. La acea vreme, spuneau multe voci, ministrul Justiției ar fi dat sentința de ”vinovată”, deși procesul nu începuse. Acum este acel moment, când procesul a început, chiar dacă nu este vorba despre o audiere propriu-zisă.

Kovesi a stat în sala secției de procurori a CSM mai puțin de 30 de minute și a cerut administrarea unui probatoriu, prin care să-și dovedească nevinovăția.

"Este o procedură care nu este publică. Ne-am prezentat. Vom prezenta cereri pentru administrare de probe, cereri de apărare şi o să vedem rezultatul. O să ne prezentăm probele în apărare, o să ne facem apărările, o să vedem decizia", a declarat Laura Codruţa Kovesi la intrarea în sediul CSM.

Audierea propriu-zisă va avea loc pe 9 mai.

În ceea ce privește raportul Inspecției Judiciare, de la care a pornit toată această tevatură, inspectorii judiciari au concluzionat că Laura Codruța Kovesi ar fi încălcat de 3 ori statutul magistraților.

Ea a fost acuzată, printre altele, că ar fi trimis email-uri subordonaților prin care îi jignea, folosind cuvinte precum ”lași”, ”infractori” sau ”bârfitori” și că ar fi folosit cuvinte inadecvate și la adresa judecătorilor CCR, dar și că ar fi folosit un ton agresiv cu procurorii subordonați, cărora le-ar fi cerut să instrumenteze urgent unele dosare cu miniștri.

Cei care vor decide dacă Laura Codruța Kovesi a încălcat statutul magistraților și dacă a comis abateri disciplinare sunt judecătorii de la CSM.

O acţiune similară a fost declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA, pentru "nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa..” constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală".

Băsescu: Eu nu aş revoca-o pe Kovesi din cauza urletului public
Băsescu: Eu nu aş revoca-o pe Kovesi din cauza urletului public
VIDEO PROTVPLUS.RO
Corina Corbu
Scandal uriaș. Corina Corbu validată la şefia ÎCCJ, dar este contestată de Cristina Tarcea
Corina Corbu a fost validată de CSM în funcţia de preşedinte al Instanţei supreme
Cazul Sorinei este departe de a se sfârși. Procurorul general atacă decizia instanței
Scandal între Tarcea și Savonea în timpul interviului Corinei Corbu pentru șefia ÎCCJ
Lovitură pentru opoziție. CCR a decis că amnistia și grațierea corupților nu pot fi interzise
Lucian Onea și Mircea Negulescu, trimiși în judecată de Secția Specială
O femeie a murit, după ce a căzut de la înălțime în clădirea ICCJ
Dosarul ”Portul Constanța”: toți cei 39 de inculpați au fost achitați definitiv
Fostul preşedinte al CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu, condamnat definitiv la 10 ani
CCR a amânat încă o dată deciziile privind modificările aduse codurilor penale
CCR a amânat pentru joi dezbaterile sesizărilor privind modificările la codurile penale
România este criticată în rapoartele GRECO. Recomandările anticorupție nu au fost aplicate
Doi candidați pentru funcţia de procuror european din partea României s-au retras