A început "procesul" disciplinar al șefei DNA. Kovesi va fi audiată pe 9 mai
A început "procesul" disciplinar al șefei DNA. Este vorba despre raportul aflat pe masa CSM, care trebuie să decidă dacă Laura Codruța Kovesi a avut abateri disciplinare și dacă va fi sancționată.
Asta după ce Inspecția Judiciară a ajuns la concluzia că șefa direcției anticorupție ar fi încălcat de 3 ori statutul magistraților când, de exemplu, ar fi folosit cuvinte jignitoare la adresa subordonaților.
Este important de menționat faptul că atunci când ministrul justiției Tudorel Toader a solicitat revocarea din funcție a procirorului șef al DNA Codruța Kovesi, a prezentat un raport cu 20 de puncte care, potrivit afirmațiilor sale, arătau necesitatea acestei măsuri, de înlocuire a șefei DNA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Unul din aceste 20 de puncte este acest raport întocmit de Inspecția Judiciară, care, însă, nu este finalizat. La acea vreme, spuneau multe voci, ministrul Justiției ar fi dat sentința de ”vinovată”, deși procesul nu începuse. Acum este acel moment, când procesul a început, chiar dacă nu este vorba despre o audiere propriu-zisă.
Kovesi a stat în sala secției de procurori a CSM mai puțin de 30 de minute și a cerut administrarea unui probatoriu, prin care să-și dovedească nevinovăția.
"Este o procedură care nu este publică. Ne-am prezentat. Vom prezenta cereri pentru administrare de probe, cereri de apărare şi o să vedem rezultatul. O să ne prezentăm probele în apărare, o să ne facem apărările, o să vedem decizia", a declarat Laura Codruţa Kovesi la intrarea în sediul CSM.
Audierea propriu-zisă va avea loc pe 9 mai.
În ceea ce privește raportul Inspecției Judiciare, de la care a pornit toată această tevatură, inspectorii judiciari au concluzionat că Laura Codruța Kovesi ar fi încălcat de 3 ori statutul magistraților.
Ea a fost acuzată, printre altele, că ar fi trimis email-uri subordonaților prin care îi jignea, folosind cuvinte precum ”lași”, ”infractori” sau ”bârfitori” și că ar fi folosit cuvinte inadecvate și la adresa judecătorilor CCR, dar și că ar fi folosit un ton agresiv cu procurorii subordonați, cărora le-ar fi cerut să instrumenteze urgent unele dosare cu miniștri.
Cei care vor decide dacă Laura Codruța Kovesi a încălcat statutul magistraților și dacă a comis abateri disciplinare sunt judecătorii de la CSM.
O acţiune similară a fost declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA, pentru "nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa..” constând în aceea că a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declaraţie de abţinere, deşi se afla, în mod vădit, în situaţia de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 şi art. 66 Cod procedură penală".
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, Laura Codruta Kovesi, CSM, audieri, inspectia judiciara, marius iacob,
Dată publicare:
21-03-2018 07:20