Revocarea lui Kovesi. CSM a demontat acuzaţiile aduse de Ministrul Justiţiei

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 16 Martie 2018 18:54
Categorie: Justitie

Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a motivat avizul negativ pe care l-a dat solicitării Ministrului Justiției de a o demite pe Codruța Kovesi de la șefia DNA.

Textul motivării CSM poate fi consultat aici. Documentul a fost trimis vineri președintelui Klaus Iohannis, singurul care poate să-i decidă soarta, șefei DNA. Chiar dacă este un aviz consultativ, președintele a anunțat, că va ține cont de el.

Augustin Lazăr, Procurorul General al României: "Motivarea secţiei de procurori susţine punctul de vedere avut de ministerul public."

Secţia de procurori a CSM trimis la preşedinţiei motivarea avizului negativ dat cererii de revocare a şefei DNA. În 51 de pagini, magistraţii au respins toate acuzaţiile aduse de ministrul Justiţiei.

Aceştia au constatat că din primele 10 motive din raportul Ministrului Justiției doar unul singur se referă clar la o dispoziţie legală presupus încălcată de Kovesi.

Motivare: "...se observă o enumerare generică a componentelor manageriale, fără o individualizare concretă: a resurselor folosite nelegal, a deficientelor comportamentale, a atribuţiilor legale nindeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente..."

Tudorel Toader: "DNA şi-a arogat o competență pe care nu o are." Explica Ministrul Justiţiei referindu-se la faptul că DNA a început cercetările referitor la emiterea Ordonanţei de urgenţă 13 iar Curtea Constituţională a constatat că procurorii anticorupţie nu ar fi competenţi să ancheteze aşa ceva.

CSM a stabilit că "a imputa unei astfel de autorităţi (şi implicit conducătorului sau) o conduită adoptată anterior pronunţării deciziei Curţii, echivalează cu o sancţiune faţă de lipsa de previziune a soluţiilor viitoare ale instanţei constituţionale."

Motivare: "Secţia constata existenta pe site-ul DNA, la adresa menţionată anterior a comunicatului de presă, în cuprinsul căruia se regăsesc citatele prezentate de domnul ministru."

Motivare: " Datele statistice nu confirmă susţinerile prezentate de ministrul justiţiei(...), Secţia de procurori apreciază că nici acesta nu poate justifica soluţia revocării."

Preşedintele României Klaus Iohannis nu are un termen limită până la care să se pronunţe dacă o revocă sau nu pe Laura Codruța Kovesi.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Motivarea CSM în cazul revocării lui Kovesi. De ce a dat aviz negativ
Motivarea CSM în cazul revocării lui Kovesi. De ce a dat aviz negativ
VIDEO PROTVPLUS.RO
judecator
Constantin Nicolescu a fost condamnat la închisoare, însă va rămâne în libertate
Fugarul Radu Mazăre ar putea primi, marți, o nouă condamnare la închisoare
CCR a amânat discutarea iniţiativei ”Fără penali în funcţii publice”. Care este motivul
Judecătorii din Pitești și Brașov au votat pentru revocarea Liei Savonea de la șefia CSM
DNA cere rejudecarea dosarului lui Tăriceanu
Sesizarea făcută de Iordache la CCR, după ce Dragnea l-a lăsat în locul său
Toni Greblă
Un nou termen în dosarul lui Toni Greblă. Este judecat pentru trafic de influenţă
Procuror de la DNA Ploiești urmărit penal, după o plângere depusă de Andreea Cosma
Toader lucrează la o nouă OUG prin care vrea să modifice iar codurile penale
Prima reacție a lui Toader după ce a refuzat acreditarea pentru Ovidiu Oanță
Ovidiu Oanță: Ministerul Justiției refuză nejustificat să mă mai acrediteze
Zi decisivă în procesul în care Cristian Boureanu a fost acuzat că a lovit un polițist