Revocarea lui Kovesi. CSM a demontat acuzaţiile aduse de Ministrul Justiţiei

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a motivat avizul negativ pe care l-a dat solicitării Ministrului Justiției de a o demite pe Codruța Kovesi de la șefia DNA.

Textul motivării CSM poate fi consultat aici. Documentul a fost trimis vineri președintelui Klaus Iohannis, singurul care poate să-i decidă soarta, șefei DNA. Chiar dacă este un aviz consultativ, președintele a anunțat, că va ține cont de el.

Augustin Lazăr, Procurorul General al României: "Motivarea secţiei de procurori susţine punctul de vedere avut de ministerul public."

Secţia de procurori a CSM trimis la preşedinţiei motivarea avizului negativ dat cererii de revocare a şefei DNA. În 51 de pagini, magistraţii au respins toate acuzaţiile aduse de ministrul Justiţiei.

Aceştia au constatat că din primele 10 motive din raportul Ministrului Justiției doar unul singur se referă clar la o dispoziţie legală presupus încălcată de Kovesi.

Motivare: "...se observă o enumerare generică a componentelor manageriale, fără o individualizare concretă: a resurselor folosite nelegal, a deficientelor comportamentale, a atribuţiilor legale nindeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente..."

Tudorel Toader: "DNA şi-a arogat o competență pe care nu o are." Explica Ministrul Justiţiei referindu-se la faptul că DNA a început cercetările referitor la emiterea Ordonanţei de urgenţă 13 iar Curtea Constituţională a constatat că procurorii anticorupţie nu ar fi competenţi să ancheteze aşa ceva.

CSM a stabilit că "a imputa unei astfel de autorităţi (şi implicit conducătorului sau) o conduită adoptată anterior pronunţării deciziei Curţii, echivalează cu o sancţiune faţă de lipsa de previziune a soluţiilor viitoare ale instanţei constituţionale."

Motivare: "Secţia constata existenta pe site-ul DNA, la adresa menţionată anterior a comunicatului de presă, în cuprinsul căruia se regăsesc citatele prezentate de domnul ministru."

Motivare: " Datele statistice nu confirmă susţinerile prezentate de ministrul justiţiei(...), Secţia de procurori apreciază că nici acesta nu poate justifica soluţia revocării."

Preşedintele României Klaus Iohannis nu are un termen limită până la care să se pronunţe dacă o revocă sau nu pe Laura Codruța Kovesi.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO