Revocarea lui Kovesi. CSM a demontat acuzaţiile aduse de Ministrul Justiţiei

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 16 Martie 2018 18:54
Categorie: Justitie

Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a motivat avizul negativ pe care l-a dat solicitării Ministrului Justiției de a o demite pe Codruța Kovesi de la șefia DNA.

Textul motivării CSM poate fi consultat aici. Documentul a fost trimis vineri președintelui Klaus Iohannis, singurul care poate să-i decidă soarta, șefei DNA. Chiar dacă este un aviz consultativ, președintele a anunțat, că va ține cont de el.

Augustin Lazăr, Procurorul General al României: "Motivarea secţiei de procurori susţine punctul de vedere avut de ministerul public."

Secţia de procurori a CSM trimis la preşedinţiei motivarea avizului negativ dat cererii de revocare a şefei DNA. În 51 de pagini, magistraţii au respins toate acuzaţiile aduse de ministrul Justiţiei.

Aceştia au constatat că din primele 10 motive din raportul Ministrului Justiției doar unul singur se referă clar la o dispoziţie legală presupus încălcată de Kovesi.

Motivare: "...se observă o enumerare generică a componentelor manageriale, fără o individualizare concretă: a resurselor folosite nelegal, a deficientelor comportamentale, a atribuţiilor legale nindeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente..."

Tudorel Toader: "DNA şi-a arogat o competență pe care nu o are." Explica Ministrul Justiţiei referindu-se la faptul că DNA a început cercetările referitor la emiterea Ordonanţei de urgenţă 13 iar Curtea Constituţională a constatat că procurorii anticorupţie nu ar fi competenţi să ancheteze aşa ceva.

CSM a stabilit că "a imputa unei astfel de autorităţi (şi implicit conducătorului sau) o conduită adoptată anterior pronunţării deciziei Curţii, echivalează cu o sancţiune faţă de lipsa de previziune a soluţiilor viitoare ale instanţei constituţionale."

Motivare: "Secţia constata existenta pe site-ul DNA, la adresa menţionată anterior a comunicatului de presă, în cuprinsul căruia se regăsesc citatele prezentate de domnul ministru."

Motivare: " Datele statistice nu confirmă susţinerile prezentate de ministrul justiţiei(...), Secţia de procurori apreciază că nici acesta nu poate justifica soluţia revocării."

Preşedintele României Klaus Iohannis nu are un termen limită până la care să se pronunţe dacă o revocă sau nu pe Laura Codruța Kovesi.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Motivarea CSM în cazul revocării lui Kovesi. De ce a dat aviz negativ
Motivarea CSM în cazul revocării lui Kovesi. De ce a dat aviz negativ
VIDEO PROTVPLUS.RO
Inalta Curte de Casatie si Justitie
Instanţa supremă organizează, joi, o nouă tragere la sorţi a completurilor de 5
Lia Savonea, primele declarații după ce a fost aleasă la conducerea CSM
CCR amână pronunţarea asupra sesizării lui Iohannis privind pensia specială acordată Avocatului Poporului
De ce sunt neconstituţionale modificările aduse Legii ANI privind prescrierea faptelor mai vechi de 3 ani
Judecătorul Cristi Danileț explică de ce nu se poate da OUG doar pe articolele constituționale din Coduri
CCR a amânat decizia privind protocoalele încheiate între SRI şi Parchetul General
Tudorel Toader
Tudorel Toader, anunț despre modificarea Codurilor Penale după ce a participat la ședința PSD
Cum justifică ÎCCJ condamnarea Elenei Udrea la închisoare cu executare în dosarul ”Gala Bute”
Criza completurilor de 5 judecători continuă la instanța supremă. Toate dosarele, amânate
Codul de procedura penală şi OUG privind Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, pe ordinea de zi a Senatului
Sebastian Ghiţă, plângere penală pentru Laura Codruţa Kovesi. De ce o acuză pe fosta sefă DNA
Toader: Ministerul Justiţiei a preluat oficial Preşedinţia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne