Remus Truică, condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale
Remus Truică, fost consilier al premierului Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu, a fost condamnat, joi, de Curtea de Apel Brașov în dosarul retrocedării ilegale a unei părți din Pădurea Snagov – fosta Fermă Băneasa.
Astfel, Truică a fost condamnat în primă instanță la 4 ani de închisoare pentru trafic de influență.
Decizia nu este definitivă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În același dosar, Paul de România a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influență.
Avocatul Robert Roșu a fost achitat, la fel ca și oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein și Benny Steinmetz.
Pe de altă parte, Prinţul Paul a fost achitat pentru comiterea infracţiunilor de spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.
Remus Truică şi Prinţul Paul au fost obligaţi la plata sumei de 55.300 de lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare. Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 4.000.000 de euro de la Prinţul Paul.
Jurnalistul Dan Andronic, dar şi alţi inculpaţi au fost achitaţi.
Dosarul retrocedărilor ilegale
În 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truică, prinţul Paul şi alte 20 de persoane, între care trei cetăţeni israelieni şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.
Potrivit News.ro, omul de afaceri Remus Truică a fost acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, iar prinţul Paul a fost acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor, ambele în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit DNA, acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor vizează infracţiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), ”în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul Philippe Al României”.
Procurorii DNA arătau că prinţul Paul i-a promis lui Truică şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50 la sută şi 80 la sută, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL.
”Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, prin influenţa avută în mod direct (fost şi actual consilier al primului ministru) şi indirect, prin intermediul relaţiilor pe care le au în lumea politică, în justiţie, la cel mai înalt nivel şi presă (relaţii de prietenie şi de afaceri cu membri ai Guvernului, parlamentari, funcţionari autorităţi publice, cu persoane cu influenţă în presă, relaţii la ICCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceştia, în mod nelegal, să determine obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philipe”, preciza DNA.
După dobândirea Pădurii Snagov şi a Fermei Băneasa, acestea au fost transferate de prinţul Paul, prin contracte de vânzare-cumpărare, către Reciplia SRL, la preţuri mult subevaluate, disimulându-se natura ilicită a provenienţei. Firma respectivă a vândut mai departe altor persoane, fără a încasa vreo sumă de bani.
Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu statului de 9.523.769 de euro, precum şi a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului de 135.874.800 de euro, menţionau procurorii.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, paul de romania, ferma baneasa, snagov, remus truica, retrocedari,
Dată publicare:
27-06-2019 11:00