Noi audieri în dosarul lui Tăriceanu. Prințesa Lia: Truică ne-a zis că „vom fi zdrobiți”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 16 Aprilie 2018 13:40
Categorie: Stiri Justitie

Prințul Paul al Romaniei și prințesa Lia au fost audiați, luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție în calitate de martori, în dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu este judecat pentru acuzații de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Procesul în care Călin Popescu Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului a ajuns la final.

Luni, instanţa supremă i-a audiat ca martori pe prinţul Paul al României, pe soţia acestuia şi pe omul de afaceri Remus Truică. Artizanii retrocedării fostei ferme regale Băneasa şi a pădurii Snagov au fost chemaţi să spună ce rol a jucat actualul preşedinte al Senatului în această afacere controversată.

Prinţul Paul al României şi soţia acestuia au avut nevoie de translator chiar dacă nepotul Regelui Carol al Doilea era dispus să dea declaraţia în două limbi.

Prinţul Paul al României: - Scuzați, if i speak english and română, half-half? Eu înţeleg 90% din limba română, nu vorbesc foarte bine.

Judecător: - Aici nu vorbim rongleza. Avem translator de engleză, dacă nu înţelegeţi întrebaţi.

Şi până la urmă a vorbit în engleză despre relaţia deloc apropiată cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu pe care a recunoscut că l-a denunţat la DNA pentru că l-a numit "impostor".

''Tariceanu favoriza o parte a familiei mele. El a făcut tot posibilul să nu obţin nimic înapoi, altfel încât nu văd cum ar fi posibil să mă fi ajutat să obţin retrocedările", a precizat Prințul Paul.

În faţa instanţei, prinţesa Lia a povestit despre posibila implicare a fostei soţii a lui Tariceanu în perfectarea actelor retrocedării, dar şi despre faptul că omul de afaceri Remus Truică i-ar fi ameninţat pe ea şi soţul ei cu relaţiile sus-puse.

Prima care a depus mărturie, nu în limba română, ci în limba engleză, cu ajutorul unui interpret, a fost prințesa Lia, cea care le-a mărturisit magistraților că nu știa ca președintele Senatului să fie implicat, în mod direct, la aceste retrocedări, însă l-a acuzat în mod explicit pe omul de afaceri Remus Truică, care i-ar fi amenințat în mod explicit pe ea și pe soțul ei că are în spate legături extrem de importante cu judecători și politicieni, între care s-ar fi aflat și Călin Popescu Tăriceanu.

Ea a relatat că omul de afaceri Remus Truică le-ar fi făcut legătura cu SCA Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, conform Agerpres.

El ne-spus că nu mai este interesat de politică, ci de afaceri şi că îşi dedică întregul timp pentru a face bani. Am verificat afacerile lui în domeniul imobiliar. Avea multe afaceri. Nu sunt ruşinată să recunosc, el trebuia să finanţeze obţinerea bunurilor. Soţul meu nu dispunea de resursele financiare necesare în procedura de restituire a Fermei Băneasa şi a Pădurii Snagov. Truică a fost cel care a spus că ne va finanţa demersul şi că firma de avocatură este corectă şi înţelege complexitatea demersului. De proceduri urmau să se ocupe 14 avocaţi, conduşi de avocatul Robert Roşu", a susţinut Lia a României.

Lia a României a relatat că, la un moment dat, ar fi mers la o întâlnire la sediul casei de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii, unde ar fi văzut-o pe Ioana Tăriceanu, la acea vreme soţia lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Am fost cu soţul meu la casa de avocatură, pentru a discuta despre relaţia client-avocat, în legătură cu demersul judiciar pentru retrocedare, ocazie cu care am văzut-o pe soţia de la acea dată a lui Tăriceanu. Am reţinut că era îmbrăcată casual, ceea ce nu era în tiparele acesteia, eu observând la televizor că doamna se îmbrăca elegant. În acest context, l-am întrebat pe avocatul Robert Roşu dacă doamna Tăriceanu este clientă a casei de avocatură, iar răspunsul acestuia a fost că nu am văzut-o pe doamna Tăriceanu, nu este ea. 'De ce vă jucaţi?', i-am zis avocatului. Îmi amintesc că i-am spus avocatului că pot merge să i-o arăt pe acea doamnă. Am fost foarte supărată. I-am spus că nu vrem politiceni”, a mai susținut Lia a României.

Spre sfârşitul relaţiei cu casa de avocatură, soţul meu a refuzat să mai semneze. Erau contracte de 60 de pagini, numai despre proprietăţi. Avocatul Robert Roşu i-a spus soţului meu că nu mai avem proprietatea din Snagov, deoarece Remus Truică a vândut-o, fără să-i dea soţului meu procentul stabilit în contract. Cred că avocatul Robert Roşu a folosit cuvântul furat. Era vorba de 100.000 euro. A doua zi am avut o întâlnire în sala de conferinţe de la SCA Ţuca, Zbârcea, unde au participat Remus Truică, Robert Roşu, soţul meu şi eu. Soţul meu era nemulţumit că nu primisem niciun ban. I-am întrebat: 'De ce ne-aţi jefuit?'. Truică l-a întrebat pe soţul meu: 'Credeţi că avocatul Roşu este avocatul vostru?'. Nu a fost niciodată avocatul vostru'. În cadrul discuţiilor, Truică a repetat că avocatul Roşu nu a reprezentat interesele soţului meu în ceea ce priveşte procedurile de retrocedare şi a făcut referiri la fostul premier Adrian Năstase şi Călin Popescu-Tăriceanu. Truică ne-a zis: 'Veţi fi zdrobiţi'. Truică i-a spus soţului meu să nu i se mai împotrivească, pentru că are legături cu judecători care dădeau proprietăţi, politicieni şi cu premierul de la acea vreme, Călin Popescu-Tăriceanu (...) A fost un coşmar. Era finalul conversaţiei", a mai afirmat ea în sala de judecată.

Apoi a venit rândul lui Remus Truică să nege vehement faptul că actualul șef al Senatului, pe atunci șef al Executivului ar fi fost implicat în aceste retrocedări, chiar dacă la un moment dat partenerii săi de afaceri - oameni de afaceri israelieni, foarte puternici, foarte influenți, unul dintre ei chiar apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu, au pus în discuție ca unul dintre actele care urmau să fie încheiate între Prințul Paul al României și această asociere de oameni de afaceri să fie autentificat de soția de atunci a lui Călin Poprscu Tăriceanu, notar public.

La orele prânzului, este cel care dă declarații Prințul Paul, cel despre care Remus Truică spune că a și declanșat această investigație, făcând denunț în legătură cu modalitatea în care se vor desfășura acele afaceri.

Rămâne de văzut cât de mult vor cântări aceste mărturii date de Prințul Paul al României, Prințesa Lia și Remus Truică, în acest proces care se apropie cu pași repezi de final. Cel puțin la final președintele Senatului va trebui să vină personal în fața judecătorilor, pe 8 mai, pentru a pleda nevinovăția pe care o susține de atâta vreme.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO