Comisia de la Veneția va publica textul raportului critic la adresa României


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 22 Octombrie 2018 11:42
Categorie: Stiri actuale
Florin Iordache si Tudorel Toader

Comisia de la Veneția va publica astăzi textul raportului prin care juriștii internaționali au criticat dur schimbările făcute la codurile penale, dar și ordonanța care modifică legile justiției din România.

 

Observațiile experților în drept ai Comisiei de la Veneția sunt extrem de grave: "Multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate."

Mai mult, juriștii comisiei sunt de părere că întregul proces ar trebui reluat.

"Comisia Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet, ţînându-se cont şi de îndrumările Curţîi Constituţionale."

Juriștii le cer politicienilor să modifice prevederile privind infracțiunile de corupție - luarea și darea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență, delapidarea și abuzul în serviciu, să revină asupra prevederilor privind confiscarea extinsă și prescripția faptelor - în mare, prevederi care au fost contestate și de către opoziție.

Comisia de la Veneția s-a pronunțat la fel și în legătură cu ordonanța scrisă de Tudorel Toader și adoptată luni de Guvern prin care se completează legile justiției.

"Cele trei legi vor afecta eficienţa, calitatea şi independenţa justiţiei, cu efecte negative asupra luptei în combaterea corupţiei." - spun experții.

Preşedintele Klaus Iohannis intenţionează să îi cheme la consultări în această săptămână pe liderii partidelor parlamentare, pe tema legilor justiţiei, susțin surse politice.

Totul după ce i-a cerut demisia ministrului Justiției, în contextul raportului devastator trimis de Comisia de la Veneția.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO