Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 19 Octombrie 2018 18:31
Categorie: Actualitate

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia ministrului Justiţiei după ce vineri Comisia de la Veneţia a trimis un raport devastator la adresa modificărilor din justiţie.

Tudorel Toader s-a comportat "iresponsabil" şi a luat un şir lung de decizii "controversate", a transmis şeful statului. Juriştii internaţionali au criticat fără menajamentele schimbările făcute la codurile penale, dar şi ordonanţa prin care se modifica legile justiţiei. Multe dintre amendamente afectează "grav" sistemul judiciar în combaterea corupţiei, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate au scris experţii în drept şi le-au cerut politicienilor de la Bucureşti să reia totul, de la zero.

Observaţiile experţilor în drept ai comisiei de la Veneţia sunt extrem de grave. "Multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate."

Mai mult, juriştii comisiei sunt de părere că întregul proces ar trebui reluat. „Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet, ţinându-se cont şi de îndrumările Curţii Constituţionale"

În formă adoptată în vara, legile penale redefinesc infracţiuni grave, precum abuzul în serviciu, darea de mita, delapidarea ori traficul de influenţa iar altele, precum neglijenta în serviciu, sunt abrogate. În acest moment, comisia le cere aleşilor să se asigura că reforma justiţiei nu are un impact negativ.

Juriştii le cer politicienilor să modifice prevederile privind infracţiunile de corupţie - luarea şi darea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență, delapidarea și abuzul în serviciu, să revină asupra prevederilor privind confiscarea extinsă şi prescripţia faptelor, în mare, prevederi care au fost contestate şi de către opoziţie.

Comisia de la Veneţia s-a pronunţat la fel de şi în legătură cu ordonanţa scrisă de Tudorel Toader şi adoptată luni de guvern prin care se completează legile justiţiei. "Cele trei legi vor afecta eficienţa, calitatea şi independenţa justiţiei, cu efecte negative asupra luptei în combaterea corupţiei", spun experţii.

În mod explicit, comisia a cerut autorităţilor de la Bucureşti să renunţe cu totul la măsura prin care magistraţii cu peste 20 de ani vechime s-ar fi putut pensiona la orice vârstă. Executivul a decis să amâne aplicarea acestei măsuri până la finalul anului viitor.

Imediat după concluziile comisiei, a reacţionat şi şeful statului. „Președintele României menționează că acesta este un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiției și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție.”

Tudorel Toader a răspuns că cele două coduri nu sunt scrise şi promovate de ministerul său. "Într-o lume normală, este inadmisibil ca Preşedintele Republicii să aştepte demisia Ministrului Justiţiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost iniţiate, elaborate sau promovate de către Ministerul Justitiei- mă refer la modificările aduse Codului penal şi Codului de procedura penală. Rămâne valabil ceea ce afirmăm şi în cursul zilei de ieri - este preferabil că întâi să ne documentăm apoi să vorbim !".

Între timp, opoziţia vrea să o cheme în Parlament pe şefa Guvernului pentru a spune dacă va ţine seama de observaţiile comisiei de la Veneţia. Aleşii de la PSD şi ALDE au declarat în repetate rânduri că vor ţine seama de recomandările experţilor în drept. La raportul de vineri nu au avut însă nicio reacţie până acum. Comisia de la Veneţia, din care face parte şi ministrul justiţiei, Tudorel Toader, este un organism consultativ al Consiliului Europei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Reacția lui Tudorel Toader după ce Klaus Iohannis i-a cerut demisia
Reacția lui Tudorel Toader după ce Klaus Iohannis i-a cerut demisia
VIDEO PROTVPLUS.RO
muntii fagaras
Motivul pentru care trei turişti aflați în Masivul Făgăraş au sunat la 112
Un bărbat a murit după ce maşina la care repara a căzut peste el
Ar putea fi cel mai bun an pentru vânătoarea de la Balc. Anunțul lui Ion Țiriac
Scandal între traficanți de țigări și poliție într-o piață din Drobeta Turnu Severin
Isprava unui tânăr din Bacău care a vrut să-şi impresioneze iubita
Reacția recidivistului care a bătut un bătrân în Galaţi şi i-a furat 500 de euro şi telefonul
crima, fata, constanta, tata
Fata ucisă, din Constanța, s-ar fi certat cu tatăl ei din cauza internetului. Mărturia mamei
Cum a murit de fapt fata de 14 ani, din Constanța, ucisă de tatăl ei
Trei reţinuți pentru trafic de droguri de mare risc. Ajungeau și în cluburile din Capitală
Accident cu 3 răniți lângă Timișoara. Ambii șoferi erau băuți
A intrat cu țigara aprinsă în garsonieră și a provocat o explozie devastatoare
Cutremur cu magnitudine peste 6 în Pacific