Șeful Jandarmeriei, urmărit penal după ce și-a pontat 900 de ore suplimentare în starea de urgență. Ce sumă a încasat
Procurorii militari din DNA au dispus, joi, efectuarea urmăririi penale față de șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, acuzat că a încasat ilegal bani pentru sute de ore suplimentare.
Bogdan Enescu și doi subalterni, printre care Cătălin Şindile, cel care a coordonat operațiunile la mitingul diasporei, au fost audiați, joi, de procurorii DNA.
Cei trei sunt urmăriți penal, pentru că și-ar fi pontat ilegal ore suplimentare, în timpul stării de urgență. Conform unor surse, șeful Jandarmeriei ar fi primit în plus 40.000 de lei, iar ceilalți doi colegi de dosar penal 20.000 de lei, fiecare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Colonelul Bogdan Enescu, şeful Jandarmeriei Române, a explicat la DNA cum şi-ar fi aprobat singur 900 de ore suplimentare de muncă. Înainte să discute cu procurorii, şeful jandarmeriei a spus că este nevinovat şi că nu are nevoie de un avocat ca să îl apere.
Colonelul Bogdan Enescu, șeful Jandarmeriei Române: "Îmi doresc ca să se facă lumină în acest caz, pentru că nu este o situaţie benefică nici din punct de vedere personal, nici din punct de vedere instituţional".
Reporter: Luaţi în calcul să vă daţi demisia?
Colonelul Bogdan Enescu, șeful Jandarmeriei Române: "Nu iau în calcul acest aspect pentru că nu se impune în acest caz"
Un fost şef din jandarmerie, colonelul Cătălin Şindile, a fost pus şi el sub acuzare pentru că ar primit bani în schimbul orelor suplimentare, fără drept. Cătălin Şindile este cel care se afla la cârma instituţiei pe 10 august 2018, la mitingul diasporei şi a coordonat evenimentele de atunci.
Colonelul Cătălin Şindile, fost şef Jandarmeria Română: "Se fac mai multe verificări. Nu vă pot spune mai multe detalii, întrucât este urmărirea penală în curs. Cu privire la mine, doar am făcut o cerere privind decontarea orelor suplimentare prevăzute de lege, aprobată de domnul şef".
Colonelul Cătălin Şindile are calitatea de suspect, la fel ca un alt coleg, generalul Constantin Florea, şi el fost şef al instituţiei. Acuzaţiile aduse de procurori sunt de uzurpare a funcţiei şi de obţinere de foloase necuvenite.
Dosarul DNA a fost deschis în urma unei sesizări făcute de corpul de control al ministrului de interne. Reprezentanţii MAI au verificat în luna iulie jandarmeria şi aşa au descoperit nereguli în modul în care sunt atribuite orele suplimentare. Doar în cazul celor trei jandarmi cu funcţii înalte prejudiciul ajunge la 80 de mii de lei, spun surse din ancheta."
Procurorii notează în ordonanţe că cei trei ar fi încasat, în cursul anului 2020, drepturi băneşti în sumă totală de 79.852 lei reprezentând ore suplimentare, fără vreo justificare legală bazată pe vreo dispoziţie a şefului ierarhic superior şi fără vreun temei care să justifice caracterul operativ sau neprevăzut al activităţilor desfăşurate.
Comunicatul integral al DNA:
”Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți:
-► ENESCU BOGDAN, colonel, la data faptelor și în prezent împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (10 acte materiale)
-► FLOREA CONSTANTIN, general de brigadă, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în prezent inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Dolj, pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (3 acte materiale)
-► SINDILE IONUȚ-CĂTĂLIN, colonel în rezervă, la data faptelor împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, fost comandant al Școlii de Aplicație pentru Ofițeri ai Jandarmeriei Române „Mihai Viteazul”, pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare a funcției dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (7 acte materiale).
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Cei trei suspecți ar fi încasat, în cursul anului 2020, drepturi bănești în sumă totală de 79.852 lei reprezentând ore suplimentare, fără vreo justificare legală bazată pe vreo dipoziție a șefului ierarhic superior și fără vreun temei care să justifice caracterul operativ sau neprevăzut al activităților desfășurate.
Ca împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, suspectul Enescu Bogdan ar fi aprobat, în perioada mai – iunie 2020, statele de plată și centralizatoarele lunare ale orelor prestate suplimentar și ar fi încasat drepturi bănești în sumă de 36.068 lei, reprezentând ore suplimentare, aferente perioadei ianuarie – aprilie 2020, fără respectarea prevederilor legale, respectiv fără ca efectuarea orelor suplimentare să fi fost dispusă de șeful ierarhic superior și fără ca, din documentele întocmite, să fi rezultat caracterul operativ sau neprevăzut al activităților desfășurate. Concret, suspectul ar fi încasat bani pentru ore suplimentare cu încălcarea art. 21 alin. (1) și (4) din Legea–cadru nr. 153/2017 și art. 35 alin. (3) și (6) din O.u.G. nr. 114/2018.
La rândul său, în perioada august – octombrie 2019, ca împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, suspectul Florea Constantin ar fi efectuat ore suplimentare fără respectarea acelorași prevederi legale, ulterior ar fi solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Române acordarea majorării salariale corespunzătoare, iar în baza aprobării documentelor de către suspectul Enescu Bogdan, (deși acesta din urmă, la data efectuării orelor suplimentare, îndeplinea funcția de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov, fiind în subordinea nemijlocită a solicitantului), ar fi încasat, în luna mai 2020, drepturi bănești în sumă de 15.619 lei.
În mod similar, în perioada septembrie 2018 – martie 2019, ca împuternicit inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, suspectul Sindile Ionuț-Cătălin ar fi efectuat ore suplimentare fără respectarea prevederilor legale, ulterior, în luna iunie 2020, ar fi solicitat Inspectoratului General al Jandarmeriei Române acordarea majorării salariale corespunzătoare, iar în baza aprobării documentelor de către suspectul Enescu Bogdan, (deși acesta din urmă, la data efectuării orelor suplimentare, îndeplinea funcția de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov, fiind în subordinea nemijlocită a solicitantului), ar fi încasat, în luna iulie 2020, drepturi bănești în sumă de 28.165 lei.
Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
Sursa: StirilePROTV
Etichete: dna, jandarmi, stare de urgenta, ore suplimentare,
Dată publicare:
24-09-2020 19:30