Şeful Jandarmeriei Române, la DNA. E acuzat că a încasat ilegal bani pentru sute de ore suplimentare
Şeful Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, s-a prezentat joi dimineaţă la DNA, în legătură cu un dosar în care este acuzat că ar fi încasat ilegal plata pentru sute de ore suplimentare, prejudiciul fiind de peste 80.000 de lei, scrie News.ro.
Enescu a afirmat, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că nu ia în calcul să îşi dea demisia.
"Nu iau în calcul acest aspect pentru că nu se impune în acest caz", a declarat Enescu, întrebat despre o eventuală demisie de la şefia Jandarmeriei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El a precizat că cercetările continuă şi "se va face lumină" în acest caz.
"Am discutat cu domnul procuror de caz. Cercetările în caz continuă şi se va face lumină. Îmi doresc ca să se facă lumină în acest caz, pentru că nu este o situaţie benefică nici din punct de vedere personal, nici din punct de vedere instituţional. Voi da tot concursul şi instituţia, şi eu personal ca să se facă lumină în acest caz. Nu am nicio intenţie de a ascunde adevărul sau de a ascunde alte situaţii care pot conduce la clarificarea acestui caz", a precizat Enescu, transmite Agerpres.
Cu privire la acuzaţiile că Jandarmeria ar fi fost folosită pe post de "taxi", el a replicat că a fost un caz izolat.
Ionuţ Sindile, fost şef al Jandarmeriei, la ieşirea din DNA: Am fost audiat în calitate de suspect
Ionuţ Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, a declarat, joi, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că a fost audiat în calitate de suspect, discuţia cu procurorii fiind legată de încasarea unor sume de bani pentru sute ore suplimentare.
Întrebat de jurnalişti în ce calitate a fost audiat de procurori, Sindile a răspuns: "Suspect. Se fac mai multe verificări. Nu vă pot spune mai multe detalii, întrucât este urmărirea penală în curs. Cu privire la mine, doar am făcut o cerere privind decontarea orelor suplimentare prevăzute de lege, aprobată de domnul şef".
G4media.ro a relatat recent că în iulie, Direcţia Generală de Audit Intern a Ministerului Afacerilor Interne a declanşat verificări la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR) şi, apoi, a sesizat DNA.
Potrivit aceleiaşi surse, şeful Jandarmeriei şi foştii şefi au fost puşi sub urmărire penală pentru infracţiunea de uzurpare a funcţiei din Codul penal coroborate cu articolul 13 indice 2 din legea 78/2000 privind sancţionarea faptelor de corupţie, potrivit căruia, în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
Citând surse din MAI, G4media a mai transmis că doar în cazul şefului Jandarmeriei, Bogdan Enescu, prejudiciul se ridică la peste 40.000 de lei. El şi-ar fi aprobat singur efectuarea şi plata a aproape 900 de ore suplimentare, fără acordul şefului ierarhic superior, adică al chestorului Bogdan Despescu.
În plus, potrivit Codului Muncii, după efectuarea orelor suplimentare, angajatul are dreptul să îşi ia zile libere şi, numai dacă în următoarele 60 de zile, nu i se dau zile libere, orele suplimentare îi sunt plătite, însă plafonat, în limita a 180 de ore suplimentare pe an şi nici aceste prevederi nu ar fi fost respectate de colonelul Enescu.