Procurorii cer mandate de arestare în lipsă pentru Horațiu Potra și fiul său. 18 persoane au fost reținute

×
Codul embed a fost copiat

18 persoane din anturajul lui Horațiu Potra au fost reținute, joi seară, de procurorii Parchetului General.

De mai bine de o oră, cei 18 suspecți din acest dosar, apropiați ai lui Horațiu Potra, sunt în sala de judecată. A fost aduși de escortă impresionantă a poliției din arest, acolo unde și-au petrecut noaptea, după ce au fost reținuți de procurorii Parchetului General în această anchetă care a fost preluată de la Parchetul Curții de Apel Ploiești și după ce s-au extins acuzațiile inclusiv pentru infracțiuni de acțiuni contra ordinii constituționale.

Așadar, chiar în aceste momente, procurorul Parchetului General încearcă să convingă judecătorul de drepturi și libertăți că toți trebuie arestați preventiv, că acțiunile lor sunt extrem de periculoase și lăsarea lor în libertate ar fi un pericol pentru ordinea publică.

Însă și mai relevant este faptul că aceeași procurori ai Parchetului General solicită emiterea, în lipsă unor mandate de arestare pe numele lui Horațiu Potra, care este plecat de câteva săptămâni, spun surse apropiate din anchetă, în Dubai, dar și pe numele fiului acestuia și al unui nepot al fostului luptător în regiunea străină, care nu au fost de găsit cel puțin ieri, asta susțin aceleași surse, așa că lor nu li s-a putut aduce la cunoștință și, mai ales, nu au putut fi întrebați în legătură cu aceste acuzații ce planează asupra lor.

Între cei 18 inculpați care se află acum în boxa acuzaților se numără însă un tânăr care a devenit major în urmă cu doar câteva săptămâni.

Citește și
Horațiu Potra
Bilanţul percheziţiilor la Potra: Peste 3,3 milioane de dolari, 25 kg de aur, 51 de grenade și 21 de pistoale

La vremea acelor evenimente, în decembrie, susține mama lui, era minor și încearcă să își clameze nevinovăția, afirmând că nu știa ce urma să facă, unde urma să ajungă, că, de fapt, el fiind prieteni cu fiul lui, Potra, ar fi fost invitat la o deplasare în Capitală pentru a participa la un meci de fotbal ca spectator, fără însă să știe exact ce anume plănuia această grupare.

Sunt argumente pe care el va încerca să le aducă în fața magistratului înainte ca acesta să decidă dacă emite sau nu mandate de arestare preventivă, fie personal, pentru cei care se află în boxa acuzațiilor și, în lipsă, pentru cei trei suspecți, care sunt, cel puțin deocamdată, departe de această procedură.

Se anunță o zi destul de lung aici la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru că este un loc foarte numeros, sunt mai puțin de 18 suspecți și pentru fiecare caz în parte va trebui respectat o anumită procedură.

O procedură în care, cel puțin afirma avocatului Horațiu Potra, cel care îi și reprezintă și asistă pe toți inculpații, nu vor da declarații ce, el mai probabil, se vor prevala de dreptul la tăcere. Așadar, undeva spre sfârșitul după-amiezii, poate spre seară, vom afla și răspunsul la întrebarea dacă sunt sau nu vor fi sau nu arestați preventiv acești suspecți, după acele evenimente din decembrie pe care procurorii Parchetului General le consideră a fi extrem de periculoase.
 

Știrea inițială

Sunt suspectate că, în luna decembrie, la cererea fostului luptător în Legiunea Străină, ar fi încercat să vină în Capitală pentru a provoca violențe, după decizia Curții Constituționale de anulare a scrutinului prezidențial.

Anchetatorii vor cere, vineri, arestarea lor preventivă, iar pentru Horațiu Potra, fiul său Dorian și un nepot, procurorii vor cere mandate de arestare în lipsă.

18 persoane au fost aduse la București pentru noi audieri. Parchetul General a preluat de la Ploiești ancheta legată de evenimentele din decembrie, după ce Curtea Constituțională anulase întreg procesul electoral al alegerilor prezidențiale.

La două luni de la debutul anchetei și după ce au preluat dosarul de la Ploiesti, procurorii Parchetului General au extins urmărirea penala si pentru infracțiunea de tentativă la acțiuni contra Ordinii Constituționale, nu doar pentru acuzațiile existente deja de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și operațiuni ilegale cu materiale pirotehnice. Așa că au emis ordonanțe de reținere.

Reporter: Chiar era o tentativă de acțiuni contra Curții Constuționale atunci când au vrut să vină la București?

Andrei Mitrea, avocatul unuia dintre suspecți: Nu pot să vă spun acest lucru. Acest lucru rămâne de văzut.

Pe 9 decembrie, Horațiu Potra, fost membru al Legiunii Străine, a fost ridicat de fortele speciale ale Politiei în drumul său spre Capitală. Alti apropiați ai lui Potra au fost opriți în trafic în Ilfov. Anchetatorii aveau suspiciunea că Potra ar fi plănuit să provoace violențe la un protest organizat în fața Catedralei Mantuirii Neamului.

Încă 20 de persoane care făceau parte din grupul lui Potra au fost interceptate în trafic de polițiști la vremea respectivă. Aveau în mașini săbii, cuțite, macete, bani și arme.

Inclusiv fiul lui Horațiu Potra a fost dus atunci la audieri. Anchetatorii spun că membrii grupării ar fi avut rezervate camere în centrul Bucureștiului și ar fi fost pregătiți să participe la proteste dacă oamenii ar fi ieșit în stradă în urma anulării votului. Ar fi fost instruiți să se infiltreze ca să creeze diversiuni și să amplifice manifestațiile prin instigare și violențe de stradă.

O zi mai târziu, pe 10 decembrie, anchetatorii au descins la 12 adrese și au făcut percheziții în cazul grupării Potra. Au ajuns și la o fermă de cai, de lângă București, unde, conform unor surse, Potra s-ar fi întâlnit chiar cu Călin Georgescu, pentru a plănui o diversiune în Capitală.

Horațiu Potra și șoferului lui au fost reținuți atunci pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, pentru că în̈ mașina lor au fost găsite arme neletale supuse autorizării. Dar și pentru operațiuni cu materiale pirotehnice și instigare publică. Judecătorii din Ploiesti i-au eliberat apoi fără niciun control judiciar.

Între timp, procurorii de la Parchetul General au strâns noi probe așa că au reluat ancheta. La audieri a venit și avocatul lui Potra.

Șerban Moga, avocatul lui Horațiu Potra: E aceeași Mărie cu altă pălărie, asta pentru că vă zic da, aceeași acuzație ca atunci cu două chestiuni în plus.

Reporter: L-ați informat pe domnul Porta ca s-au făcut rețineri?
Șerban Moga: Ce discut eu cu clientul asta nu pot să vă zic, e confidențial.

Printre cei aduși la interogatorii este și șoferul lui Potra.

Procurorii vor cere arestarea celor 18 suspecți reținuți, judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai sexy hocheistă din lume își pune fanii pe jar: „Dovada că îngerii există”
Cea mai sexy hocheistă din lume își pune fanii pe jar: „Dovada că îngerii există”
Citește și...
18 reținuți și 21 de inculpați în ancheta cu privire la Horațiu Potra și violențele planificate în decembrie
18 reținuți și 21 de inculpați în ancheta cu privire la Horațiu Potra și violențele planificate în decembrie

După perchezițiile de la Mediaș, în timpul cărora au găsit sume uriașe de bani, dar și un arsenal, procurorii Parchetului General au continuat joi ancheta legată de un incident grav din decembrie.

Bilanţul percheziţiilor la Potra: Peste 3,3 milioane de dolari, 25 kg de aur, 51 de grenade și 21 de pistoale
Bilanţul percheziţiilor la Potra: Peste 3,3 milioane de dolari, 25 kg de aur, 51 de grenade și 21 de pistoale

Parchetul General a dat publicității un bilanț al perchezițiilor făcute la membrii „grupării” Potra, anchetați pentru constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, acțiuni împotriva ordinii constituționale și alte fapte.

„Rețeaua” Potra, la parchet. 15 persoane din anturajul mercenarului, chemate să dea explicații în fața procurorilor
„Rețeaua” Potra, la parchet. 15 persoane din anturajul mercenarului, chemate să dea explicații în fața procurorilor

Au loc audieri la această oră, în dosarul în care Horațiu Potra, dar și alte persoane sunt suspectate de legături cu oameni din Federația Rusă și din forțele militare cecene.

Recomandări
Cum arată vagoanele vechi, recondiționate la Pașcani după cele mai înalte standarde. Proiect de 67 de mil. euro prin PNRR
Cum arată vagoanele vechi, recondiționate la Pașcani după cele mai înalte standarde. Proiect de 67 de mil. euro prin PNRR

Vagoane vechi, modernizate după standarde europene cu fonduri din PNRR vor intra în scurt timp în circulație. Primele opt s-au făcut la Pașcani și vor fi predate, până la finalul acestei luni, beneficiarului proiectului, CFR Călători.

Reacția unui american de rând după degringolada instaurată de taxele lui Trump: „o lecţie bună despre cum primeşti ce votezi”
Reacția unui american de rând după degringolada instaurată de taxele lui Trump: „o lecţie bună despre cum primeşti ce votezi”

De la New York, la Frankfurt, Londra ori Tokio, bursele au încheiat cea mai neagră săptămână de după iunie 2020, când carantina, impusă de pandemia COVID, paralizase activitatea economică a lumii.

Cât scade rata la un credit Noua Casă de 265.000 de lei pe 30 de ani, refinanțat cu noile oferte ale băncilor
Cât scade rata la un credit Noua Casă de 265.000 de lei pe 30 de ani, refinanțat cu noile oferte ale băncilor

În căutarea de noi clienți, băncile se întrec în oferte pentru credite cu dobânzi fixe pe 3 sau 5 ani. Interes există, mai ales în rândul celor care vor să-și refinanțeze un împrumut mai vechi.