Nou proiect al lui Toader: milioane pentru deţinuţii ce au stat în "condiţii improprii"


Ultimul update: Vineri 08 Februarie 2019 07:35
Data publicarii: Vineri 08 Februarie 2019 06:52
Categorie: Stiri Justitie

Foştii deţinuţi, care care nu au beneficiat de legea recursului compensatoriu, dar au avut la rândul lor parte de condiţii improprii în închisori, ar putea primi despăgubiri morale.

Este vorba de câte 5 lei, pentru fiecare zi de libertate, pe care ar fi obţinut-o, dacă se aplică regulă recursului compensatoriu. În total, ar trebui să plătim aproape 15 milioane de euro, pentru aproximativ 90.000 de oameni, care au încălcat legi. Cel puţin, asta prevede un proiect, analizat acum la ministerul justiţiei, şi administraţia penitenciarelor.

Cu doar o zi înainte ca sindicaliştii din penitenciare să îi ceară demisia ministrului justiţiei, la administraţia penitenciarelor a ajuns un proiect de lege care spune că toţi cei care au fost în detenţie între 2012 şi 2018, până la apariţia legii recursului compensatoriu, să fie despăgubiţi. Şi nu doar ei, ci şi cei care au fost arestaţi preventiv. O posibilitate despre care Tudorel Toader vorbea imediat după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a somat România să rezolve problema condiţiilor din închisori.

Sindicaliştii susţin că proiectul se discuta pe ascuns încă din octombrie.

Proiectul prevede ca foştii deţinuţi care nu au apucat să beneficieze de bunăvoinţă statului pentru că în închisoare nu au avut parte de toalete intime, spaţii de plimbare, lumina naturală sau spaţii de deţinere suficient de mari, să primească bani: câte 5 lei pentru fiecare zi pe care ar fi câştigat-o graţie recursului compensatoriu dacă legea ar fi intrat în vigoare în anul 2012.

De exemplu un deţinut care a stat închis vreme de trei ani şi ar fi beneficiat de 200 de zile prin recurs compensatoriu, va primi o mie de lei. Omul de afaceri Dan Voiculescu ar putea încasa această sumă , în timp ce dinamovistul Cristi Borcea ar putea lua o mie cinci sute de lei. La rândul său omul de afaceri Ioan Niculae ar trebui să se mulţumească pentru doi ani de închisoare cu aproximativ 700 de lei.

„O prostie pentru că sistemul oricum nu se îmbunătăţeşte, victimele nu se aleg cu nimic, în schimb pierd plătitorii de impozite”, spune Sorin Dumitraşcu, reprezentantul sindicatului din ANP.

Cel puţin 90 de mii de foşti deţinuţi şi alte câteva zeci de mii de arestaţi preventiv, ar urma să primească despăgubiri, iar statul ar plăti prin ANP şi Ministerul de Interne sau Ministerul Finanţelor peste 70 de milioane de lei, cât estimează sindicaliştii din sistemul penitenciar.

O comisie specială a ANP va analiza pentru fiecare caz în parte ce despăgubiri vor primi, pretenţii pe care le pot emite şi urmaşii titularilor. cu o condiţie: să îşi fi achitat toate obligaţiile civile dispuse de instanţă atunci când i-au trimis după gratii

Deocamdată, ministrul justiţiei Tudorel Toader nu a făcut declaraţii despre acest proiect de lege care ar putea suferi modificări. Una dintre acestea ar putea avea legătură cu valoarea despăgubirilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO