Mihnea Costoiu, fost secretar de stat, rămâne sub control judiciar în dosarul „Cutezătorii”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 12 Decembrie 2017 18:16
Categorie: Justitie
mihnea costoiu

Fostul secretar de stat Mihnea Costoiu rămâne sub control judiciar în dosarul „Cutezătorii”, potrivit deciziei de marți a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

El depusese o crerere la instanța supremă, prin care solicita ridicarea controlului judiciar pus de DNA la începutul lunii octombrie, însă judecătorii i-au respins plângerea ca fiind tardivă, informează Agerpres.

Tot marţi, instanţa supremă i-a respins fostului jucător de tenis Dinu Pescariu o cerere de modificare a controlului judiciar.

În acest dosar, Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în timp ce Dinu Pescariu, reprezentant al fundaţiei care îi poartă numele, este acuzat de instigare la abuz în serviciu. De asemenea, sunt cercetaţi trei directori din Ministerul Educaţiei - Mihai Păunică, Gabriel Liviu Ispas şi Gabriel Leahu.

DNA precizează că dosarul are ca obiect modalitatea încheierii actului adiţional din 23 iunie 2009, act prin care s-ar fi prelungit cu 25 de ani contractul de închiriere potrivit căruia Baza Sportivă „Cutezătorii" din Bucureşti, constând în construcţii şi teren în suprafaţă de 5,7 hectare, fusese dată în folosinţa Fundaţiei Dinu Pescariu.

„Acest act adiţional a fost semnat din partea Ministerului Educaţiei Naţionale de către secretarul de stat Costoiu Mihnea, iar din partea Fundaţiei Dinu Pescariu de către Pescariu Dinu Mihail, fără respectarea prevederilor legale şi fără vreun aviz de la Direcţia Juridică din cadrul Ministerului Educaţiei. Actul adiţional a fost încheiat în condiţiile în care contractul iniţial (încheiat în 2004 de RA APPS cu Fundaţia Dinu Pescariu) se afla în curs de reziliere. Acţiunea în instanţă fusese iniţiată (în anul 2005) de Ministerul Educaţiei Naţionale, care devenise administrator al Bazei 'Cutezătorii'", au acuzat procurorii DNA.

Potrivit DNA, Mihnea Costoiu ar fi încheiat ulterior un act adiţional la contractul pe care îl atacase în instanţă. Situaţia creată prin semnarea actului adiţional ar fi fost menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei solicitase încetarea contractului de locaţiune.

„La data de 3 septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitate de secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, cunoscând situaţia juridică a Bazei 'Cutezătorii', la instigarea inculpatului Pescariu Dinu Mihail şi cu încălcarea legii, a încheiat cu Fundaţia Dinu Pescariu actul adiţional mai sus menţionat, la contractul de locaţiune (împrumut) iniţial, aflat în proces de reziliere. (...) Prin actul încheiat de inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin s-a stabilit, pe lângă chiria de 9.000 euro/lună (la care se adaugă TVA), şi acordarea gratuită de către Fundaţia Dinu Pescariu a unor facilităţi în sumă de 400.000 euro/an", a mai precizat DNA.

Actul adiţional ar fi prevăzut că facilităţile suplimentare constau în antrenamente de tenis de aproximativ 120.000 euro/an, abonamente la Clubul sportiv de aproximativ 100.000 euro/an, acces la teren de fotbal în valoare de aproximativ 30.000 euro/an şi facilităţi pentru elevi în valoare de 150.000 euro/an.

Potrivit DNA, prin această modalitate ar fi fost cauzat Ministerului Educaţiei Naţionale un prejudiciu, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum în favoarea Fundaţiei Dinu Pescariu. Prejudiciul estimat, stabilit în urma cercetărilor, este de aproximativ 93,5 milioane de euro şi reprezintă diferenţa dintre sumele pe care Fundaţia Dinu Pescariu ar fi trebuit să le plătească ministerului în urma exploatării construcţiilor şi terenului din Baza „Cutezătorii" din iunie 2009 până în prezent şi chiria plătită efectiv - 9.000 de euro lunar.

mihnea costoiu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Mihnea Costoiu, fost ministru, chemat la DNA
Mihnea Costoiu, fost ministru, chemat la DNA
Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, urmărit penal în dosarul
Gabriel Ispas, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, urmărit penal în dosarul "Baza Cutezătorii"
Dinu Pescariu le dă replica procurorilor DNA. A adus fotografii făcute din satelit
Dinu Pescariu le dă replica procurorilor DNA. A adus fotografii făcute din satelit
Dinu Pescariu, urmărit penal. Cum a pierdut statul 100 mil. EUR din afacerile cu fostul tenismen
Dinu Pescariu, urmărit penal. Cum a pierdut statul 100 mil. EUR din afacerile cu fostul tenismen
VIDEO PROTVPLUS.RO
tudorel toader, recurs compensatoriu
Acuzat de dezinformare, Toader are termen până luni să prezinte premierului o evaluare
Presat de Uniunea Europeană, Tudorel Toader pregătește modificarea legii anticorupție
Ce spune Augustin Lazăr despre decizia CCR privind protocoalele SRI
Lazăr respinge ”sugestiile mascate” de a interveni în derularea anumitor anchete penale
Dumitru Dragomir, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare
Dosarul ”Mineriada”. SRI, Jandarmeria și Guvernul, introduse ca părți responsabile
lucian onea
Scandalul DNA Ploiești. Lucian Onea a fost revocat din funcția de procuror anticorupție
Anunțul lui Toader privind recursul compensatoriu. Ministrul spune că e neconstituţional
Protest cu vopsea roşie şi cuţite aruncate pe scările Ministerului Justiţiei
Tudorel Toader, criticat de prietenii de pe Facebook: ”Așa mai zic și eu asumare”
Toader aruncă toată vina pe tehnocrați, CSM și Parlament pentru recursul compensatoriu
Procese importante de la completurile de 5 de la ÎCCJ au fost amânate până în februarie