Lovitură în România, dată de Parchetul Codruței Kovesi. Posibilă fraudă de 100 milioane de euro, descoperită de procurori

Un italian, acuzat că a condus un grup infracțional responsabil de de o fraudă de 100 de milioane de euro din bani europeni, a fost arestat pe aeroport. Parchetul European susține că gruparea avea legături cu mafia din peninsulă.
Membrii grupului infracțional au folosit două societăți italiene pentru a participa la licitații pentru obținerea de fonduri europene, organizate de autoritățile din România, în domeniul construcției și reabilitării sistemelor de distribuție a apei potabile și de canalizare, în calitate de asociați ai societăților românești sau de terți susținători, arată Parchetul European, la circa cinci luni după ce reporterii România, te iubesc! au atras atenția exact asupra acestei scheme.
Una dintre societățile anchetate primise anterior din partea autorităților italiene o interdicție antimafia, care o exclude de la obținerea de contribuții publice, conform Codului antimafia italian.
Prin intermediul societăților italiene, suspecții au participat la 18 cereri de oferte, în valoare de 240 de milioane EUR în fonduri UE, finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Au reușit să câștige opt licitații, în calitate de asociați sau susținători ai unor societăți românești, în valoare de peste 100 de milioane de euro.
Schema folosită pentru a face prejudiciul de 100 de milioane de euro
În luna septembrie a anului trecut, reporterii de la emisunea România, te iubesc! au atras atenția asupra acestei scheme. Ancheta lor a arătat că mafia din Italia își mută interesul în zona economico-financiară.
Scrisori de garanție false sau lucrări fictive dovedite cu documente contrafăcute ar trebui să fie în atenția celor care organizează licitații.
Firma din Turcia se laudă că este parte a șantierelor deschise pentru construirea Aeroportului Mihail Kogălniceanu și a Penitenciarului Berceni din Prahova. Deoarece documentația ridică semne de întrebare, am făcut propriile investigații.
Pentru ca toate achizițiile armatei americane să fie transparente, s-a creat un site unde, dacă introduci numele firmei, poți să vezi toate contractele încheiate cu armata Statelor Unite. Acer INSAAT are 4 contracte în valoare de 106.000 de dolari. Oficialii de la Lugoj au scris armatei americane și le-au cerut să confirme existența acestui contract.
„Pentru a-și dovedi capacitatea financiară și experiența în proiecte similare, aceștia ar fi furnizat documente false, inclusiv bilanțuri care atestau că societățile italiene aveau o cifră de afaceri anuală medie de peste 50 de milioane EUR. În realitate, cifra de afaceri era de 30 de ori mai mică. De asemenea, au prezentat contracte pentru executarea de lucrări în Irak care, pe baza probelor, nu corespundeau adevărului.
În plus, potrivit anchetei, cele două societăți nu au livrat nicio lucrare sau serviciu. Contractele au fost executate de societățile românești la care erau asociate, fără nicio contribuție din partea firmelor italiene”, transmite Parchetul European.
Cazul a fost adus în atenția părocurorilor europeni de către autoritățile române, în urma suspiciunilor de posibile nereguli grave și fraude.