Kovesi, susținută pentru Parchetul UE de familiile jurnaliștilor uciși din cauza investigațiilor lor
Familiile jurnaliștilor uciși fiindcă au devăluit fapte de corupție cer ca Laura Codruța Kovesi să fie numită în funcția de procuror șef european. Scrisoarea adresată Consiliului European a fost publicată de europarlamentarul Cristian Preda.
Este vorba despre familiile jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia și a jurnalistului slovac Jan Kuciak.
“Facem un apel ca Consiliul să aleagă un candidat curajos pentru această funcție, o femeie la fel de puternică ca jurnaliștii Daphne și Jan: Laura Codruța Kovesi. Este cel mai calificat candidat și a dovedit că are dorința de a continua anchetele atunci când instituțiile statului au eșuat.
Alegând un alt candidat în afară de Laura Codruța Kovesi ar semnala cetățenilor europeni că UE acordă prioritate unui fals sentiment de armonie asupra protecției drepturilor lor fundamentale.
Parlamentul European a stabilit că dna Kovesi are cele mai bune calificări pentru a conduce EPPO. O comisie independentă a plasat-o pe primul loc. Ea are sprijinul nostru şi sperăm să putem conta şi pe al Consiliului UE”, se arată în scrisoare.
Negociatorii îi acordă „un sprijin puternic” candidatului francez
Negociatorii Consiliului Uniunii Europene au propus ca viitoarea rundă de discuții privind desemnarea procurorului-șef european, funcție pentru care candidează și Laura Codruța Kovesi, să aibă loc pe 12 aprilie.
Cele două echipe de negociere, a Consiliului şi a Parlamentului, nu au ajuns nici joi la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-şef european, şi niciuna dintre tabere nu pare dispusă să-şi schimbe poziţia, informează Agerpres.
Negociatorii Consiliului UE îi acordă „un sprijin puternic” candidatului francez Jean-Francois Bohnert.
Cine sunt jurnaliștii Daphne Caruana Galizia și Jan Kuciak
Daphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, a fost ucisă în octombrie 2017, în explozia unei bombe plasată sub mașina ei.
Maşina în care se afla Daphne Caruana Galizia a fost spulberată de explozia puternică pe 16 octombrie 2017. Jurnalista a coordonat investigaţia "Panama Papers" în Malta.
Postările pe blogul personal adunau mai mulţi cititori decât marile ziare din Malta, însă derajau atât politicieni cât şi personaje influente ale lumii interlope.
Doar cu jumătate de oră înainte să moară, jurnalista a scris: "Zilele astea găseşti şarlatani peste tot. Situaţia e disperată." Uciderea jurnalistei a provocat o undă de șoc în întreaga Europă.
La 21 februarie 2018, jurnalistul de investigaţie Jan Kuciak şi logodnica sa Martina Kusnirova au fost împuşcaţi mortal în locuinţa lor, într-o execuţie în stil mafiot. Înainte de a fi asasinat, Kuciak scria despre presupusele legături între politicieni slovaci şi mafia italiană, în special cu un şef al temutei 'Ndrangheta calabreze.
Ultimul său articol despre posibile legături între presupuse clanuri mafiote italiene şi politicieni din guvernul slovac, publicat postum, a declanşat demonstraţii în masă care au dus în cele din urmă la demisia executivului - condus de social-democratul Robert Fico, înlocuit de colegul său de partid Peter Pellegrini - şi a şefului poliţiei.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Laura Codruta Kovesi, consiliul european, Daphne Caruana Galizia, Jan Kuciak,
Dată publicare:
04-04-2019 21:34