Șefia Parchetului European. Ce s-a întâmplat la a doua rundă de negocieri
Zi complicată pentru Laura Codruța Kovesi. Dimineaţa, a ajuns la CSM pentru a se apăra în alte două acţiuni disciplinare ce i-au fost intentate de inspecţia judiciară după ce a fost revocată din funcţia de şef al DNA.
În paralel, a avut loc a doua rundă de negocieri între reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene, pe tema şefiei Parchetului European. Negocieri ce nu par să avanseze câtă vreme negociatorii Consiliului Reprezentanţilor Permanenţi nu o acceptă încă pe Kovesi.
A doua rundă de negocieri între emisarii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene s-a purtat la distanţă, între Buruxelles şi Strasbourg, în regim de videoconferinţă. Cum cele două părţi nu au ajuns încă la un numitor comun discuţiile vor continua şi săptămâna viitoare, pe 4 aprilie.
Kovesi: "Sunt negocieri politice, partea profesională am lămurit-o în comisia tehnică unde am fost prima, şi în parlament."
Dacă în străinătate Laura Codruța Kovesi se bucură de încredere, ba chiar este văzută cu cele mai mari şanse pentru funcţia de procuror şef european, în Bucureşti, încă trebuie să dea explicaţii pentru pretinse abateri disiciplinare comise în perioada în care era şefa a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Într-un caz i se reproşează că le-ar fi cerut procurorilor într-o şedinţă înregistrată pe ascuns să aleagă anumite ţinte, inclusiv un premier. În al doilea că ar fi girat un comunicat de presă în care au fost inserate transcrieri ale unor discuţii cu scopul de a demasca cine şi de ce ar pune la pune la cale atacuri împotriva DNA.
Cele două acţiuni disiciplinare intentate Laurei Codruța Kovesi sunt departe de a fi tranşate. Se audiază mulţi martori înainte ca Secţia de Procurori în materie disciplinară să dea un verdict. Asta după ce în alte două cazuri Instanţa Supremă, prin completul de 5, în materie civilă, a respins deja două acţiuni disciplinare.
De când a pierdut funcţia de la DNA, Laura Codruța Kovesi a fost vizată de nu mai puţin de 40 de anchete disicplinare. În alte două cazuri, a fost acuzată de infracţiuni, iar recent înfiinţata Secţie de Investigare a Magistraţilor a început urmărirea penală împotriva ei.
Kovesi: Am atâtea acţiuni disciplinare şi verificări cum nu are niciun procuror
"Este o activitate în derulare, se administrează probe, nu o să îmi fac apărarea în spaţiul public. Am atâtea acţiuni disciplinare şi verificări cum nu are niciun procuror. Văd că există tendinţa de a fi judecată public, mai ales de către unii. O să vedem soluţiile care se vor da. Deocamdată, ambele cauze care au fost astăzi s-au amânat", a precizat la ieșire Kovesi.
"Cred că se negociază profesionalismul celui care trebuie să deţină această funcţie. Până în acest moment, din perspectiva Comisiei tehnice, eu am fost prima dintre candidaţii care s-au calificat în această procedură. Aştept rezultatul acestor discuţii care se fac între Parlamentul European şi Consiliu. Nu ştiu ce elemente de negociere sunt avute în vedere. Din punctul meu de vedere, ca profesionist, eu mi-am făcut treaba, am ieşit prima. Aştept rezultatul acestor negocieri", a mai precizat Kovesi
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!