Kovesi a câștigat la CEDO procesul prin care a contestat revocarea din funcția de șef al DNA
Laura Codruța Kovesi a câștigat la CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei cu sediul la Strasbourg.
Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.
CEDO a decis în unanimitate că s-au încălcat dreptul la un proces echitabil (Articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului) şi dreptul la libera exprimare (Articolul 10 din Convenţie).
Conform deciziei CEDO, citată de Agerpres, Kovesi nu a avut niciun mijloc de a ataca în justiţie revocarea sa, deoarece o astfel de procedură nu ar fi permis examinarea decât a formei decretului prezidenţial de revocare, şi nu a revendicărilor sale de fond, conform cărora ea a fost revocată pentru că a a criticat reforma legislativă în materie de corupţie.
Curtea a stabilit totodată că dreptul la libertatea de expresie al reclamantei a fost încălcat pe motiv că ea a fost revocată din cauza criticilor pe care le-a făcut în exercitarea funcţiilor sale pe un subiect de interes public.
Una dintre sarcinile sale în calitate de procuror-şef anticorupţie era de a-şi exprima opinia asupra reformelor legislative susceptibile să aibă consecinţe asupra magistraturii şi asupra independenţei acesteia, precum şi asupra luptei împotriva corupţiei.
Conform CEDO, revocarea prematură a reclamantei a fost contrară chiar scopului menţinerii independenţei judiciare şi ar fi trebuit să aibă un efect de descurajare asupra sa şi asupra altor procurori şi judecători în ceea ce priveşte participarea lor la dezbaterile publice în legătură cu reformele legislative privind magistratura şi independenţa judiciară.
Concluziile CEDO:
”1. Se alătură obiecției preliminare a Guvernului în ceea ce privește neepuizarea căilor de atac interne și o respinge;
2. declară admisibile plângerile solicitantului în temeiul articolului 6 .1 și al articolului 10 din convenție;
3. consideră că a existat o încălcare a articolului 6.1 din Convenție;
4. consideră că a existat o încălcare a articolului 10 din convenție;
5. consideră că nu este necesar să se examineze admisibilitatea și temeinicia plângerii în temeiul articolului 13 coroborat cu articolele 6.1 și 10 din convenție.”
Citiți AICI documentul integral! (în limba engleză, n. red.)
Kovesi a fost revocată din funcția de procuror-șef al DNA în 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curții Constituționale.
Ulterior, ea depus în decembrie 2018 o plângere la CEDO, în care a aratat că i-au fost încălcate mai multe drepturi atunci când a fost revocată din funcţia de procuror şef al DNA.
"Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în ceea ce priveşte revocarea din funcţia de procuror şef al DNA, ca urmare a deciziei nr. 358 din 30 mai 2018 pronunţată de Curtea Constituţională", se arată într-un răspuns al Parchetului General citat de Agerpres.
Kovesi a susţinut că nu a avut posibilitatea să se apere în faţa Curţii Constituţionale şi nici nu a putut formula o cale de atac împotriva deciziei luate de judecătorii constituţionali.
De asemenea, ea a afirmat că, în cazul revocării sale, nu au fost respectate garanţiile unui proces echitabil.
Laura Codruţa Kovesi a fost revocată din funcţia de procuror-şef al DNA printr-un decret emis pe 9 iulie 2018 de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.
Pe 30 mai 2018, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi. Prin aceeaşi decizie, CCR a stabilit ca preşedintele Iohannis să emită decretul de revocare.
În prezent, Kovesi este procuror la Parchetul General - Serviciul de îndrumare şi control.