CCR a amânat decizia referitoare la protocoalele secrete dintre SRI și Parchet
Curtea Constituţională a amânat pentru 11 decembrie pronunțarea în legătură cu un posibil conflict de natură constituţională între Parlament şi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, vizând încheierea unui protocol secret cu SRI în 2016.
Sesizarea a fost făcută de preşedintele Camerei Deputaţilor, iar părţile au avut termen până la 22 octombrie să transmită Curţii punctele de vedere, după ce CCR a amânat dezbaterea.
Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituţională în 8 octombrie, fiind semnată de către vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, căruia preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, i-a delegat atribuţiile în acea zi.
Dragnea ar fi scris Inspecţiei Judiciare că în dosarele sale urmărirea penală s-a făcut în baza unui protocol cu SRI
Preşedintele PSD Liviu Dragnea ar fi depus o sesizare la Inspecţia Judiciară în care afirma că în cele trei dosare în care a fost sau este urmărit penal procurorii s-au folosit de protocolul de cooperare încheiat în 2009 între Parchetul General şi SRI.
Potrivit News.ro, care citează Centrul de Investigaţii Media, liderul PSD ar fi cerut să fie făcute verificări, precum şi să fie luate „măsurile legale pentru remedierea aspectelor de nelegalitate sesizate”. Sesizarea a fost depusă de Liviu Dragnea prin avocatul său, Flavia Teodosiu, în 23 august, mai scrie Centrul de Investigaţii Media.
În reclamaţie, Liviu Dragnea atrage atenţie că în toate cele trei dosare deschise pe numele său procurorii s-au folosit de protocolul dintre Parchetul General şi SRI semnat în 2009 şi cere Inspecţiei Judiciare să verifice aceste aspecte şi să ia „măsurile legale pentru remedierea aspectelor de nelegalitate sesizate”.
Dragnea a cerut anchetă a Comisiei SRI și sesizarea Inspecției Judiciare în legătură cu protocoalele justiție-SRI
În 24 august, Liviu Dragnea a cerut Comisiei SRI din Parlament să demareze de urgenţă o anchetă care să cerceteze „eventualele fapte ilegale” săvârşite de SRI. El a spuns că şi Inspecţia Judiciară ar trebui să se autosesizeze în legătură cu protocoalele de cooperare dintre instituţii din Justiţie şi SRI.
„Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, cer Comisiei de Supraveghere a SRI să demareze de urgenţă o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvârşite de SRI şi să scoată la lumină toate amănuntele acestei poveşti. Cred că, la rândul ei, Inspecţia Judiciară trebuie să se autosesizeze în legătură cu aceste protocoale şi să pornească o anchetă la Parchetul General. E inacceptabil ca o ţară întreagă să fie minţită în acest fel iresponsabil şi lipsit de ruşine”, a scris Dragnea, pe Facebook.
În opinia sa, aceste protocoale „ar fi trebuit să nu mai existe”, în condiţiile în care CCR „a găsit neconstituţional amestecul ofiţerilor din servicii în cercetarea penală”.
„Am fost asiguraţi că protocoalele de cooperare ilegală între instituţiile din Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii au încetat să existe. Ele ar fi trebuit să nu mai existe fiindcă legea cere acest lucru, fiindcă CCR a găsit neconstituţional amestecul ofiţerilor din servicii în cercetarea penală. Şi SRI, şi Parchetul General au afirmat răspicat, prin şefii lor sau prin comunicate oficiale, că nu mai există protocoale. Aseară, însă, am văzut cu toţii că nu e aşa”, a completat Dragnea.
Iordache, PSD: Acest protocol din 2016 dă puteri sporite SRI, transformându-l în organ de cercetare penală
Florin Iordache a declarat, în cadrul unei şedinţe a Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, că analizează posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale cu un conflict instituţional de natură constituţională pe tema protocoalelor de colaborare încheiate între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii, în 2009 şi 2016, susţinând că procurorul general a dat puteri sporite SRI, transformându-l în organ de urmărire penală.
"Acest protocol din 2016 dă puteri sporite SRI, transformându-l în organ de cercetare penală, dacă SRI se referea la infracţiuni de siguranţă naţională. Dacă vă uitaţi la art. 17 din protocolul din 2009 şi la art. 11 din protocolul din 2016 în care se spune că SRI administrează probe în faza de urmărire penală, ceea ce adaugă Codului de procedură penală, astfel încât efectuează cercetări sau constatări tehnico-ştiinţifice, îndeplinesc acte care sunt în sfera de garanţie a părţilor şi aici vorbesc de art. 27 din protocolul din 2009 şi de art. 11 din protocolul din 2016. Şi, de asemenea, extinde sfera de competenţe a SRI la orice fel infracţiune, aşa cum este la lit b la art. 2 din protocolul din 2016 şi art. 2 din protocolul din 2009", explica Iordache la acea vreme, potrivit Agerpres.
În opinia sa, prin protocolul din 2009, SRI este abilitat să cenzureze probele din dosare.
"De asemenea, dacă vă uitaţi la protocolul din 2009 art. 34 al. 2, SRI este abilitat să cenzureze probele din dosare, pe baza aprecierii agenţilor Serviciului. Iată că prin semnarea acestor protocoale, şi de aceea cred eu că e un fapt foarte grav, procurorul general a venit să adauge la Codul de procedură penală şi a dat puteri sporite SRI, transformându-l în organ de urmărire penală. Toate acestea noi analizăm dacă nu este vorba de un conflict constituţional şi dacă este necesar să sesizăm CCR, pentru că şi pentru trei luni de zile acest protocol din 2009 şi-a produs efectele.
Şi dacă, pe baza acestor efecte, nişte oameni, pe baza interpretărilor şi a faptului că organele de cercetare penală au fost cei de la SRI şi ei sunt cei care au făcut expertizele, traducerile...nu sunt specialişti cei de la SRI, nici experţi, nici traducători autorizaţi. Toate aceste sunt nişte fapte foarte grave", spunea Florin Iordache.
Scandalul protocoalelor secrete, declanșat de un apropiat al lui Dragnea
În 24 august, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat, pe pagina sa de Facebook un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii în 7 decembrie 2016.
A doua zi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general Augustin Lazăr. În replică, procurorul general afirma că tema protocoalelor ”este falsă” şi că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului de Justiţie.
Potrivit News.ro, mişcarea civică Iniţiativa România a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind un posibil conflict de interese penal în cazul delegării de către Liviu Dragnea a atribuţiilor de Preşedinte al Camerei Deputaţilor către dl Florin Iordache şi sesizării de către acesta a Curţii Constituţionale în legătură existenţa unor protocoale de colaborare între parchete şi SRI, ceea ce, conform organizaţiei, ar putea folosi ca pretext pentru revizuirea sentinţelor sau eliminarea din dosare penale a unor probe.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Agerpres, News.ro, Pro TV
Etichete: CCR, curtea constitutionala, Liviu Dragnea, camera deputatilor, SRI, protocol, 2016,
Dată publicare:
28-11-2018 11:12