Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare
Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a fost condamnat, vineri, la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare, în dosarul în care era judecat pentru trafic de influenţă.
Decizia definitivă a Curţii de Apel Braşov reduce din condamnarea iniţială, primită la Bacău, care era de opt ani şi patru luni. Curtea de Apel Braşov a decis, vineri, condamnarea lui Ionel Arsene la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, faptă săvârşită în iunie 2015 şi tot la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă, faptă comisă în iulie 2015.
“Contopeşte cele două pedepse principale de mai sus, aplică inculpatului Arsene Ionel pedeapsa principală cea mai grea, de cinci ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv 1 an şi 8 luni închisoare, rezultând pedeapsa principală de 6 ani şi 8 luni închisoare pe care o va executa inculpatul”, se arată în minuta instanţei.
De asemenea, Curtea de Apel Braşov a aplicat şi o pedeapsă complementară şi anume “interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alineat 1 literele a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere, sau de a exercita atribuţii de conducere în cadrul vreunui partid, formaţiune sau alianţă politică din România, pe o perioadă de 5 ani”.
Decizia este definitivă
Magistraţii au mai hotărât confiscarea de la Ionel Arsene a sumelor de 80.000 de euro şi 80.000 lei. Decizia este definitivă.
În 6 aprilie 2022, Arsene a fost condamnat, de Tribunalul Bacău, la opt ani şi patru luni de închisoare pentru trafic de influenţă, infracţiuni comise în 2013 şi în 2015.
Ionel Arsene a fost judecat pentru că, în anul 2013, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a PSD, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză), suma de 100.000 euro "pentru a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală".
De asemenea, el a mai fost judecat de procurorii anticorupţie şi într-un alt dosar de trafic de influenţă. El a fost acuzat că ar fi pretins de la un om de afaceri 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administraţia Naţională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administraţiile bazinale, potrivit News.ro.