Tudorel Toader, prima reacţie privind modificarea legilor justiţiei. A plecat când a fost întrebat despre proteste


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 08 Noiembrie 2017 10:31
Categorie: Stiri Justitie

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a discutat, marți, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia i-a prezentat „stadiul procedurii interne și evoluțiile în ceea ce privește modificarea Legilor Justiției”.

UPDATE 10.49: Într-o conferință de presă susținută, miercuri, la sediul Ministerului Justiției, Tudorel Toader a precizat ce a discutat cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Subiectele abordate au fost – MCV, legile justiției.

„Au fost discutate trei teme de interes major: în primul rând, evoluțiile înregistrate privind cele 12 recomandări din MCV, asta și pentru că urmează să fie publicat raportul intermediar privind stadiul îndeplinirii fiecărei recomandări.

Personal, exprim convingerea că va fi un raport de parcurs intermediar, un raport echilibrat, obiectiv, care să constate respectivele evoluții în îndeplinirea fiecăreia din cele 12 recomandări.

A doua temă discutată a fost legată de legile privin modificarea justiției – o oră și 15 minute nu asigura timpul necesar pentru a discuta fiecare propunere; de aceea, au fost dezbătute cele mai sensibile puncte. În primul rând, s-a discutat despre statutul Inspecției Judiciare. Cunoașteți că pe 23 august spuneam că există trei variante posibile: IJ să rămână la CSM, prin consolidarea garanțiilor de independență, să treacă la MJ sau să devină o autoritate independentă, autonomă, cu statut distinct, care să nu fie nici la CSM, nici la MJ. Știți că în proiectul de Lege redactat am propus această a treia variantă – ca IJ să fie reglementată distinct, ca o instituție independentă, cu garanții sporite.

Răspunderea magistraților, o temă iară sensibilă, care păstrează garanțiile constituționale – cele potrivit cărora statul răspunde pentru erorile judiciare comise de magistrați – știți bine că în proiectul de modificare se prevede că, după ce statul despăgubește victima erorii, statul se întoarce împotriva magistratului, dacă a acționat cu rea-credință, într-un termen de 3 ani.

O altă temă a fost cea privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Avem MCV-ul, avem cele 12 recomandări. Cu aceeași obiligație ne îndeplinim responsabilitățile. Una dintre ele spune să găsim o procedură transparentă, robustă, de numire a procurorilor de rang înalt.

O altă temă se referă la conținutul posibil pe care urmează să îl aibă noțiunea de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu, acel prag care trebuie să fie rezonabil, dar care să respecte directivele Curții Constituționale și directiva europeană”, a spus Toader.

Totodată, el a precizat că a avut o întrevedere și cu Vera Jurova, comisar european pe egalitate de gen.

Discuția a fost purtată pe patru teme de interes major. În primul rând, am discutat despre posibilele evoluții ale procesului legislativ la nivel european. De ce? Pentru că în 2019 România va deține președinția rotativă, iar unele dintre actele legislative probabil că vor fi finalizate. România va veni cu teme noi pe care să le pună pe agenda Comisiei. A doua temă a fost problema instituirii ordinului european de indisponibilizare și cofiscare a bunurilor provenite din fapte penale ilicite.

A treia temă: am discutat principalele repere ale foii de parcurs pentru îndeplinirea exigențelor pronunțată de CEDO privind condițiile din penitenciare. În al patrulea rând, am discutat unele din soluțiile propuse prin proiectul privind modificarea Legilor Justiției”, a mai spus ministrul.

El a conchis preciând că apreciază că „au fost clarificate unele subiecte care n-au fost suficient de bine transmise.”

Întrevedere la Bruxelles

„Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la stadiul îndeplinirii recomandărilor din cadrul MCV. Ministrul justiţiei a prezentat în detaliu stadiul procedurii interne şi evoluţiile în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei: Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor; Legea 304/2004, privind organizarea judiciară; Legea 317/2004, privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii", informează Ministerul Justiţiei.

La întâlnirea dintre Tudorel Toader şi Frans Timmermans, care a avut loc marţi, la Bruxelles, au mai participat secretarul de stat Marieta Safta şi secretarul general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), Paraskevi MICHOU.

Întâlnirea a avut loc în contextul dialogului constant cu Comisia Europeană, agreat la întrevederea anterioară a ministrului cu înaltul oficial al Uniunii Europene, precizează Ministerul Justiţiei.

VIDEO PROTVPLUS.RO