Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici, inculpat. Cum și-ar fi luat o vilă și o limuzină


Ultimul update: Luni 24 Iunie 2019 20:11
Data publicarii: Luni 24 Iunie 2019 09:46
Categorie: Stiri Justitie

Fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici este inculpat pentru delapidare şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate.

El este acuzat că a folosit suma de 380.000 euro din fondurile partidului, disimulată în plata unei chirii, pentru a-şi achita în proporţie de două treimi un imobil în Pipera, achiziționat pentru suma totală de 500.000 de euro, diferenţa fiind plătită din fonduri proprii.

De asemenea, el a scos din patrimoniul partidului un autoturism de lux, marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé, vânzându-l apoi soţiei sale, banii fiind achitaţi un an mai târziu.

În acelaşi dosar, este suspect şi fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. Daniel Barbu este bănuit că nu ar fi efectuat controalele cerute de lege în legătură cu modul în care partidele politice au cheltuit subvenţiile publice. Dar mai ales că ar fi blocat un asemenea control declanşat chiar la Partidul Social Democrat.

Barbu respinge acuzaţiile. La fel și Mircea Drăghici.

Drăghici a fost luni la DNA, unde i s-a comunicat că i-a fost schimbată calitatea din cea de suspect, în aceea de inculpat.

”Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de DRĂGHICI MIRCEA GHEORGHE, trezorier al unui partid, pentru săvârşirea infracţiunilor de: delapidare (două infracţiuni), utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate.”, anunţă DNA.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe că, în calitate de trezorier al PSD, având atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti, Mircea Drăghici ar fi utilizat sume de bani provenite din subvenţia acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-şi cumpăra un imobil.

Concret, inculpatul ar fi beneficiat de suma de 380.000 euro, prin care s-ar fi acoperit parţial, în proporţie de peste 2/3, valoarea imobilului. Plata din subvenţii a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieşea că banii respectivi ar fi plătiţi de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului. În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcţiei de trezorier, inculpatul împreună cu o persoană din familie, a negociat şi a convenit să achiziţioneze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulaţie de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, şi în parte, cu fonduri proprii”, precizează DNA.

În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului şi persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar şi un contract de închiriere între acelaşi vânzător şi formaţiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferenţa până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvenţiile primite de partid).

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 - 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.

”În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenţia acordată formaţiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. După declanşarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvenţiilor de formaţiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcţia de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum şi promisiunea de vânzare-cumpărare şi au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie şi pentru achiziţionarea imobilului”, menţionează DNA.

Fostul şef al Autorităţii Electorale, Daniel Barbu, acuzat de DNA că a blocat un control la PSD
Fostul şef al Autorităţii Electorale, Daniel Barbu, acuzat de DNA că a blocat un control la PSD
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cine este Corina Corbu, singurul judecător candidat la şefia Instanţei supreme
Corina Corbu a fost validată de CSM în funcţia de preşedinte al Instanţei supreme
Scandal între Tarcea și Savonea în timpul interviului Corinei Corbu pentru șefia ÎCCJ
Lucian Onea și Mircea Negulescu, trimiși în judecată de Secția Specială
Dosarul ”Portul Constanța”: toți cei 39 de inculpați au fost achitați definitiv
Fostul preşedinte al CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu, condamnat definitiv la 10 ani
CCR a amânat încă o dată deciziile privind modificările aduse codurilor penale
CCR, Curtea Constitutionala
CCR a amânat pentru joi dezbaterile sesizărilor privind modificările la codurile penale
România este criticată în rapoartele GRECO. Recomandările anticorupție nu au fost aplicate
Doi candidați pentru funcţia de procuror european din partea României s-au retras
Lia Savonea: Independenţa justiţiei atrage o imensă responsabilitate socială
Ana Birchall, de Ziua Justiţiei: Încrederea şi respectul cetăţenilor trebuie recâştigate
Asociaţia Forumul Judecătorilor atacă în instanţă o decizie CSM