Vlad Voiculescu, urmărit penal de DNA. Este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave
După Florin Cîțu și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost pus vineri sub învinuire în dosarul vaccinurilor anti-Covid din perioada pandemiei.
Vlad Voiculescu a venit la sediul DNA, împreună cu avocații săi, decis să îi convingă pe anchetatori că achiziția a fost necesară.
Însă deciziile nu le-ar fi luat el, ca șef la Sănătate, ci premierul Cîțu, care s-ar fi consultat de fiecare dată cu președintele Klaus Iohannis.
UPDATE. Procurorii DNA au anunțat, vineri, că au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul Voiculescu Vlad Vasile, la data faptelor având funcţia de ministru al Sănătăţii, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave (două fapte),
- complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.
UPDATE. Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a afirmat după ce s-a prezentat la DNA, că „adevărul” este de partea sa.
El a explicat că responsabilităţile privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19 erau la Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).
„Adevărul îmi este favorabil. (...) Unde existau responsabilităţile şi deciziile? Responsabilităţile şi deciziile erau la CNCAV, conform deciziei din 2020, adică înainte ca USR să intre la guvernare şi responsabilităţile şi deciziile erau la superiorul ierarhic al CNCAV şi anume premierul Cîţu, premierul Orban, apoi premierul Ciucă. (...) Aşa erau lucrurile reglementate în lege", a declarat Voiculescu.
UPDATE. Vlad Voiculescu a ajuns la sediul DNA puțin înainte de ora 10:00. Fostul ministru al Sănătății a stat de vorbă cu jurnaliștii și a explicat că „nu se consideră vinovat” în dosarul în care este vizat.
Fostul demnitar a venit la DNA, împreună cu avocații săi, unde a fost citat pentru a primi oficial vestea că este suspect.
Întrebat cine făcea presiuni la acea vreme, Voiculescu a explicat: „Când vorbim de pensiuni, credeţi că România a făcut altceva decât alte state europene? N-au fost deciziille mele, au fost deciziile domnului Cîţu. Nu sunt cel mai mare admirator al domnului Cîţu. (..) Deciziile erau ale domnului Cîţu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis. Alta e responsabilitatea, alta este vina. Nu este treaba mea să stabilesc vina”.
Vlad Voiculescu este suspectat de două ori de abuz în serviciu și o dată de complicitate la abuz în serviciu.
El spune că responsabilitatea, din punct de vedere politic, ar trebui căutată în altă parte. Voiculescu vrea să îi convingă pe procurorii anticorupție că nu este vinovat și că nu el este cel care și-a pus semnătura pe acele contracte care acum sunt anchetate de DNA.
„Nu numai că n-am semnat contractele respective, ci atunci când luau deciziile să le semneze şi comunicau decizia către Comisia Europeană, care făcea comanda mai departe, nici măcar nu mă informau”, a spus Vlad Voiculescu la sediul DNA.
„În anul 2021, pe cine vedeaţi la televizor vorbind despre vaccinare? Cine vă spunea că au venit doze, cine a primit dozele de Crăciun, în 2020, cine vă spunea în fiecare săptămână care este stadiul, ce se mai întâmplă cu dozele de vaccinare? Aceiaşi oameni luau toate deciziile”, a mai spus Voiculescu.
El a continuat: „Dacă acest proces va continua, îl voi invita pe domnul preşedinte să vorbească, să spună ce decizie a luat. (..) Eu vă spun că nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte”.
Voiculescu a mai spus că „atunci când vorbim de obedienţă faţă de Comisia Europeană, acesta este un discurs al unui partid” al cărui admirator nu este.
„Datorită eforturilor Comisiei Europene, România, cei 19 milioane de români au avut acces la vaccin înainte de miliarde de alţi oameni din toată lumea. Europa a fost privilegiată pentru că Comisia Europeană a făcut un efort în a negocia şi a plăti un avans cu acele companii care au putut să dezvolte rapid un vaccin care a salvat sute de miii de oameni”, a afirmat Voiculescu.
Fostul ministru a menţionat că există un surplus de vaccinuri în toată Europa, precizând că dacă ţările nu ar fi comandat sau ar fi comandat cu ţârâita, mulţi oameni nu ar fi avut acces la vaccin.
„Nu au fost deciziile mele, dar tot acest dosar este unic în Europa, nicăieri nu există un procuror care să investigheze o decizie politică de felul acesta”, a mai declarat Voiculescu.
Ovidiu Oanță, corespondent Știrile PRO TV: „Înainte de a afla în mod oficial că este suspectat de două ori de abuz în serviciu și o dată de complicitate, fostul ministru al sănătății a explicat pe larg care a fost contextul acelor contracte de achiziție a vaccinurilor anti-COVID care i se reproșează și a explicat, pe de o parte, faptul că întreaga comunitate europeană a fost supusă acelei presiuni majore, dată de cazurile tot mai multe de îmbolnăviri, de a achiziționa aceste vaccinuri pentru populație și că, de altfel, România este una dintre țările care a cumpărat aceste vaccinuri într-o cantitate ceva mai mică, însă totul prin prisma a ceea ce se întâmplă la nivel european.
Pe de altă parte, tot Vlad Voiculescu este cel care a afirmat răspicat că nu a semnat niciun contract dintre cele care i se reproșează în acest dosar instrumentat de procurorii anticorupție și că, de fapt, toată presiunea privind achizițiile, toate demersurile oficiale și neoficiale erau făcute la nivelul șefului de Guvern de la vremea respectivă, respectiv Florin Cîțu. Pe de altă parte, Vlad Voiculescu spunea că România avea nevoie de vaccinuri multe, inclusiv de acele surplusuri nejustificate, pentru că populația care trebuia vaccinată nu este doar cea eligibilă. Cifrele invocate de procurori, cele legate de peste 10 milioane de vaccinuri, sunt cifre mult mai mici decât ceea ce ar fi trebuit să se întâmple, și anume că în România, la vremea respectivă, în plină pandemie, ar fi trebuit să se vaccineze peste 16 milioane de persoane.
Însă a remarcat, de asemenea, că în contextul unor contre și ale criticilor împotriva a ceea ce însemna campania de vaccinare, interesul populației a scăzut în mod simțitor și de aici au apărut acele surplusuri care, multe dintre ele, ajung să expire.
Pe de altă parte, Vlad Voiculescu consideră că nu are nicio vină din punct de vedere penal, că nu are ce să i se reproșeze câtă vreme a gestionat atât cât a putut de bine această problemă a pandemiei și că, de fapt, responsabilitatea din punct de vedere politic, pentru că precizează că toate aceste decizii de a cumpăra vaccinuri au fost unele politice, ar trebui căutate în altă parte.
Vlad Voiculescu este gata să-și demonstreze nevinovăția, apreciind totuși că este puțin ciudat că doar în România este investigată această achiziție de vaccinuri din timpul pandemiei. Este o investigație de ordin penal. Fostul ministru este pregătit să îi convingă pe procurorii anticorupție că nu a încălcat legea și, mai ales, că nu el este cel care și-a pus semnătura pe acele contracte care sunt acum investigate de DNA”.
Florin Cîțu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu
Cîţu a fost deja la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile. Fostul premier este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.
În dosarul DNA mai este vizată și Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătăţii.
„S-au făcut ieri (joi, n.r.) două săptămâni de când acuzaţiile la adresa mea au întrecut orice formă a ridicolului, fiind lansate de data asta tocmai de un procuror al unei instituţii respectabile: DNA. Voi merge astăzi la 10:00 la DNA pentru a auzi pentru prima dată cum se justifică deformarea realităţii şi lansarea unor acuzaţii defăimătoare (pe surse) de către o instituţie a statului român”, scrie Vlad Voiculescu pe Facebook, vineri, înainte de audiere.
„Acuzaţia este contractarea unei cantităţi prea mare de vaccinuri. Vaccinurile au salvat vieţi şi datorită unui mecanism european, România a fost printre ţările care s-au bucurat de posibilitatea de a avea vaccin la timp şi suficient. Mult înaintea a miliarde de oameni din lumea asta mare. Ceea ce spun nu e un aruncat al responsabilităţii, ci adevărul faptic: ca ministru al Sănătăţii nu am avut un cuvânt de spus în privinţa vaccinării şi am spus asta şi atunci. În 3 luni am făcut alături de echipa mea tot ce am putut mai mult şi mai bine - m-am luptat pentru acces egal al românilor la vaccinuri, am deschis spitale pentru bolnavii cronici, am găsit o soluţie pentru înmormântări decente, am conceput PNRR pe sănătate şi altele. Cine a luat acele decizii legate de achiziţia vaccinurilor? Aceiaşi pe care îi vedeaţi la televizor în fiecare zi a anului 2021 vorbind despre vaccinare. Acum toţi şi-au înghiţit limbile”, afirmă Voiculescu.
Anchetă DNA privind achizițiile de vaccinuri din perioada pandemiei
Conform procurorilor, în acest dosar sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.
Concret, deşi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane faţă de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului, mai arată procurorii.
Imediat după anunţul DNA, Voiculescu declara că, în septembrie 2021, a citit că există anchete pentru achiziţia de vaccinuri şi a menţionat că spera că lucrurile se vor mişca mai rapid.
El a precizat că este ciudat ca înainte de alegeri cu şase luni să apară comunicatul de presă al DNA, care anunţă ancheta.
„Cred că ar trebui să ne întrebăm sau să ne aducem aminte cui raporta preşedintele CNCAV, domnul Valeriu Gheorghiţă”, a mai afirmat fostul ministru.