DNA cere ridicarea imunității a 3 persoane care au făcut parte din Guvern. Surse: Sunt vizați Florin Cîțu și Vlad Voiculescu

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii DNA cer Parchetului General să înceapă procedura pentru ridicarea imunității a trei persoane care au făcut parte din Guvernul României în perioada  ianuarie - mai 2021.

Știrea este în curs de actualizare!

Mai exact, Parchetul General trebuie să sesizeze oficial Președintele României și Senatul României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale.

Surse judiciare au precizat pentru Știrile Pro TV că cele 3 persoane vizate sunt fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștii ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. 

Surse liberale spun că PNL a decis deja să voteze pentru ridicarea imunității fostului său președinte, Florin Cîțu.

Citește și
DNA
Șeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni din Iași a fost reținut de DNA pentru 9 infracțiuni de luare de mită
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Potrivit unui comunicat al instituției, persoanele vizate ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), ”în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”.

Procurorii afirmă că statele membre ale Uniunii Europene aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

Astfel, DNA cere sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale.

Comunicatul DNA:

”În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoanele respective are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.

Prezentele demersuri în vederea efectuării urmăririi penale intră sub incidența prevederilor art. 2941 și art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementată în Legea nr. 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială.

Persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Ce spunea Cîțu în 2021: Mi se pare mizerabil și revoltător

În 2021, după ce s-a aflat că DNA a început cercetările în acest dosar, Cîțu, care era premier la acea vreme, a spus că cercetările nu îl pot viza.

Florin Cîțu, în 2021: ”Dosarul e pe faptă, nu pe persoană. Ce mi se pare mizerabil și revoltător este să asociezi persoana mea cu aceste dosare de la DNA. Comenzile au fost semnate de miniștri ai Sănătății”.

Dublat de vocea miniștrilor din cabinet, el a susținut că a existat o procedură prin care Comisia Europeană a repartizat fiecărui stat interesat de vaccinare un număr de doze, în funcție de populație.

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, l-a contrazis în 2021, explicând că dozele ne-au fost puse la dispoziție, dar nimeni nu ne obliga să le luăm pe toate.

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății: ”Decizia tuturor achizițiilor a fost exclusiv a premierului. Comisia Europeană a pus la dispoziție cantități mari, ce cumpără România era decizia României. A fost o discuție aprinsă între mine, Nazare și prim ministru tocmai pentru a sublinia că exista o cantitate semnificativă de vaccinuri și trebuie să ne gândim dacă există fonduri mai mult decât era achiziționat deja. Ministerul Sănătății a fost scos complet din toate deciziile".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Elena Udrea şi Ioana Băsescu au scăpat definitiv de condamnări în dosarul campaniei electorale pentru Traian Băsescu
Elena Udrea şi Ioana Băsescu au scăpat definitiv de condamnări în dosarul campaniei electorale pentru Traian Băsescu

Elena Udrea şi Ioana Băsescu au scăpat de condamnări ca urmare a prescrierii faptelor. Este decizia finală a ÎCCJ, care a respins recursul în casație introdus de procurorii DNA în dosarul campaniei electorale a lui Traian Băsescu.

Șeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni din Iași a fost reținut de DNA pentru 9 infracțiuni de luare de mită
Șeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni din Iași a fost reținut de DNA pentru 9 infracțiuni de luare de mită

Șeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni din judeţul Iaşi, Cristian Mancaş, dar și alţi doi agenţi au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie pentru corupție.

DNA cere prelungirea arestării preventive a primarului oraşului Mioveni, Ion Georgescu
DNA cere prelungirea arestării preventive a primarului oraşului Mioveni, Ion Georgescu

Procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA au depus, la Tribunalul Argeş, o solicitare de prelungire a arestării preventive în cazul primarului oraşului Mioveni, Ion Georgescu.

Ce avere are Dragoș Iorga, directorul executiv de la MIPE acuzat de corupție. A fost destituit din funcție
Ce avere are Dragoș Iorga, directorul executiv de la MIPE acuzat de corupție. A fost destituit din funcție

Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene este zguduit de un uriaș scandal de corupție. Directorul executiv al programelor din sănătate a fost ridicat de procurorii DNA, după ce i-au percheziționat locuința și biroul.

Recomandări
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume. 

Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție
Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție

28 de persoane din Caraș-Severin au fost audiate într-un dosar în care se vorbește despre trafic de droguri, operațiuni cu psihoactive și determinarea practicării prostituției.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.