Forumul judecătorilor din România, mesaj pentru Iohannis despre modificările Legilor Justiţiei
Forumul judecătorilor din România îi cere preşedintelui să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu posibila încălcare a Constituţiei, în ceea ce priveşte noile variante ale Legilor Justiţiei.
Este vorba despre statutul magistraţilor, organizarea sistemului judiciar şi a consiliului superior al magistraturii. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au sesizat deja CCR apreciind că multe dintre schimbări încalca flagrant Constituţia.
Forumul judecătorilor din România, una dintre cele mai importante organizaţii profesionale ale magistraţilor, critică în termeni duri modificările aduse de coaliţia PSD-ALDE Legilor Justiţiei pe care le considera, în mare parte, neconstituţionale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Noul statut spune că judecătorii trebuie să ia decizii fără niciun fel de restricţii, influenţe, presiuni, ameninţări sau intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricui, însă numai în prima instanţă.
Adică, în mod absurd, legiuitorul permite ca la apel sau recurs să se facă presiuni ori instanţa să fie influenţată fără nicio problemă. Asta duce la încălcarea Art. 1 şi 124 din Constituţie.
Neconstituţionala ar fi şi interdicţia impusă magistraţilor de a se exprima sau manifesta defăimător la adresa celorlalte puteri ale statului, cea legislativă şi cea executivă.
Asta ar duce din nou la situaţii absurde, în care un judecător care decide că un demnitar, de exemplu, se face vinovat de o faptă penală, nu ar putea să-şi motiveze decizia, pentru ca afirmaţiile lui ar putea fi considerate defăimătoare şi astfel ar fi acuzat că a încălcat legea.
De departe însă, spun judecătorii, cea mai importantă modificare se referă la excluderea preşedintelui României din procedura numirii şefilor din Ministerul Public. Forumul judecătorilor susţine că participarea şefului statului la constitutirea autorităţii judecătoreşti asigura echilibrul puterilor în stat şi nu afectează independenţa justiţiei.
Forumul judecătorilor a identificat câteva zeci de posibile încălcari ale Constituţiei şi cer Preşedinţiei să sesizeze Curtea Constituţională legat de aceste legi.
De altfel, preşedintele PSD considera că dezbaterea acestor proiecte a fost ultratransparenta şi strălucitoare, potrivit Agerpres. Liviu Dragnea susţine că nicio prevedere din legile adoptate nu afecteza independenţa justiţiei şi nici activitatea magistraţilor.
Tot Liviu Dragnea spune că anul viitor va arăta că modificările propuse sunt preluate din legislaţia ţărilor Uniunii Europene. În tot acest timp, Florin Iordache a dispus ca ambasadele să primească proiectele privind legile justiţiei traduse în engleză, pentru că diplomaţii să vadă că demersul este corect, ca şi cum aceştia nu ar fi avut acces până acum la documente şi de aceea au criticat dur aceste legi.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, curtea constitutionala, Liviu Dragnea, judecatori, legile justiției,
Dată publicare:
29-12-2017 12:38