Forumul judecătorilor din România, mesaj pentru Iohannis despre modificările Legilor Justiţiei

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 29 Decembrie 2017 12:38
Categorie: Justitie

Forumul judecătorilor din România îi cere preşedintelui să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu posibila încălcare a Constituţiei, în ceea ce priveşte noile variante ale Legilor Justiţiei.

Este vorba despre statutul magistraţilor, organizarea sistemului judiciar şi a consiliului superior al magistraturii. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au sesizat deja CCR apreciind că multe dintre schimbări încalca flagrant Constituţia.

Forumul judecătorilor din România, una dintre cele mai importante organizaţii profesionale ale magistraţilor, critică în termeni duri modificările aduse de coaliţia PSD-ALDE Legilor Justiţiei pe care le considera, în mare parte, neconstituţionale.

Noul statut spune că judecătorii trebuie să ia decizii fără niciun fel de restricţii, influenţe, presiuni, ameninţări sau intervenţii, directe sau indirecte, din partea oricui, însă numai în prima instanţă.

Adică, în mod absurd, legiuitorul permite ca la apel sau recurs să se facă presiuni ori instanţa să fie influenţată fără nicio problemă. Asta duce la încălcarea Art. 1 şi 124 din Constituţie.

Neconstituţionala ar fi şi interdicţia impusă magistraţilor de a se exprima sau manifesta defăimător la adresa celorlalte puteri ale statului, cea legislativă şi cea executivă.

Asta ar duce din nou la situaţii absurde, în care un judecător care decide că un demnitar, de exemplu, se face vinovat de o faptă penală, nu ar putea să-şi motiveze decizia, pentru ca afirmaţiile lui ar putea fi considerate defăimătoare şi astfel ar fi acuzat că a încălcat legea.

De departe însă, spun judecătorii, cea mai importantă modificare se referă la excluderea preşedintelui României din procedura numirii şefilor din Ministerul Public. Forumul judecătorilor susţine că participarea şefului statului la constitutirea autorităţii judecătoreşti asigura echilibrul puterilor în stat şi nu afectează independenţa justiţiei.

Forumul judecătorilor a identificat câteva zeci de posibile încălcari ale Constituţiei şi cer Preşedinţiei să sesizeze Curtea Constituţională legat de aceste legi.

De altfel, preşedintele PSD considera că dezbaterea acestor proiecte a fost ultratransparenta şi strălucitoare, potrivit Agerpres. Liviu Dragnea susţine că nicio prevedere din legile adoptate nu afecteza independenţa justiţiei şi nici activitatea magistraţilor.

Tot Liviu Dragnea spune că anul viitor va arăta că modificările propuse sunt preluate din legislaţia ţărilor Uniunii Europene. În tot acest timp, Florin Iordache a dispus ca ambasadele să primească proiectele privind legile justiţiei traduse în engleză, pentru că diplomaţii să vadă că demersul este corect, ca şi cum aceştia nu ar fi avut acces până acum la documente şi de aceea au criticat dur aceste legi.

Legile Justiției, traduse și trimise la MAE. Ambasada Franței: ”Avem propriile servicii de traducere”

Legile Justiției, traduse și trimise la MAE. Ambasada Franței: ”Avem propriile servicii de traducere”

Tudorel Toader

Revocarea lui Kovesi. CSM a demontat acuzaţiile aduse de Ministrul Justiţiei

Vanghelie a scăpat de arest, deși DNA susține că a luat legătura cu un martor din dosar

Motivarea CSM în cazul revocării lui Kovesi. De ce a dat aviz negativ

Laura Codruţa Kovesi şi Marius Iacob vor fi audiaţi pe 21 martie la CSM

Instanța supremă a decis redeschiderea unui dosar pe numele lui Gabriel Oprea

Dragnea, după întâlnirea cu Toader: "Raportul DNA este mult prea slab faţă de ce este în realitate"

Sorin Blejnar

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, achitat în dosarul "Motorina". Decizia nu este definitivă

Tăriceanu ar fi primit ”cadou” o vacanță în Turcia de la fostul șef ASF. Denunțul ajuns la procurori

Toader, reacție ironică cu privire la avizul negativ al CSM la cererea de revocare a lui Kovesi

Tudorel Toader: Peste 1.200 de deţinuţi au fost eliberaţi în baza recursului compensatoriu

Toader, în cazul Kovesi: Procurorii din CSM au luat o hotărâre instant

Urdăreanu afirmă că i-ar fi dat lui Niță, fost ministru al Energiei, un comision de 30.000 de euro