Facultatea de Drept a Universității București critică ultimele modificări din Justiție

28-02-2019 16:54


tudorel toader

Orice reglementări care creează mecanisme directe sau indirecte de subordonare a magistraţilor sunt neconstituţionale, afirmă cadrele didactice ale Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti (UB).

"În temeiul misiunii lor de a contribui la statornicirea spiritului de dreptate, cadrele didactice ale Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, semnatare ale prezentului comunicat, reafirmă că independenţa magistraţilor este un element fără de care statul de drept nu poate exista, că orice reglementări care creează mecanisme directe sau indirecte de subordonare a magistraţilor sunt neconstituţionale, fiind incompatibile cu armătura principiilor care susţin edificiul constituţional al unui stat modern, european", se menţionează într-un comunicat al Facultăţii de Drept transmis, joi, AGERPRES.

Potrivit acestora, este de datoria juriştilor care cred că fără un stat de drept este risipită strădania înaintaşilor de a construi o Românie întemeiată pe valorile europene ale libertăţii şi egalităţii să contribuie prin cunoştinţele şi buna lor credinţă la apărarea independenţei magistraţilor şi a principiilor de drept pe care acţiunile politice le pun în pericol.

Cadrele didactice îşi exprimă solidaritatea cu judecătorii şi procurorii care îşi apără statutul constituţional şi astfel dovedesc că magistratura şi şcolile de drept nu sunt accesorii inutile.

"Constatăm că 'reformele' introduse în ultimii doi ani privind administrarea şi punerea în aplicare a justiţiei, între care se înscrie, din păcate, şi OUG 7/2019, au dezechilibrat mecanismele prin care justiţia poate funcţiona în mod prompt, competent şi eficient, după cum a fost semnalat atât de către instituţiile vizate - instanţe de judecată, parchete şi CSM, cât şi de către Parlamentul European, Comisia Europeană (inclusiv în cadrul MCV), Comisia de la Veneţia şi GRECO", se precizează în comunicat.

Semnatarii consideră că aceste măsuri legislative trebuie înlăturate de urgenţă - inclusiv prin abrogarea OUG 7/2019 - în vederea salvgardării valorilor statului de drept şi protecţiei drepturilor fundamentale ale cetăţenilor împotriva corupţiei, arbitrariului şi ingerinţei politice în independenţa magistraţilor.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
ShARE ÎN BUCATE
ShARE ÎN BUCATE - Spaghetti A.O.P.

09:51
Exclusiv PRO TV Plus
Home workout - episodul 9: Exerciții pentru mușchii pectorali și mușchii abdominali cu accesorii de fitness

03:00
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotunde - Liviu Teodorescu - Artiști români care nu își merită succesul

30:59
Facem Level
Facem Level – episodul 9: Bobospider a dovedit că există și finaluri "drăguțe" în Mortal Kombat 11

25:17
Exclusiv PRO TV Plus
Mesajul Biancăi Adam către toți vloggerii din România: „Fă ce vrei, dar nu fă rău la nimeni”

05:52
Exclusiv PRO TV Plus
Povestea neștiută a unei românce. Cum a ajuns să fie câștigătoarea emisiunii de gătit "Crazy Delicious", produsă în Marea Britanie și disponibilă global pe Netflix

03:54
How To TikTok
TikTok te învață cum să mănânci sănătos

08:00
La Măruță
Anna Lesko, lipsită de inhibiții și in bucătărie! Ținuta sumară în care a gătit ardei umpluți

15:25
Militia Modei by Costi Dita
Miliția modei by Costi Diță, intrigat de lenjeria intimă purtată de Rihanna: “Se vede ca un parizer prins în capcană”

05:57