Dosarul Revoluției, în instanță după 30 de ani. Reacțiile singurilor 3 inculpați rămași
Dosarul Revoluției ajunge în sfârșit în instanță.
După aproape 30 de ani de la evenimentele sângeroase din decembrie 1989, procurorii militari au finalizat ancheta și i-au trimis în judecată pe Ion Iliescu, fostul președinte al României, pe Gelu Voican Voiculescu, fost prim-vicepremier, și pe generalul în retragere Iosif Rus, fostul șef al aviației militare.
Acuzați de infracțiuni contra umanității, cei trei inculpați trebuie să dea socoteală pentru 850 de morți și peste 2000 de răniți, după căderea regimului Ceaușescu. Procurorii militari spun că în acele zile pline de violențe și confuzie, Iliescu şi Voiculescu ar fi dezinformat populaţia şi ar fi contribuit la instaurarea unei psihoze a terorismului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fostul preşedinte al României Ion Iliescu este acuzat de infracţiuni contra umanităţii în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989. Procurorii militari îi reproşează modul în care a preluat puterea de la Nicolae Ceauşescu şi ce a făcut pentru a o păstra.
Iar fostul prim-vicepremier Gelu Voican Voiculescu, nimeni altul decât actualul director al Institutului Revoluţiei, îi va sta alături în boxa acuzaţiilor pentru aceeaşi infracţiune.
Faptele de care sunt acuzați
”Inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor”, a transmis Parchetul General.
De altfel, Iliescu şi Voiculescu sunt deja trimişi în judecată pentru aceeaşi acuzaţie în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
În timp ce avocatul lui Ion Iliescu se plânge de graba procurorilor militari de a termina ancheta evenimentului petrecut acum 30 de ani şi afirmă că va contesta actul de trimitere în judecată, ba chiar va cere reluarea anchetei, Gelu Voican Voiculescu este nu doar revoltat, ci şi foarte nervos.
Gelu Voican Voiculescu: ”O revoluţie nu este un eveniment galant, ci unul violent în care lucrurile se succed cu repeziciune şi, ca în orice moment tulbure, au loc situaţii care scapă de sub control.”
Pe lista celor trimişi în judecată se adaugă şi numele generalului Iosif Rus, şef al aviaţiei militare în timpul Revoluţiei. Lui i se reproşează cel mai sângeros moment, în care 40 de parașutiști şi 8 civili au fost ucişi în zona Aeroportului Otopeni.
Rechizitoriul întocmit de procurorii militari la aproape 30 de ani de la eventimentele sângeroase din decembrie 1989 se regăseşte între coperţile a 12 volume. În total, 3280 de file. Iar dosarul Revoluţiei are 3330 de volume, din care majoritatea, peste 2000 la număr, au fost administrate după 16 iunie 2016, ziua în care jduecatorii instanţei supreme au confirmat redeschiderea anchetei.
O anchetă în urma căreia procurorii militari susţin că cei trei inculpaţi trebui să dea socoteală pentru 862 de morţi, 2150 de răniţi şi alte câteva sute de revoluţionari lipsiţi ilegal de libertate.
5 inculpați au murit între timp
Petre Roman şi Teodor Brateş au scăpat de acuzaţii, pentru că procurorii nu au găsit suficiente probe împotriva lor. Iar pentru o listă lungă de inculpaţi, Emil Cico Dumitrescu, Vasile Milea, generalul Iulian Vlad, Victor Stanasie Stănculescu şi Silviu Brucan, judecata vine prea târziu, aceştia fiind decedaţi.
Augustin Lazăr, procurorul general al României: ”Doresc să prezint public scuzele instituţiei Ministerului Public pentru durata excesivă a anchetei penale.”
Soarta dosarului Revoluţiei va fi decisă de un judecător de cameră preliminară. El poate începe procesul sau, dimpotrivă, poate cere reluarea anchetei, aşa cum solicită acuzaţii.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: ion iliescu, gelu voican voiculescu, dosarul revolutiei,
Dată publicare:
08-04-2019 18:21