Dosarul Revoluţiei: ce urmează pentru Ion Iliescu, acuzat de infracţiuni contra umanităţii


Ultimul update: Luni 08 Aprilie 2019 13:54
Data publicarii: Luni 08 Aprilie 2019 13:25
Categorie: Stiri actuale

Vestea finalizării dosarului, dată publicităţii de procurorul general al României Augustin Lazăr, a fost primită şi de apărare, care ar putea cere retrimiterea dosarului la parchet.

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, luni, că Secţia militară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis în instanţă “Dosarul Revoluţiei”. În dosar sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus, fostul şef al Aviaţiei Militare.

Rechizitoriul întocmit de Secția Parchetelor Militare, constând din 12 volume, va fi înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Întreg dosarul va fi studiat mai întâi de un judecător de cameră preliminară. Vor urma însă numeroase controverse şi dezbateri, transmite corespondentul ProTV Ovidiu Oanţă. Pe de o parte, Gelu Voican Voiculescu spunea că este “revoltat şi nervos” pentru că a fost trimis în judecată, deoarece nu se simte responsabil pentru victimele Revoluţiei din Decembrie 1989.

Avocatul lui Ion Iliescu ar putea cere retrimiterea Dosarului Revoluţiei la Parchetul Militar

Pe de altă parte, avocatul fostului preşedinte Ion Iliescu spunea că va cere aproape sigur retrimiterea dosarului la Parchetul Militar. Şi asta pentru că Iliescu respinge categoric acuzaţiile şi chiar acuză procurorii că i-ar fi încălcat dreptul la apărare.

Potrivit avocatului fostului preşedinte, în ultimele luni au fost audiaţi aproape 6.000 de martori, iar el nu a putut fi prezent să asiste la audieri - aşa cum permite legea penală.

Odată ce va fi tranşat dosarul de către judecătorul de cameră preliminară, se va decide dacă începe procesul propriu-zis iar cei 3 inculpaţi vor fi chemaţi să dea declaraţii în faţa judecătorilor sau, dimpotrivă, dosarul se va reîntoarce la Parchetul Militar pentru refacerea urmăririi penale, aşa cum îşi doreşte apărarea.

De asemenea, mai sunt părţi din evenimentele din decembrie 1989 care vor fi cercetate în continuare, cum ar fi distrugerea Muzeului Naţional de Artă şi a Bibliotecii Naţionale.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO