Dosarul Revoluţiei: ce urmează pentru Ion Iliescu, acuzat de infracţiuni contra umanităţii

×
Codul embed a fost copiat

Vestea finalizării dosarului, dată publicităţii de procurorul general al României Augustin Lazăr, a fost primită şi de apărare, care ar putea cere retrimiterea dosarului la parchet.

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, luni, că Secţia militară din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis în instanţă “Dosarul Revoluţiei”. În dosar sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus, fostul şef al Aviaţiei Militare.

Rechizitoriul întocmit de Secția Parchetelor Militare, constând din 12 volume, va fi înaintat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Întreg dosarul va fi studiat mai întâi de un judecător de cameră preliminară. Vor urma însă numeroase controverse şi dezbateri, transmite corespondentul ProTV Ovidiu Oanţă. Pe de o parte, Gelu Voican Voiculescu spunea că este “revoltat şi nervos” pentru că a fost trimis în judecată, deoarece nu se simte responsabil pentru victimele Revoluţiei din Decembrie 1989.

Citește și
Ion Iliescu
Dosarul Revoluţiei: Ion Iliescu a fost inculpat. Procesul Ceauşeştilor, "simulat"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Avocatul lui Ion Iliescu ar putea cere retrimiterea Dosarului Revoluţiei la Parchetul Militar

Pe de altă parte, avocatul fostului preşedinte Ion Iliescu spunea că va cere aproape sigur retrimiterea dosarului la Parchetul Militar. Şi asta pentru că Iliescu respinge categoric acuzaţiile şi chiar acuză procurorii că i-ar fi încălcat dreptul la apărare.

Potrivit avocatului fostului preşedinte, în ultimele luni au fost audiaţi aproape 6.000 de martori, iar el nu a putut fi prezent să asiste la audieri - aşa cum permite legea penală.

Odată ce va fi tranşat dosarul de către judecătorul de cameră preliminară, se va decide dacă începe procesul propriu-zis iar cei 3 inculpaţi vor fi chemaţi să dea declaraţii în faţa judecătorilor sau, dimpotrivă, dosarul se va reîntoarce la Parchetul Militar pentru refacerea urmăririi penale, aşa cum îşi doreşte apărarea.

De asemenea, mai sunt părţi din evenimentele din decembrie 1989 care vor fi cercetate în continuare, cum ar fi distrugerea Muzeului Naţional de Artă şi a Bibliotecii Naţionale.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Postarea lui Ion Iliescu, inculpat în Dosarul Revoluţiei, despre evenimentele din 1989
Postarea lui Ion Iliescu, inculpat în Dosarul Revoluţiei, despre evenimentele din 1989

Fostul preşedinte a postat pe blogul său un text despre Revoluţia Română, la doar o zi după ce Parchetul General a anunţat că are calitatea de inculpat  în Dosarul Revoluţiei.

Dosarul Revoluţiei: Ion Iliescu a fost inculpat. Procesul Ceauşeştilor,
Dosarul Revoluţiei: Ion Iliescu a fost inculpat. Procesul Ceauşeştilor, "simulat"

Pas important în Dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 la Parchetul General. Rechizitoriul mai are puţin până să ajungă pe masa judecătorilor.

Procurorii au extins urmarirea penala in Dosarul Revolutiei: Noua conducere a determinat uciderea unui numar mare de persoane
Procurorii au extins urmarirea penala in Dosarul Revolutiei: Noua conducere a determinat uciderea unui numar mare de persoane

Procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus in dosarul Revolutiei extinderea urmaririi penale in rem sub aspectul infractiunii contra umanitatii.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.