Curtea de Apel Bucureşti își reia activitatea, deși nemulțumirile nu au fost rezolvate
Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti (CAB) a hotărât la 20 februarie 2020 reluarea activităţii de judecată, începând cu data de 24 feburarie 2020, la toate secţiile Curţii.
Potrivit unui comunicat al CAB, Adunarea Generală a judecătorilor a votat cu 102 voturi pentru și 58 împotriva, reluarea activității.
„Aducem la cunoştinţa publicului faptul că, deşi problemele care au generat protestul nostru nu și-au găsit încă rezolvarea și că, în condiţiile în care am asistat în ultima vreme la o acţiune concentrată împotriva corpului profesional al magistraţilor din partea celorlalte puteri ale statului, acţiunea lezeaza statutul şi demintatea profesiei de magistrat, am luat hotărârea de a întrerupe protestul din respect pentru justiţiabili”, se arată în comunicat.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Comunicatul integral al CAB poate fi accesat la finalul articolului.
Curtea de Apel Bucureşti și Tribunalul Bucureşti şi-au suspendat activitatea la 23 decembrie 2019 în semn de protest faţă de intenţia Guvernului de a modifica drepturile salariale şi pensiile judecătorilor şi întregului personal din justiţie.
CAB suspendase toate activităţile cu publicul, respectiv cele din registraturi şi arhive.
De asemenea, au fost suspendate procesele în sălile de judecată, cu excepţia dosarelor penale urgente.
Cuantumul pensiilor speciale ale magistraților
În luna decembrie erau în plată 3.878 de „pensii de serviciu” privind statutul procurorilor și judecătorilor, cu o valoare medie de 18.716 lei, sumă din care 17.409 lei a fost suportată direct de la bugetul de stat.
La ele se adaugă alte 1.800 de pensii de serviciu în plată, acordate personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și Parchetelor, cu o valoare medie de 4.439 de lei, dintre care 2.525 de lei au fost suportați direct de la bugetul de stat.
În total, pentru cele aproape 5.700 de persoane care beneficiază de pensii de serviciu speciale acordate unor angajați din sistemul judiciar au fost plătiți circa 970 de milioane de lei, respectiv peste 200 de milioane de euro.
La finalul perioadei menționate, în sistemul de pensii de stat erau înregistrați peste 4,6 milioane de pensionari, care au avut în decembrie o pensie medie de 1.373 de lei, în creștere cu un leu față de luna precedentă.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, pensii speciale, Curtea de Apel Bucuresti,
Dată publicare:
20-02-2020 15:58