CCR dă peste cap planurile Executivului. Două proiecte au fost întoarse de judecători
Curtea Constituțională dă peste cap planurile Executivului. Două dintre proiectele pentru care Ludovic Orban și-a pus mandatul pe masă - transportul elevilor între orașe și institutul magistraturii - au fost întoarse de judecătorii constituționali.
Aceștia au avertizat Executivul că proiecte similare se găsesc deja în Parlament, așa că nu este constituțional să fie adoptate prin angajarea răspunderii.
Din decembrie, de când s-a instalat la Palatul Victoria, Ludovic Orban și-a testat majoritatea în Parlament angajându-și răspunderea pe 7 proiecte pe care le-a vrut rapid adopate. Două dintre acestea au fost declarate neconstituționale de judecătorii Curții.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Magistrații au semnalat că ordonanța privind decontarea navetei elevilor se află în dezbaterea Parlamentului, la fel ca și proiectul privind accesul magistraților în institutului magistraturii.
"Nu sunt de acord cu decizia Curţii. Asta nu înseamnă că nu o să căutăm soluţii pentru a rezolva problemele, chiar în condiţiile în care Curtea Constituţională, după părerea mea, trebuia să ţină cont de diferenţa între ordonanţă de urgenţă, pe care nimeni nu a văzut că este neconstituţională şi nimeni nu a văzut că generează efecte extrem de negative pentru copiii, rudele şi părinţii noştri printr-un transport public total neadecvat şi prin care nu se poate conferi siguranţă şi confort. Noi am găsit o soluţie pentru a rezolva aceste probleme. Văd că în privinţa analizei CCR practic validează ordonanţa de urgenţă care a fost clar neconstituţională şi care provoacă efecte extrem de negative în viaţa societăţii", a precizat Orban, la Palatul Parlamentului.
Situația deschide, însă, o discuție mai amplă. Cei de la PSD susțin acum că este cât se poate de clar că Executivul nu își poate angaja răspunderea pe niciun alt subiect care se află în dezbaterea Parlamentului.
Marcel Ciolacu, președinte Camera Deputaților: "Mă așteptăm că azi premierul să nu mai vină cu o asumare după o asemnea decizie. Curtea a spus că e neconstituțional și cu alte cuvinte ilegal să vii cu asumări care sunt în formă avansată în Parlament".
Fostul judecător al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține că aceeași soartă ar putea să o aibă și proiectul pentru care Exectivul și-a angajat răspunderea miercuri.
Augustin Zegrean, fost judecător CCR: "Cu privire la alegerea primarilor există în Parlament proiecte de lege care se află în diverse faze și sigur că Curtea Constituțională va da o decizie similară".
Șeful Guvernului se apară spunând că aleșii blochează de mult timp proiecte importante.
Ludovic Orban, prim-ministru: "Orice angajare e constituțională dacă rezolvă probleme stringente și dacă nu există altă posibilitate de a legifera. În privința primarilor, PNL a depus proiect de lege din 2017".
Asta în timp ce liderii USR spun că prin decizia CCR se desființează complet instituția angajării răspunderii.
În acest moment, liberalii mai pregătesc și alte proiecte pe care vor să le adopte prin angajarea răspunderii.
Sursa: Pro TV
Etichete: CCR, PNL, curtea constitutionala, ludovic orban,
Dată publicare:
29-01-2020 17:29