CSM: Sunt indicii că procurorul general a încălcat Codul deontologic. Reacția lui Lazăr


Ultimul update: Luni 03 Decembrie 2018 14:09
Data publicarii: Luni 03 Decembrie 2018 14:05
Categorie: Stiri Justitie
Procurorul general Augustin Lazar

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis luni că există indicii privind încălcarea de către procurorul general Augustin Lazăr a Codului deontologic atunci când acesta a vorbit despre ''inculpaţi de rang înalt'', potrivit surselor Agerpres.

Augustin Lazăr a precizat, pentru AGERPRES, că decizia plenului CSM este nelegală şi o va ataca în instanţă.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, la sediul CSM, că procurorul general nu poate să spună că nu a avut proprietatea sintagmei "nişte inculpaţi de rang înalt".

"O văd într-o succesiune firească, pentru că CNCD a decis cu privire la altcineva - o sintagmă asemănătoare - faptul că este o discriminare. Acel cineva, autorul acelei sintagme, din câte ştiu, nu este jurist şi ai putea să spui că n-a avut pe deplin proprietatea termenilor. Dar în cazul nostru, procurorul general nu poate să spună că n-a avut proprietatea sintagmei "nişte inculpaţi de rang înalt" şi nici nu poate să spună că s-a referit la altcineva decât la membrii comisiei, cum a încercat să acrediteze astăzi", a spus Toader.

Anul trecut, Augustin Lazăr a făcut o declaraţie în care a vorbit despre ''inculpaţi de rang înalt'', făcând referire la anumiţi membri din comisiile speciale parlamentare.

Inspecţia Judiciară a propus sancţionarea lui, susţinând că procurorul general a încălcat Codul deontologic atunci când a afirmat că "inculpaţi de rang înalt" îi hărţuiesc pe procurori în comisiile speciale parlamentare.

Pe 26 iunie, Secţia pentru procurori a CSM a respins solicitarea de sancţionare, însă Inspecţia Judiciară a contestat decizia la plenul CSM.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO