CSM a avizat favorabil proiectul OUG pentru desemnarea procurorului european

tudorel toader
Inquam Photos / George Călin

Plenul CSM a avizat favorabil proiectul de Ordonanţă de urgenţă care stabileşte unele măsuri privind selecţia pentru funcţia de procuror european, cu unele observaţii. 

Astfel, în ceea ce priveşte persoanele care pot candida pentru funcţia de procuror european, plenul CSM şi-a însuşit observaţia conform căreia funcţia ar putea fi ocupată şi de către un judecător, "context în care trebuie prevăzute condiţiile de vechime şi grad şi cu referire la judecători".

CSM a discutat, marţi, pentru avizare proiectul de OUG privind desemnarea candidaţilor pentru postul de procuror european.

Potrivit News.ro, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru aplicarea de către România a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO), cu observaţiile însuşite în Comisia nr.1 din şedinţa de luni.

Proiectul a fost avizat cu 17 voturi "da" şi unul negativ.

Citește și
Tudorel Toader
Toader, despre propunerile pentru Parchetul European: Prin OUG putem crea baza legală
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"În ceea ce priveşte art. 1 alineatul 3 din proiectul de Ordonanţă, cu privire la persoanele care pot candida pentru funcţia de procuror european, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit următoarea observaţie: «Această funcţie ar putea fi ocupată şi de către un judecător, context în care trebuie prevăzute condiţiile de vechime şi grad şi cu referire la judecători». (majoritate: 10 voturi Da, 7 voturi Nu, 1 vot Nul)", mai arată CSM.

Un proiect de lege cu o titulatură similară s-a aflat la sfârşitul anului trecut în dezbatere. Conform acelui proiect, ministrul justiţiei desemnează trei candidaţi în numele României în vederea numirii, de către Consiliului Uniunii Europene, în funcţia de procuror european, în condiţiile articolului 16 din Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO).

Candidaţii în numele României pentru funcţia de procuror european sunt selectaţi în urma unui interviu în faţa unei comisii de selecţie prezidată de ministrul justiţiei şi din care fac parte: un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de Plenul acestuia, un reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, desemnat de procurorul general al acestui parchet, un specialist în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie penală, desemnat de ministrul justiţiei. Pot participa la interviu procurori sau judecători cu minimum 15 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi care dispun de experienţă relevantă în ceea ce priveşte sistemul juridic românesc, urmărirea sau judecarea infracţiunilor financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea că a fost redactat un proiect de ordonanţă a Guvernului pentru a crea baza juridică legală pentru a selecta, în prima etapă, cei trei candidaţi dintre care va fi ales procurorul european din partea României. Proiectul fusese trimis la CSM, pentru aviz consultativ.

"Fiecare ţară trebuie să îşi desemneze propriul procuror european, care îşi va desfăşura activitatea acolo, la sediul european, la Luxemburg. Ce înseamnă asta? Că noi trebuie să creăm baza juridică, baza legală pentru a putea selecta trei procurori, trei candidaţi dintre care unul va fi selectat ca procuror european din partea României şi se va proceda la fel din toate celelalte încă 21 de state. Noi ce facem prin ordonanţa la care aţi făcut referire? Creăm baza juridică legală pentru a selecta în prima etapă cei trei candidaţi, trimitem propunerile la Bruxelles şi acolo se va desemna unul dintre cei trei, unul care va fi procuror european din partea României", declara Tudorel Toader, duminică seară, într-o intervenţie telefonică la România TV.

El spunea că s-a discutat şi se va mai discuta o propunere privind competenţele acestui parchet european, care se va operaţionaliza în noiembrie 2020 şi va avea doar această competenţă: prevenirea, combaterea fraudelor la interesele financiare ale Uniunii Europene.

"Deja se discută despre posibilitatea extinderii competenţelor spre faptele grave, faptele transfrontaliere care necesită o ripostă comună europeană poate chiar internaţională. Aceasta este situaţia, acesta este stadiul în care ne aflăm. Cei trei candidaţi din partea României, ca unul să fie selectat procuror european din partea României, repet, propunerile trebuie trimise la Bruxelles până pe 31 martie. Termenul era mai scurt, dar a fost amânat până la final de luna martie, aceasta este raţiunea redactării proiectului de ordonanţă pe care l-am trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii, aviz consultativ, după cum bine ştim, pe care sperăm să-l primim într-un timp cât mai scurt posibil", afirma Toader.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Oficial european, scrisoare în apărarea lui Kovesi.
Oficial european, scrisoare în apărarea lui Kovesi. "Suntem consternaţi de atacuri"

Guy Verhofstadt îi cere preşedintelui Parlamentului European să garanteze că Kovesi îşi poate susţine candidatura pentru postul de procuror-şef european.

Toader, despre propunerile pentru Parchetul European: Prin OUG putem crea baza legală
Toader, despre propunerile pentru Parchetul European: Prin OUG putem crea baza legală

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că a fost redactat un proiect de ordonanţă a Guvernului pentru a crea baza juridică legală pentru a selecta, în prima etapă, cei trei candidaţi dintre care va fi ales procurorul european din partea României.

Europarlamentarul Renate Weber: O să fiu prezentă la Bruxelles la audierea lui Kovesi
Europarlamentarul Renate Weber: O să fiu prezentă la Bruxelles la audierea lui Kovesi

Europarlamentarul Renate Weber a declarat, sâmbătă, că va fi prezentă la Bruxelles la audierea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef european.

Reacția lui Kovesi după ce a aflat că este anchetată: ”Nu cred că este o coincidență”
Reacția lui Kovesi după ce a aflat că este anchetată: ”Nu cred că este o coincidență”

Laura Codruţa Kovesi este anchetată de nou-înfiinţata secţie de investigare a magistraţilor.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.