Condamnații celebri eliberați după suspendarea pedepselor. Cum ar putea reveni după gratii
Mai mulţi infractori condamnaţi definitiv îşi vor petrece cel puţin sărbătorile acasă, după ce ce pedepsele lor au fost suspendate de Înalta Curte.
Fostul senator Dan Șova, Rudel Obreja şi fostul ministru al Energiei, Constantin Nită au fost deja eliberaţi temporar, iar Alina Bica şi Elena Udrea cer eliberarea din închisoarea din Costa Rica, pentru că şi pedepsele lor au fost suspendate.
Decizia vine după ce Curtea Constituţională a hotărât că nu s-au constituit legal completurile de judecători care i-au condamnat.
Miercuri, puţin după miezul nopţii, fostul senator Dan Șova şi fostul şef al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, au ieşit pe porţile Penitenciarului Jilava, după 6 luni de detenţie. Șova a fost condamnat pe 20 iunie la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul CET Govora, în care este acuzat că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura semnarea unui contract între CET şi o firmă de avocatură.
Dan Șova: "A fost o experienţă umilitoare, pentru că am fost nevoit să vin în detenţie pentru o faptă pe care n-am comis-o. Am fost condamnat cu o decizie de 3 la 2. Judecătorul care a făcut diferenţa, care m-a trimis aici, este exact cel care nu trebuia să fie în complet."
Tot în luna iunie a acestui an, Rudel Obreja a primit o condamnare la 5 ani de închisoare în dosarul "Gala Bute" pentru evaziune fiscală, dosar în care a fost condamnată şi Elena Udrea la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Rudel Obreja: "Este absolut normal să fie admisă contestaţia şi să rejudecăm apelul şi să putem administra probele pe care nici în instanţa de fond şi nici în apel, nu ne-au fost administrate."
Şi fostul ministru al Energiei, Constantin Niță, condamnat la patru ani de închisoare pentru mită, a fost eliberat azi-noapte.
Solicitarea de anularea a pedepselor vine pe fondul deciziei Curţii Constituţionale de luna trecută, prin care completurile de la Înalta Curte trebuie alese prin tragere la sorţi, iar cei care au primit sentinţe definitive le pot ataca, dacă nu au fost judecaţi de completuri alese în totalitate prin tragere la sorţi. 20 de cereri erau depuse miercuri pe această temă la Înalta curte de Casaţie şi Justiţie.
Printre cei care au depus cerere de suspendare a pedepsei s-au numărat şi fostul ministru al Turismului, Elena Udrea şi Alina Bica. În cazul fostului procuror șef al DIICOT, judecătorii au decis, de asemenea, să-i suspende pedeapsa, în timp ce decizia pentru Elena Udrea au amânat-o iniţial pentru luna ianuarie. Motivul: nu aveau dosarul ei. Ulterior, avocaţii Elenei Udrea au cerut şi obţinut ca şi contestaţia fostului ministru al turismului să se judece de urgenţă.
Deciziiile luate sunt comunicate şi autorităţilor din Costa Rica, unde Alina Bica şi Elena Udrea se află în arest preventiv din luna octombrie. Totodată, ministerul Justiţiei trebuie să comunice dacă suspendă cerererea de extrădare.
Toţi cei care au depus cererile de anulare a pedepsei vor aştepta decizia finală după 21 ianuarie. Abia atunci vor şti dacă rămân în libertate şi dosarele lor se vor rejudeca.
Putem vorbi de o premieră în sistemul de justiţie românesc. Au mai fost contestaţii în anulare, care au fost admise, cel puţin în principiu, aşa cum sunt şi cele admise în ultimele ore, dar au fost excepţii - niciodată un număr atât de mare deodată.
Toţi cei condamnaţi de completuri de 5 judecători care nu au fost traşi la sorţi profită de hotărârea CCR şi au depus astfel de cereri. Atenţie însă, nu este vorba de anularea sentinţelor, ci doar de suspendarea lor, până când alţi judecători de la Înalta Curte vor judeca pe fond contestaţiile şi vor decide: fie păstrează sentinţa iniţială, fie decid rejudecarea apelului.
De asta ar putea profita cei cărora li se prescriu faptele, de exemplu. Iar unii ar putea pleca din ţară, între timp, sau, cum e cazul Elenei Udrea, s-ar putea întoarce în ţară.
Joi dimineaţă, unul dintre avocaţii fostului ministru al Turismului a depus cererea la Instanţă Supremă, iar lucrurile s-au mişcat extrem de repede, aşa că la ora 15:00 începea deja şedinţa de judecată.
Acum, Ministerul Justiţiei e obligat să anunţe autorităţile din Costa Rica dacă statul român renunţă la extrădare sau dacă cere suspendarea.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: elena udrea, dan sova, Alina Bica, rudel obreja, Constantin Nita, eliberari,
Dată publicare:
20-12-2018 18:07