Ce modificari au fost votate de comisia Iordache în Justiție. Misiunea finală: Codul Penal

Ultimul update: Luni 19 Martie 2018 21:15
Data publicarii: Luni 19 Martie 2018 07:14
Categorie: Justitie

Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei a votat ca preşedintele României să fie exclus din procedura de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Astfel, atribuţiile de revocare şi numire îi revin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Articolul la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii prevede că CSM primeşte atribuţii de numire şi revocare a conducerii ICCJ, iar preşedintele României este eliminat din procedură şi se va corela cu Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, unde se va propune eliminarea presedintelui României din procedura de numire a conducerii ICCJ.

Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei, s-a asigurat încă de dimineaţă ca PSD şi ALDE au majoritate în Comisie: i-a înlocuit pe parlamentarii absenţi cu alţi colegi aflaţi la Palatul Parlamentului, chiar dacă aceştia sunt specializaţi în alte domenii.

Astfel, a ajuns să voteze modificări importante în Justiei, spre exemplu, Liviu Pop, de meserie profesor de matematică şi fost ministru al Educaţiei. Nu a luat deloc parte la dezbateri, dar a votat fiecare amendament aşa cum a decis partidul.

Astfel, a fost adoptată fără emoţii şi cea mai controversată modificare: eliminarea preşedintelui României din procedura numirii conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Punctul de vedere al opoziţiei a fost ignorat total.

În prezent, şeful statului este cel care numeşte preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, e drept, la propunerea plenului CSM. PSD şi ALDE consideră, însă, că acest drept legal al preşedintelui este, de fapt, o imixtiune politică în actul de justiţie, aşa că l-au scos din procedură.

La şedinţa de luni, Florin Iordache nu s-a contrazis doar cu opoziţia. Mari bătăi de cap i-a dat tocmai colegul său de partid, Şerban Nicolae. Senatorul PSD a depus amendamente, târziu în noapte, şi a provocat furia lui Iordache.

Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale: "Mi se pare normal că domnul Şerban Nicolae lucrează noaptea şi a venit şi ne dă teme, să spunem şi când ne-a dat aceste teme. Au fost depuse aseară la ora 23.

Șerban Nicolae, senator PSD: "Puteam să fiu şi membru UDMR, tot la fel aş fi făcut propunerile."

Şedinţa Comsiei speciale va continua marți. Puterea vrea să modifice rapid cele trei legi ale Justiţiei, astfel încât votul în plen să să dea cât mai curând. Misiunea lui Florin Iordache nu se va termina, însă. Comisia pe care o conduce va rescrie şi Codul Penal.

Hotărârile votate de Comisie

"Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii au următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor: b) numesc şi revocă din funcţie preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, prevede articolul votat, potrivit News.ro.

În forma iniţială, articolul spunea:

"Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii au următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor: b) propun preşedintelui României numirea în funcţie şi revocarea din funcţie a preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; c) numesc şi revocă preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”. 

De asemenea, comisia a dat raport de adoptare pentru modificările aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale de către CCR.

Totodată, au fost adoptate unele amendamente potrivit cărora preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţie a judecătorilor şi procurorilor stagiari, iar funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice funcţie publică sau privată, cu unele excepţii.

S-a decis și eliminarea comisiilor de control SRI şi SIE din procedura de verificare a declaraţiilor pe proprie răspundere ale magistraţilor privind colaborarea cu serviciile de informaţii.

"Verificarea veridicităţii datelor din declaraţiile prevăzute la alin. (2) se face individual pentru fiecare declaraţie de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării anual, din oficiu, sau ori de câte ori este sesizat de Ministerul Justiţiei, Secţia pentru judecători sau Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul sau procurorul vizat", se arată în textul adoptat luni.

Iniţial, verificarea declaraţiilor era făcută şi de comisiile speciale parlamentare pentru controlul activităţii SRI şi SIE.

Comisia specială privind legile justiţiei, condusă de Florin Iordache, s-a reunit, luni, la ora 10.00, pentru a pune în acord legile justiţiei cu deciziile CCR, după ce mai multe articole ale acestora au fost declarate necostituţionale. 

Modificările asupra celor trei legi ale justiţiei - legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) - adoptate la sfârşitul anului trecut de către Parlament, au fost constestate la Curtea Constituţională a României (CCR) şi de către PNL şi de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar CCR a decis în cazul tuturor celor trei legi că modificările sunt parţial neconstituţionale, urmând ca acestea să se reîntoarcă la comisie.

Comisia a aşteptat publicarea motivărilor Curţii Constituţionale pe cele trei legi ale Justiţiei.

Iohannis sesizează CCR în cazul unei legi adoptate în februarie
Iohannis sesizează CCR în cazul unei legi adoptate în februarie
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Andreea Esca, povesti despre fiica din Anglia
ndreea Esca a vorbit in exclusivitate despre experienta fiicei sale. Cum s-a acomodat Alexia Eram in Regat

13:11
LA MARUTA
Invatatoarea antitero, provocarea "Ninja WArrior"
In trecut a lucrat pentru Brigada Antitero, astazi este la polul opus si lucreaza ca invatatoare. Ce poveste de viata are concurenta Ninja Warrior

07:26
LA MARUTA
Horia Tecau, model de inspiratie la US Open
Campionul Horia Tecau, sfaturi pentru copii care vor sa-si inceapa o cariera in tenis. Ce planuri de viitor are tenismenul

12:52
VORBESTE LUMEA
Elena Gheorghe isi sarbatoreste fetita
A fost o vara importanta pentru familia Elenei Gheorghe. Dezvaluiri despre cel de-al doilea copil al artistei

07:29
VORBESTE LUMEA
La multi ani, George Mihaita!
La multi ani, George Mihaita! Actorul a lansat o carte emotionanta cu ocazia acestei anversari

14:28
VORBESTE LUMEA
Otrava si Codin, ani de liceu
Otrava si Codin Maticiuc au pus la cale un proiect grandios. Ajutorul lor pentru nevazatori, apreciat de lumea intreaga

12:55
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine sunt fetele care concurează pentru inima lui Dorin?
Geanina și Alexandra îl plac pe Dorin și se consideră a fi potrivite pentru a sta la dreapta lui. Oare cine este potrivită pentru Dorin și viața la țară?

01:01
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Daniel este curtat, dar de către cine?
Roxana, Alexandra și Anastasia - gospodine, tinere și iubitoare de frumos - ele sunt fetele care concurează pentru inima lui Daniel. Oare pe cine va alege?

01:01
VORBESTE LUMEA
Cornel Pasat ne face cunostinta cu fiul lui
Fiul lui Cornel Pasat, botez cu mimi, clovni si acrobati

15:41
VORBESTE LUMEA
Claudia Pavel are parte de o interventie cosmetica
Procedura pe care multe femei ar putea sa o incerce

03:26
anchetă ANT
Registrul Național de Transplant, administrat 12 ani de o firmă privată. Șefa ANT, plângere la DIICOT
Cum a motivat instanța achitarea lui Tăriceanu în dosarul în care a fost judecat pentru mărturie mincinoasă
Augustin Lazăr: Documentele din ancheta privind violenţele din 10 august nu au fost încă declasificate
CCR a amânat pentru octombrie discutarea sesizărilor referitoare la Codul administrativ
Adina Florea, propusă ca şefă a DNA, audiată la Parchet în dosarul protocolului lui Vâlcov
Augustin Lazăr: De 36 de ani am fost evaluat foarte bine, nu mi-e teamă de revocare
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea ajunge din nou în instanță, în prima zi după referendum
Tudorel Toader, despre secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie: ”Aşa spune legea”
A fost adoptat regulamentul de funcționare al secţiei speciale de investigare a infracţiunilor din justiţie
CCR a amânat sesizarea lui Iohannis pe legea 96/2006 privind Statutul aleșilor
Judecătorii explică de ce l-au condamnat pe Dragnea: ”Conduită nelegală, antisocială, imorală”
CCR a respins sesizarea lui Iohannis pe legea CSM. Președintele, obligat să o promulge