Ce modificari au fost votate de comisia Iordache în Justiție. Misiunea finală: Codul Penal

Ultimul update: Luni 19 Martie 2018 21:15
Data publicarii: Luni 19 Martie 2018 07:14
Categorie: Justitie

Comisia specială pentru modificarea legilor Justiţiei a votat ca preşedintele României să fie exclus din procedura de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Astfel, atribuţiile de revocare şi numire îi revin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Articolul la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii prevede că CSM primeşte atribuţii de numire şi revocare a conducerii ICCJ, iar preşedintele României este eliminat din procedură şi se va corela cu Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, unde se va propune eliminarea presedintelui României din procedura de numire a conducerii ICCJ.

Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei, s-a asigurat încă de dimineaţă ca PSD şi ALDE au majoritate în Comisie: i-a înlocuit pe parlamentarii absenţi cu alţi colegi aflaţi la Palatul Parlamentului, chiar dacă aceştia sunt specializaţi în alte domenii.

Astfel, a ajuns să voteze modificări importante în Justiei, spre exemplu, Liviu Pop, de meserie profesor de matematică şi fost ministru al Educaţiei. Nu a luat deloc parte la dezbateri, dar a votat fiecare amendament aşa cum a decis partidul.

CCR a admis sesizarea lui Iohannis la legea prin care parlamentarii pot fi şi comercianţi persoană fizică

Astfel, a fost adoptată fără emoţii şi cea mai controversată modificare: eliminarea preşedintelui României din procedura numirii conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Punctul de vedere al opoziţiei a fost ignorat total.

În prezent, şeful statului este cel care numeşte preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, e drept, la propunerea plenului CSM. PSD şi ALDE consideră, însă, că acest drept legal al preşedintelui este, de fapt, o imixtiune politică în actul de justiţie, aşa că l-au scos din procedură.

La şedinţa de luni, Florin Iordache nu s-a contrazis doar cu opoziţia. Mari bătăi de cap i-a dat tocmai colegul său de partid, Şerban Nicolae. Senatorul PSD a depus amendamente, târziu în noapte, şi a provocat furia lui Iordache.

Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale: "Mi se pare normal că domnul Şerban Nicolae lucrează noaptea şi a venit şi ne dă teme, să spunem şi când ne-a dat aceste teme. Au fost depuse aseară la ora 23.

Șerban Nicolae, senator PSD: "Puteam să fiu şi membru UDMR, tot la fel aş fi făcut propunerile."

Şedinţa Comsiei speciale va continua marți. Puterea vrea să modifice rapid cele trei legi ale Justiţiei, astfel încât votul în plen să să dea cât mai curând. Misiunea lui Florin Iordache nu se va termina, însă. Comisia pe care o conduce va rescrie şi Codul Penal.

Hotărârile votate de Comisie

"Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii au următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor: b) numesc şi revocă din funcţie preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, prevede articolul votat, potrivit News.ro.

În forma iniţială, articolul spunea:

"Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii au următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor: b) propun preşedintelui României numirea în funcţie şi revocarea din funcţie a preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; c) numesc şi revocă preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”. 

De asemenea, comisia a dat raport de adoptare pentru modificările aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale de către CCR.

Totodată, au fost adoptate unele amendamente potrivit cărora preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţie a judecătorilor şi procurorilor stagiari, iar funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice funcţie publică sau privată, cu unele excepţii.

S-a decis și eliminarea comisiilor de control SRI şi SIE din procedura de verificare a declaraţiilor pe proprie răspundere ale magistraţilor privind colaborarea cu serviciile de informaţii.

"Verificarea veridicităţii datelor din declaraţiile prevăzute la alin. (2) se face individual pentru fiecare declaraţie de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării anual, din oficiu, sau ori de câte ori este sesizat de Ministerul Justiţiei, Secţia pentru judecători sau Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul sau procurorul vizat", se arată în textul adoptat luni.

Iniţial, verificarea declaraţiilor era făcută şi de comisiile speciale parlamentare pentru controlul activităţii SRI şi SIE.

Comisia specială privind legile justiţiei, condusă de Florin Iordache, s-a reunit, luni, la ora 10.00, pentru a pune în acord legile justiţiei cu deciziile CCR, după ce mai multe articole ale acestora au fost declarate necostituţionale. 

Modificările asupra celor trei legi ale justiţiei - legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) - adoptate la sfârşitul anului trecut de către Parlament, au fost constestate la Curtea Constituţională a României (CCR) şi de către PNL şi de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar CCR a decis în cazul tuturor celor trei legi că modificările sunt parţial neconstituţionale, urmând ca acestea să se reîntoarcă la comisie.

Comisia a aşteptat publicarea motivărilor Curţii Constituţionale pe cele trei legi ale Justiţiei.

Iohannis sesizează CCR în cazul unei legi adoptate în februarie

Iohannis sesizează CCR în cazul unei legi adoptate în februarie

VIDEO PROTVPLUS.RO

LA MARUTA

Shift si Connect-R, lanseaza hit-ul verii

"Piele Alba, Piele Neagra" este noua piesa a celor doi artisti


03:06

LA MARUTA

Ioana Voicu. debut "Magic" in muzica

Ioana:"Am inceput Conservatorul, dar m-am lasat in anul doi si am ales sa fac televiziune."


08:36

LA MARUTA

Campioana Anca Bucur, doua luni pana la nastere

Anca Bucur:"Cand va intoarceti din vacanta va voi spune numele copilului."


08:24

LA MARUTA

Nea Vasile, cozonaci de vacanta

Nea Vasile, supereroul lui Maruta


07:57

LA MARUTA

Cantec, joc si voie buna, cu gandul la vacanta

Ansamblu Cununa de pe Somes


20:58

VORBESTE LUMEA

Diana si Adrian Enache, talent la puterea a doua.

Fiica lui Adrian Enache este studenta la Drept


18:13

VORBESTE LUMEA

Giulia si Stefania, distractie pe litoral

Stefania:"Am pigmentul mai inchis la culoare, seman cu mama."


04:06

VORBESTE LUMEA

Mirabela Dauer, sarbatorita la Viena

Mirabela Dauer si-a aniversat ziua de nastere alaturi de prieteni


17:12

VORBESTE LUMEA

Vara pe ritmuri grecesti

Piesa "S'agapao", peste un milion de vizualizari pe youtube


09:15

VORBESTE LUMEA

Familia Nasturica si-au luat iaht...gonflabil

Elvis Nasturica:"La 18 ani, o sa-i cumpar un iaht adevarat."


04:58
CCR

Sesizarea preşedintelui privind legea de organizarea a CSM, amânată pentru miercuri

Toader: Ministerul a elaborat două proiecte de modificare a Codurilor. Comisia a promovat alte două

Decizia neașteptată luată de instanță în cazul fetei care cântărea 16 kilograme la 19 ani

Tudorel Toader se delimitează de Legile Justiţiei, în forma criticată de Comisia de la Veneţia

Toader, replică pentru Ambasada Germaniei: ”Abuzul în serviciu nu e incriminat distinct”

Zegrean: ”Dacă vrem să rămânem în Europa, recomandarea Comisiei de la Veneția nu poate să nu fie luată în considerare”

dosar coruptie spitale

Dosarul decontărilor presupus fictive, în care vor judecate 120 de persoane, finalizat

Lazăr avertizează asupra pericolului generat de atacurile sistematice ale unor persoane publice

Comisia de la Veneţia, despre revocarea şefei DNA: CCR îşi contrazice propria decizie din 2005

Modificările Codului Penal ar încălca Constituţia şi chiar convenţiile ONU, spune Parchetul General

Pedeapsa primită de un bărbat din Iași care și-a legat fiica în lanțuri, apoi a bătut-o

FSANP: Tudorel Toader are dosar pentru abuz în serviciu. Urmărirea penală in rem, declanșată