Legile justiției, din nou modificate. PSD vrea să taie din puterile Președintelui României

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 14 Martie 2018 08:54
Categorie: Politic

Comisia specială pentru legile Justiţiei a Parlamentului, condusă de Florin Iordache, și-a reluat activitatea.

Comisia a început dezbaterile pe modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, după ce aceste proiecte au fost contestate la Curtea Constituţională.

Comisia pentru legile Justiţiei urmează să facă şi o serie de modificări la Codul penal şi Codul de procedură penală.

Dezbaterile a fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV.

După ce au fost declarate, rând pe rând, parțial neconstituționale, cele 3 legi ale justiției sunt modificate din nou de acceeasi comisie, condusă de fostul ministru Florin Iordache.

Aleșii puterii profită de "recorectare" și vor să-l lase pe președintele României fără dreptul de a numi în funcție șefii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit unui amendament depus, aceștia vor fi numiți de secția de judecători a CSM în condițiile în care, în legea actuală, șeful statului este cel care semnează deciziile de numire. Opoziția a cerut fără succes amânarea dezbaterilor și solicitarea unui punct de vedere al Comisiei de la Veneția.

Niciuna dintre cele 3 legi ale justiției, votate ”pe repede-înainte” de majoritate, nu a trecut de filtrul Curții Constituționale a României. Întoarse în Parlament, ar putea suferi din nou modificări majore. Aleșii PSD-ALDE își doresc să taie din puterile Președintelui.

Au depus un amendament, ca șefii Înaltei Curți să fie numiți de secția de judecători din CSM, iar președintele să fie exclus din procedură.

FORMA ACTUALĂ a LEGII pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor

Art. 53: „(1) Preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Preşedintele României, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani și care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.”

FORMA PROPUSĂ pentru modificare:

Alineatul (1) al articolului 53 se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) Preşedintele, vicepreşedinţii și președinții de Secție ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani și care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.”

De altfel, puterea și opoziția s-au certat încă de la începutul ședinței. PNL a propus suspendarea discuțiilor și solicitarea punctului de vedere al comisiei de la Veneția.

Ioan Cupșa, deputat PNL: "Conducerea parlamentară să se adreseze comisiei de la Veneția pe aceste legi pe care vrem să le modificăm. Nu duce la o amânare decât de 3-4 săptămâni și apoi putem reveni la procesul care se află în curs".

Florin Iordache: "Citiți atent deciziile CCR la 303. CCR ne spune nu sunt necesare lămuriri de la Comisia de la Veneția".

Pentru că au majoritate în comisie, cei de la PSD- ALDE și-au impus punctul de vedere. Așa au făcut și în toamna anului trecut, când au adoptat legile ignorând criticile partenerilor externi, societății civile, ale magistraților și chiar ale președintelui României.

Și la acea dată au fost controverse, spre exemplu, în ceea ce privește înființarea unui organism de verificare și control al judecătorilor și procurorilor.

Printre altele, modul în care au fost dezbătute și adoptate cele 3 legi ale justiției l-a determinat pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans să vină la București și să aibă întâlniri cu liderii politici de la București.

Le-a cerut tuturor că România să nu facă pași înapoi și să nu afecteze independența justiției.

După ce vor modifica legile justiției, cei din comisia Iordache au de gând să rescrie și Codul Penal.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Klaus Iohannis explică de ce nu va sesiza Comisia de la Veneția în cazul legilor justiției
Klaus Iohannis explică de ce nu va sesiza Comisia de la Veneția în cazul legilor justiției
VIDEO PROTVPLUS.RO
buget iohannis
Iohannis, reacție după declarațiile lui Dăncilă: ”Decizia finală aparține președintelui”
Doi deputaţi USR propun interzicerea organizaţiilor şi propagandei comuniste
Codrin Ștefănescu primește replica de la opoziție: ”Clovnul de cauciuc al lui Dragnea”
Dragnea, din nou la spital. Codrin Ștefănescu spune că are dureri ”atroce”
Moment dificil pentru Viorica Dăncilă. Cum a pronunțat ”Camp David”. VIDEO
Teodorovici, anunț despre OUG 114: „Va fi modificată. Nu îi va mulţumi pe toţi”
Mihai Tudose
Tudose, despre Ştefănescu: „Lasă-l, are bau-baul sub pat, nu-l contrazice”
Codrin Ştefănescu: "PSD este singurul partid românesc, format din oameni normali"
Orban a declarat la Gala TNL că nu-şi vopseşte părul. "Părul arată de fapt sufletul meu"
Anunțul lui Klaus Iohannis cu privire la referendum, ”pentru a da românilor votul înapoi”
Iohannis, despre PSD: ”Modifică legile justiţiei pentru a-şi apăra propriii corupţi”
Un europarlamentar PSD a anunțat că nu mai candidează la alegerile europene