Legile justiției, din nou modificate. PSD vrea să taie din puterile Președintelui României
Comisia specială pentru legile Justiţiei a Parlamentului, condusă de Florin Iordache, și-a reluat activitatea.
Comisia a început dezbaterile pe modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, după ce aceste proiecte au fost contestate la Curtea Constituţională.
Comisia pentru legile Justiţiei urmează să facă şi o serie de modificări la Codul penal şi Codul de procedură penală.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dezbaterile a fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV.
După ce au fost declarate, rând pe rând, parțial neconstituționale, cele 3 legi ale justiției sunt modificate din nou de acceeasi comisie, condusă de fostul ministru Florin Iordache.
Aleșii puterii profită de "recorectare" și vor să-l lase pe președintele României fără dreptul de a numi în funcție șefii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Potrivit unui amendament depus, aceștia vor fi numiți de secția de judecători a CSM în condițiile în care, în legea actuală, șeful statului este cel care semnează deciziile de numire. Opoziția a cerut fără succes amânarea dezbaterilor și solicitarea unui punct de vedere al Comisiei de la Veneția.
Niciuna dintre cele 3 legi ale justiției, votate ”pe repede-înainte” de majoritate, nu a trecut de filtrul Curții Constituționale a României. Întoarse în Parlament, ar putea suferi din nou modificări majore. Aleșii PSD-ALDE își doresc să taie din puterile Președintelui.
Au depus un amendament, ca șefii Înaltei Curți să fie numiți de secția de judecători din CSM, iar președintele să fie exclus din procedură.
FORMA ACTUALĂ a LEGII pentru modificarea și completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor
Art. 53: „(1) Preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Preşedintele României, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru judecători, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani și care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.”
FORMA PROPUSĂ pentru modificare:
”Alineatul (1) al articolului 53 se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) Preşedintele, vicepreşedinţii și președinții de Secție ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani și care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.”
De altfel, puterea și opoziția s-au certat încă de la începutul ședinței. PNL a propus suspendarea discuțiilor și solicitarea punctului de vedere al comisiei de la Veneția.
Ioan Cupșa, deputat PNL: "Conducerea parlamentară să se adreseze comisiei de la Veneția pe aceste legi pe care vrem să le modificăm. Nu duce la o amânare decât de 3-4 săptămâni și apoi putem reveni la procesul care se află în curs".
Florin Iordache: "Citiți atent deciziile CCR la 303. CCR ne spune nu sunt necesare lămuriri de la Comisia de la Veneția".
Pentru că au majoritate în comisie, cei de la PSD- ALDE și-au impus punctul de vedere. Așa au făcut și în toamna anului trecut, când au adoptat legile ignorând criticile partenerilor externi, societății civile, ale magistraților și chiar ale președintelui României.
Și la acea dată au fost controverse, spre exemplu, în ceea ce privește înființarea unui organism de verificare și control al judecătorilor și procurorilor.
Printre altele, modul în care au fost dezbătute și adoptate cele 3 legi ale justiției l-a determinat pe vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans să vină la București și să aibă întâlniri cu liderii politici de la București.
Le-a cerut tuturor că România să nu facă pași înapoi și să nu afecteze independența justiției.
După ce vor modifica legile justiției, cei din comisia Iordache au de gând să rescrie și Codul Penal.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: justitie, legi, florin iordache, legile justiției,
Dată publicare:
14-03-2018 08:54