Iordache, despre modificările la legile Justiției: ”Nu există un amestec al politicului”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 01 Martie 2018 16:34
Categorie: Politic
Florin Iordache

Preşedintele Comisiei speciale privind legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat joi că, dacă va fi necesar, se va cere opinia Comisiei de la Veneţia pe modificările la legile referitoare la sistemul judiciar.

Membrii acestei comisii s-au întâlnit joi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, relatează Agerpres.

"Eu cred că a fost o întâlnire bună. Am precizat următoarele lucruri: în primul rând, deciziile Curţii sunt în general obligatorii şi în ceea ce priveşte legile Justiţiei le vom pune în concordanţă cu deciziile Curţii. În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare, vom depune toate eforturile, toţi cei care suntem implicaţi, de la Parlament, Guvern şi alte instituţii, astfel încât acele observaţii care au fost cuprinse în ultimul raport, în acest an, să poată fi finalizate şi să închidem Mecanismul de Cooperare şi Verificare. (...) Nu s-a intrat foarte mult în detaliu, am discutat chestiuni generale şi cred că prin acest dialog continuu care trebuie să existe între Comisie şi Parlamentul României toate acele nelămuriri vor fi finalizate", a spus Iordache, la Palatul Parlamentului, după întâlnirea cu Timmermans.

Întrebat dacă Timmermans a recomandat comisiei parlamentare să ceară un punct de vedere şi de la Comisia de la Veneţia pe modificările la legile Justiţiei, Iordache a precizat că, dacă va fi necesar, se va face acest demers.

"Fără îndoială am şi ţinut cont de opiniile Comisiei de la Veneţia şi acum şi în viitor. Nu am cerut o părere până acum, dar vom discuta în comisie dacă este necesar să facem solicitări în momentul în care vom lua în dezbatere acele modificări care au fost declarate neconstituţionale. Nu am solicitat până acum opinia Comisiei de la Veneţia pentru că toate modificările pe care noi le-am făcut nu au venit în contradicţie cu deciziile Comisiei de la Veneţia şi în deciziile Curţii Constituţionale se spune foarte clar că nu avem modificări care să intre în contradicţie cu hotărârile Comisiei de la Veneţia", a explicat Iordache.

Acesta a adăugat că, prin modificările care au fost făcute pe legile Justiţiei, sunt create toate premisele pentru o independenţă reală a sistemului judiciar.

"În luările mele de cuvânt şi ale colegilor mei s-a precizat foarte clar că atât timp cât cele mai importante modificări la toate cele 3 legi au venit fie din partea CSM, fie din partea asociaţiilor profesionale, nu ne dorim în niciun caz un război între Parlament şi sistemul judiciar. În acelaşi timp, datorită acelor amendamente care au venit din parte asociaţiilor profesionale, ne dorim o reală independenţă a Justiţiei şi un neamestec al politicului. Tocmai prin modificările pe care noi le-am făcut nu există un amestec al politicului şi sunt create toate premisele pentru o independenţă reală a sistemului judiciar", a conchis Iordache.

Florin Iordache Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Mesaj ferm al lui Frans Timmermans: Pentru Dumnezeu, nu faceţi paşi înapoi. Sunt foarte bine informat despre România
Mesaj ferm al lui Frans Timmermans: Pentru Dumnezeu, nu faceţi paşi înapoi. Sunt foarte bine informat despre România
Întâlnire la nivel înalt. Iohannis i-a spus lui Timmermans că eficiența DNA este de ”necontestat”
Întâlnire la nivel înalt. Iohannis i-a spus lui Timmermans că eficiența DNA este de ”necontestat”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Liviu Dragnea
Dragnea a fost diagnosticat cu dublă hernie de disc, însă ar fi refuzat să se opereze
Dăncilă face promisiuni românilor din Marea Britanie: ”Aceste drepturi sunt garantate”
Premierul Dăncilă a lansat un apel. Construcția de autostrăzi ”să meargă pe repede înainte”
Băsescu, despre PNL și Blaga: V-a servit partidul ca pe o farfurie cu mici şi îl trataţi aşa
Propunerea lui Ponta pentru PNL, USR, ALDE și UDMR: "Ce facem cu țara asta?"
Teodorovici a încercat să justifice că l-a făcut pe Cîţu "urât" şi "prost". Ce a ieşit
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, alaturi de Darius Valcov se pregatesc sa participe la o intalnire cu reprezentantii Asociatiei Municipiilor din Romania
Anunț privind modificarea OUG 114: "Nu o facem din constrângere"
Judecătorii i-au dat lui Dragnea o lună să se deplaseze și la instanță. Ce spun medicii
Liviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile de președinte al Camerei Deputaților
Tăriceanu susține că va trebui găsită o ”modificare” la OUG 114
Bacalbașa liniștește PSD în cazul lui Dragnea: ”Nu este o afecțiune letală”
PNL se mărește. Un partid va fi absorbit de formațiunea condusă de Orban