Iordache, despre modificările la legile Justiției: ”Nu există un amestec al politicului”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 01 Martie 2018 16:34
Categorie: Politic
Florin Iordache

Preşedintele Comisiei speciale privind legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat joi că, dacă va fi necesar, se va cere opinia Comisiei de la Veneţia pe modificările la legile referitoare la sistemul judiciar.

Membrii acestei comisii s-au întâlnit joi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, relatează Agerpres.

"Eu cred că a fost o întâlnire bună. Am precizat următoarele lucruri: în primul rând, deciziile Curţii sunt în general obligatorii şi în ceea ce priveşte legile Justiţiei le vom pune în concordanţă cu deciziile Curţii. În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare, vom depune toate eforturile, toţi cei care suntem implicaţi, de la Parlament, Guvern şi alte instituţii, astfel încât acele observaţii care au fost cuprinse în ultimul raport, în acest an, să poată fi finalizate şi să închidem Mecanismul de Cooperare şi Verificare. (...) Nu s-a intrat foarte mult în detaliu, am discutat chestiuni generale şi cred că prin acest dialog continuu care trebuie să existe între Comisie şi Parlamentul României toate acele nelămuriri vor fi finalizate", a spus Iordache, la Palatul Parlamentului, după întâlnirea cu Timmermans.

Întrebat dacă Timmermans a recomandat comisiei parlamentare să ceară un punct de vedere şi de la Comisia de la Veneţia pe modificările la legile Justiţiei, Iordache a precizat că, dacă va fi necesar, se va face acest demers.

"Fără îndoială am şi ţinut cont de opiniile Comisiei de la Veneţia şi acum şi în viitor. Nu am cerut o părere până acum, dar vom discuta în comisie dacă este necesar să facem solicitări în momentul în care vom lua în dezbatere acele modificări care au fost declarate neconstituţionale. Nu am solicitat până acum opinia Comisiei de la Veneţia pentru că toate modificările pe care noi le-am făcut nu au venit în contradicţie cu deciziile Comisiei de la Veneţia şi în deciziile Curţii Constituţionale se spune foarte clar că nu avem modificări care să intre în contradicţie cu hotărârile Comisiei de la Veneţia", a explicat Iordache.

Acesta a adăugat că, prin modificările care au fost făcute pe legile Justiţiei, sunt create toate premisele pentru o independenţă reală a sistemului judiciar.

"În luările mele de cuvânt şi ale colegilor mei s-a precizat foarte clar că atât timp cât cele mai importante modificări la toate cele 3 legi au venit fie din partea CSM, fie din partea asociaţiilor profesionale, nu ne dorim în niciun caz un război între Parlament şi sistemul judiciar. În acelaşi timp, datorită acelor amendamente care au venit din parte asociaţiilor profesionale, ne dorim o reală independenţă a Justiţiei şi un neamestec al politicului. Tocmai prin modificările pe care noi le-am făcut nu există un amestec al politicului şi sunt create toate premisele pentru o independenţă reală a sistemului judiciar", a conchis Iordache.

Florin Iordache Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Mesaj ferm al lui Frans Timmermans: Pentru Dumnezeu, nu faceţi paşi înapoi. Sunt foarte bine informat despre România
Mesaj ferm al lui Frans Timmermans: Pentru Dumnezeu, nu faceţi paşi înapoi. Sunt foarte bine informat despre România
Întâlnire la nivel înalt. Iohannis i-a spus lui Timmermans că eficiența DNA este de ”necontestat”
Întâlnire la nivel înalt. Iohannis i-a spus lui Timmermans că eficiența DNA este de ”necontestat”
VIDEO PROTVPLUS.RO
liviu dragnea
Surse: Ce articole mai vrea să strecoare PSD în OUG anunțată, oficial, doar pentru cele constituționale
Guvernul va înfiinţa un "Fond de investiţii locale", cu un buget de 10 miliarde de euro
Liviu Dragnea: Majoritatea la Camera Deputaţilor se va vedea la primul vot
Dăncilă se consideră jignită de Iohannis: Mi se pare o atitudine care nu trebuie să o aibă preşedintele României
Dragnea, atacuri la Victor Ponta și Raluca Turcan: ”bate câmpii”. Ce spune despre OUG pe Codurile Penale
Washington Post: Liviu Dragnea, unui dintre noii autocrați ai Europei. „Transformă democrația într-o unealtă de opresiune”
Florin Iordache, Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu
Tăriceanu, despre moțiunea de cenzură: ”Le lipsesc 50 de voturi”
Robu, după înfiinţarea Alianţei Vestului: Cei ce ne acuză îşi dovedesc limitele
Președintele USR: "Mâine sau poimâine probabil vom depune moţiunea de cenzură”
Turcan: Avem informaţii că stenogramele şedinţei de plen de miercurea trecută vor fi falsificate
Cererile de revocare din funcţie a lui Iordache, Nicolicea şi Pirtea din Camera Deputaților, respinse
Ţuţuianu solicită Senatului înfiinţarea unui nou grup parlamentar: ”Unirea”