Sesizarea preşedintelui privind legea de organizarea a CSM, amânată pentru miercuri

CCR
Inquam Photos / George Calin

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat discutarea sesizării formulate de preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu modificarea şi completarea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că sesizarea preşedintelui va fi discutată miercuri.

Pe 6 iulie, preşedintele a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 317/2004 privind CSM.

"În opinia noastră, legea menţionată a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor art. 77 alin. (2), art. 64 şi 147 alin. (4) din Constituţie. De asemenea, prin raportare la art. 77 alin. (2) din Legea fundamentală, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii a fost adoptată şi cu încălcarea principiilor ce decurg din prevederile art. 1 alin. (4) şi (5) şi ale art. 61 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 80 alin. (2) din Constituţie", spune Iohannis în sesizarea transmisă CCR.

El aminteşte că, pe 22 iunie, a formulat o cerere de reexaminare a acestei legi legat prevederile privind funcţionarea CSM şi afectarea rolului constituţional al acestuia de garant al independenţei Justiţiei, exercitarea mandatului de membru al acestei autorităţi publice, precum şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare. Totodată, prin cererea de reexaminare era semnalată existenţa unor norme contradictorii, a unor trimiteri la dispoziţii inexistente în conţinutul Legii nr. 317/2004, a unor dispoziţii neclare şi/sau necorelate între ele şi chiar a unor paralelisme legislative, toate vizând necesitatea respectării normelor de tehnică legislativă de natură să asigure coerenţa actului normativ.

Citește și
Laura Codruta Kovesi la bilantul DNA
CSM a amânat din nou decizia în dosarul în care Laura Codruţa Kovesi este cercetată disciplinar

Cererea de reexaminare a fost respinsă. "Deşi motivele din cererea de reexaminare trimiteau la texte concrete din legea criticată, din rapoartele comisiilor sesizate în fond ale ambelor Camere ale Parlamentului nu rezultă care sunt raţiunile pentru care s-a ajuns la soluţia respingerii acestora. De asemenea, lipsa acestor argumente ori a dezbaterii motivelor cererii de reexaminare reiese şi din dezbaterile plenului Camerei Deputaţilor. Spre deosebire de Cameră, la Senat, plenul a respins, fără vreo motivare, amendamentele formulate", explică şeful statului.

Şeful statului menţionează, invocând o decizie a CCR, că Parlamentul trebuie să reexamineze toate textele de lege la care face referire cererea preşedintelui României, precum şi pe cele care au legătură cu acestea, asigurându-se succesiunea logică a ideilor şi coerenţa reglementării.

"Se poate susţine că în realitate, în lipsa unei dezbateri specializate limitate la motivele de reexaminare, nu a fost supus la vot actul normativ reexaminat, ci a fost supus la vot, pentru a doua oară, însuşi actul normativ a cărui reexaminare s-a solicitat, inclusiv textele ce nu au făcut obiectul cererii de reexaminare, cu consecinţa încălcării limitelor reexaminării", afirmă Iohannis.

El mai spune că transmiterea greşită a legii aflate în procedură de reexaminare ca urmare a formulării unei cereri de reexaminare către comisiile permanente ale fiecăreia dintre cele două Camere, nu are relevanţa unor simple încălcări ale regulamentelor, respectiv ale competenţei comisiei speciale comune, ci încalcă chiar deciziile instanţei constituţionale, afectând întreaga procedură legislativă.

"Prin adoptarea legii de modificare şi completare a Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii în modalitatea realizată de legiuitor sunt încălcate prevederi ale art. 1 alin. (5), ale art. 64 alin. (4) şi ale art. 147 alin. (4) din Constituţia României", precizează Iohannis, care solicită CCR să constate că Legea pentru modificarea şi completarea Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, prin modul în care a fost adoptată, este neconstituţională.

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, marţi, ca inadmisibilă, sesizarea PNL şi USR în legătură cu modificarea şi completarea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a precizat că sesizarea a fost respinsă cu majoritate de voturi.

Judecătorii constituţionali au luat în discuţie obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, obiecţie formulată de 90 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare PNL şi USR şi de deputaţi neafiliaţi.

Liberalul Ioan Cupşa afirma pe 28 iunie, la finalul şedinţei Comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justiţiei, că proiectul de lege a fost din nou adoptat cu încălcarea unor prevederi constituţionale.

"Am încercat de fiecare dată ca în legătură cu propunerile făcute de cei de la putere atunci când aveam propuneri contrarii să încercăm să îi convingem. Nu au contat argumentele noastre, deşi erau pertinente şi susţinute şi de decizii ale CCR. (...) În continuare, se pare că cei care deţin puterea se preocupă în mod special de soarta infractorilor din România", susţinea Cupşa.

Deputatul USR Stelian Ion afirma despre Florin Iordache, preşedintele comisiei speciale, că pare mai degrabă "o hologramă".

"L-am ascultat cu atenţie pe Florin Iordache şi mi s-a părut că această persoană nu e reală, e o hologramă. Spunea cu atâta seninătate domnul Florin Iordache de faptul că luptă în continuare împotriva corupţiei şi că merge neabătut pe drumul pe care şi l-a propus, când în realitate se întâmplă exact invers", spunea, la acea dată, Stelian Ion.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Comisia de la Veneţia, prima opinie despre modificarea legilor justiţiei:
Comisia de la Veneţia, prima opinie despre modificarea legilor justiţiei: "E greu să nu observi pericolul"

Comisia a emis o opinie preliminară asupra modificărilor propuse de majoritatea parlamentară la legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, legea organizării judiciare şi legea CSM.

CSM a amânat din nou decizia în dosarul în care Laura Codruţa Kovesi este cercetată disciplinar
CSM a amânat din nou decizia în dosarul în care Laura Codruţa Kovesi este cercetată disciplinar

Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a amânat, miercuri, pentru 25 iulie decizia în cazul fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, în care este cercetată disciplinar. 

CSM: Plenul a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar
CSM: Plenul a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat joi că a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar faţă de atacurile unor reprezentanţi ai celorlalte puteri.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.