Fostul şef al Poliţiei Române, Cătălin Ioniță, la DNA. Ce a spus la ieşire

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 05 Iulie 2018 11:43
Categorie: Justitie

Cătălin Ioniţă, şeful Direcţiei Generale Anticorupție şi fostul șef al Poliției Române, s-a prezentat astăzi la DNA, în speranţa că îşi poate dovedi nevinovăţia în dosarul în care este bănuit de corupţie.

 

Suspectat de trafic de influență și fals în declarația de avere, chestorul spune că la mijloc ar fi vorba despre o banală virgulă pusă greşit şi că tot ce a făcut el este legal și moral.

 

Suspiciunile de trafic de influenţa şi fals în declaraţia de avere, pentru care este urmărit penal, l-au făcut pe Cătălin Ioniţă să demisioneze de la şefia Poliţiei Romane. Dar odată întors la conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie se teme că imaginea sa are de suferit.

Ioniţă insistă că este nevinovat şi vrea să îi convingă pe procurorii DNA că spune adevărul.

Şeful DGA este acuzat că ar fi menţionat în declaraţia de avere doar a zecea parte din terenul de 18 hectare pe care îl are în proprietate împreună cu familia la Popeşti Leordeni. Dar şi că pământul l-ar fi primit de la fosta proprietara pe care, susţin procurorii DNA ar fi ajutat-o să-l redobândească. Patru hectare le-ar fi primit gratuit, iar diferenţa pentru 70 de mii de euro.

Procurorii anticorupţie vor analiza toate documentelele depuse de Ioniţă. Decoamdată, el îşi păstrează statutul de suspect.

Chestorul Ioniţă le-a cerut procurorilor să îi permită să vadă toate probele din dosar, dar şi să fie dus la detectorul de micuni pentru a demonstra că spune adevărul. În plus, fostul şef al Poliţiei Române susţine că este gata să confrunte pe oricine îl contrazice.

 

Citește și: Fostul şef al Poliţiei Române, pus sub acuzare de DNA. ”Am avut o carieră impecabilă”

Citeste și: Ioan Buda, noul șef al Poliției Române, învestit în funcție

Pe 27 iunie, DNA anunţa că fostul şef al Poliţiei Române Cătălin Ioniţă este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi fals în declaraţii, în formă continuată.

În aceeaşi speţă, s-a dispus efectuarea urmăririi penale şi faţă de Petruţa Dinu, pentru cumpărare de influenţă.

"Suspectul Ioniţă Alexandru-Cătălin, în perioada 2009 - 2010 când îndeplinea funcţia de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Sectorului 1 Bucureşti, a pretins de la suspecta Dinu Petruţa (persoană îndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de aproximativ 18 hectare, în localitatea Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare din suprafaţa respectivă, promiţând în schimb că îi va determina pe funcţionarii publici cu atribuţii în acest sens să urgenteze finalizarea procedurii de punere în posesie. În aceste împrejurări, suspecta Dinu Petruţa a promis cedarea cu titlu gratuit a celor 4 hectare de teren suspectului Ioniţă Alexandru-Cătălin", preciza DNA.

În urma demersurilor întreprinse de Ioniţă, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a judeţului Ilfov a emis, la data de 3 decembrie 2010, titlul de proprietate în favoarea suspectei Petruţa Dinu şi a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare, menţiona sursa citată.

"Ulterior, la data de 19 martie 2015, persoanele beneficiare ale terenului au vândut întreaga suprafaţă suspectului Ioniţă Alexandru-Cătălin şi unei alte persoane din familia acestuia. Conform înţelegerii anterioare, cumpărătorii au achitat doar preţul de 70.000 de euro pentru suprafaţa de 14 hectare (preţul convenit fiind de 5.000 euro/hectar), restul de 4,17 hectare fiind cedate cu titlu gratuit", susţineau anchetatorii.

De asemenea, aceştia precizau că, în declaraţiile de avere din perioada 2015 - 2018, Cătălin Ioniţă a făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la terenul în cauză, de fiecare dată menţionând doar o suprafaţă de 18.174 mp (1,8 hectare), adică 10% din suprafaţa reală dobândită. 

Fostul şef al Poliţiei Române, pus sub acuzare de DNA. ”Am avut o carieră impecabilă”
Fostul şef al Poliţiei Române, pus sub acuzare de DNA. ”Am avut o carieră impecabilă”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Bogdan Licu - agerpres
Bogdan Licu, procuror general interimar pentru două luni în locul lui Augustin Lazăr
Barna, despre Tudorel Toader: „Este unul dintre groparii Justiţiei din România”
Pensionarea lui Lazăr. După ce a vrut un mandat nou, acum spune că lasă locul tinerilor
Dosarul ”Revoluţiei”. Procurorii dezvăluie cum a preluat Iliescu puterea în decembrie 1989
Dosarul Revoluției. Violențele au fost comise de toate structurile militare ale României
Șefa ÎCCJ: În UE, doar Austria are la nivelul Curţii Supreme completuri specializate pe corupţie
Augustin Lazăr
Cererea de pensionare depusă de Augustin Lazăr, avizată de CSM. Ce urmează
Toader, întrebat dacă asupra sa s-au făcut presiuni: Nu vă voi răspunde aici, acum
Primele declarații făcute de Toader după revocare: ”Voința premierului este decisivă”
Opoziția, după modificarea Codurilor penale: ”Dragnea își schimbă cursul dosarului penal”
USR, despre Codurile Penale: ”Infractorii își fac un cadou. Dragnea e disperat”
Înalta Curte a amânat pentru 11 iunie dosarul lui Darius Vâlcov